sky homes bubble hotel

Cestovateľ Vít Musílek s priateľkou a kamarátom poskytujú neďaleko Prahy netradičné ubytovanie. Jednoizbový hotel tvorí veľká priehľadná plastová bublina. „Asi týždeň po spustení webu sme mali nárast návštevnosti o 15-tisíc percent,“ hovorí Vít Musílek o veľkom záujme, ktorý vyvolala možnosť spať v pohodlí priamo pod hviezdami a s 360-stupňovým výhľadom. 

 

Ako vznikol nápad otvoriť v Čechách prvý bubble hotel?

My sme pôvodne začali tento hotel stavať pre používateľov našej mobilnej aplikácie Skychatters (aplikácia, ktorá umožňuje nájsť si spoločnosť na cestovanie po svete, pozn. red.). Natrafili sme na koncept sky hotelov a na Pintereste sme potom zistili, že na svete je ich dosť a je to veľmi populárny druh ubytovania. Dosť som cestoval po Ázii, videl som to tam a zistil som, že v Česku žiaden takýto hotel nie je. A potom sme si povedali, že by bolo skvelé ponúknuť takéto ubytovanie nielen používateľom aplikácie Skychatters, ale aj verejnosti.

Kedy presne tento nápad vznikol?

Niekedy v apríli tohto roku. 

 

sky homes bubble hotel

 

To už aj v našich zemepisných šírkach vo veľkom úradoval koronavírus. Nebáli ste sa investovať do oblasti cestovného ruchu? 

Áno, bolo to už v čase korony. Problém, ktorý sa ukázal, bol ako tento bubble hotel dostať k nám do Česka. Na svete sú totiž len traja výrobcovia takýchto bublín a jediný, kto ho bol schopný dostať sem, bol výrobca z Číny. 

Takže vám hotel dodali vlastne na kľúč?

To sme si iba mysleli, že to tak bude. Ale museli sme zistiť a vyriešiť veľa vecí. Napríklad tlak vnútri, aby sa bublina nevyfúkla, aby sa v nej nekondenzovala voda a ostala priehľadná, ako tam zakúriť... 

 

 

 

sky homes bubble hotel sky homes bubble hotel

 

 

 

To všetko ste riešili svojpomocne?

Najprv áno, potom sme si prizvali aj odborníkov. Ale zistili sme, že ani odborníci nám nepomôžu, nikdy totiž napríklad nevykurovali nič podobné. Tiež sme nemali žiadne dáta, nevedeli sme, s akými tepelnými stratami počítať, alebo vôbec aký druh kúrenia zvoliť. Nevedeli sme, že mobilná klimatizácia spôsobí vnútri bubliny podtlak, a tá na nás začne následne padať...

Ako ste to teda nakoniec vyriešili s kúrením?

Museli sme urobiť do bubliny dieru, čo bol veľmi riskantný krok. Teraz sa tepelná výmena deje vonku, takže to neohrozuje stavbu ako akú. 

 

sky homes bubble hotel po zotmeni

 

Nachádza sa okrem Čiech takýto bubble hotel ešte niekde nablízku?

Najbližší, čo vieme, je jeden z veľmi známy bubble hotel vo Francúzsku. Sme však určite jediní v Čechách, ktorí majú tento druh bubliny. Existujú aj ubytovania s priehľadnou časťou, ale nie sú nafukovacie, majú rám, a ani sú umiestnené v prírode, skôr je to niečo ako presklené iglu. 

Ak spomínate prírodu, zrejme veľmi podstatnou otázkou bolo, kam umiestniť takúto bublinu, keďže je celá priehľadná...

Najskôr sme hľadali miesto úplne v prírode, kde sme to chceli pripojiť na solárne panely. Chceli sme, aby bola uprostred ničoho, ale keď spíte v priehľadnej bubline hlboko v lese a nevidíte žiadne svetlo, môže to byť dosť strašidelné. Problémom by mohla byť tiež zver, ktorá by bublinu poškodila. Alebo by ste sa uprostred noci prebudili a pozeral by sa na vás nejaký človek... Preto sme nakoniec zvolili súkromnú záhradu kúsok od dediny, kde ešte vidíte svetlá z nej, ale ľudia nevidia k vám. 

 

sky homes bubble hotel

 

Hostia teda majú k dispozícii aj samotný pozemok-záhradu?

Pozemok máme zatiaľ prenajatý a je dostatočne veľký na grilovanie či posedenie. Je na ňom tiež schovaná toaleta. Tá je zatiaľ mobilná, ale ďalšie bubliny, ktoré budeme stavať, už budú mať dve izby. Jednu priehľadnú a druhú nepriehľadnú, kde bude aj toaleta či sprcha.

Prví zákazníci k vám prišli pred pár dňami, na Mikuláša. Aké boli ich dojmy?

Hrozne sme sa báli, že nastanú nejaké problémy, ak tam príde niekto zvonku, kto nevie, ako sa správne v bubline správať. Najprv totiž treba prejsť cez pretlakovú komoru, zavrieť za sebou dvere, dávať na to pozor. Báli sme sa, že na to niekto zabudne. Alebo že vypadnú poistky, že to nebude dostatočne vybavené... Ale keď sme tam prišli, tak najväčší problém podľa klientov bol chýbajúci odpadkový kôš zrkadlo pre priateľku, aby sa mohla namaľovať. To som počul veľmi rád, keďže nie som stavbár a tieto nedostatky sme veľmi jednoducho napravili.

 

sky homes bubble hotel

 

Váš hotel vyvolal veľký ohlas. Čím si to vysvetľujete?

Myslím, že glamping je teraz všeobecne veľmi populárny. Kvôli koronavírusu začali našinci cestovať po Česku a vrátili sa k prírode. My sme im dali oboje v jednom. Môžem prezradiť, že asi týždeň po spustení webu sme mali nárast návštevnosti okolo 15-tisíc percent.

Ak sa bubble hotelu Sky homes bude takto dariť, budete uvažovať aj nad ďalšími?

Boli sme dokonca kontaktovaní istým hotelierom z Floridy, ktorí už pôsobí ako investor. Nevieme, aký veľký je jeho záujem, no bol by vraj schopný preinvestovať nám 50-200 bublín po svete. Takýto hotel má totiž tú výhodu, že keď už máte know-how, tak samotná stavba trvá asi týždeň a aj vstupný kapitál nie je vysoký. Takže uvidíme. 

Pin It