simply silvi interier izba

Slovenka Silvia Halinárová vytvorila z pražského podkrovného bytu miesto na štýl newyorského loftu s viacerými originálnymi kúskami.

 

Váš interiér je dôkazom, že aj prenajatý byt sa dá zariadiť štýlovo. V akom stave bol byt, keď ste si ho prenajímali?

Byt nám bol odovzdaný ako nezariadený, mal nové kúpeľne a slušný kuchynský kút z 90. rokov.

Na fotkách byt pôsobí trochu atypicky. Aká je jeho výmera, dispozícia?

Ide o podkrovný typ veľkopriestorového bytu, ktorý sa rozkladá na dvoch podlažiach. Pri vstupe je kúpeľňa a dve maličké izby. Jednu využívame ako spálňu a druhá slúži ako detská izba, keď sú u nás priateľove deti.

 

simply silvi interier obyvacka

Silvia Halinárová si prenajala väčší podkrovný byt, ktorý zariadila vzdušne a sčasti industriálne. Foto: S. Halinárová

 

Na vrchnom poschodí byt disponuje veľkým obývacím priestorom s kuchynským kútom a na tento priestor nadväzuje južná terasa. Nachádza sa tu tiež izba mojej 14-ročnej dcéry, pracovňa, ktorú okupuje hlavne môj partner a ešte jedna kúpeľňa. Dohromady môže mať byt okolo 180 m2, plocha je však obmedzená zošikmením a nedostatkom úložných priestorov.

Aj s tým ste si dokázali elegantne poradiť. Ako by ste všeobecne opísali štýl, v ktorom ste byt zariadili?

Nemyslím si, že mám opísateľný štýl, riadim sa skôr pocitom a konkrétnym priestorom. Mám rada štýlový mix a zároveň vzdušnosť.

 

simply silvi interier postel

Veľká časť nábytku pochádza z pôvodného bytu. Foto: S. Halinárová

 

Na čom ste si pri zariaďovaní dávali špeciálne záležať?

Keď sme sa s priateľom sťahovali, najviac mi záležalo na využití veľkej časti nábytku z pôvodného bytu a dotvorením daného priestoru. Chceli sme vytvoriť dojem loftu z New Yorku, o čo som sa snažila industriálnym ladením jedálenskej časti. Mám rada odľahčené kusy nábytku zo starého dreva, takže najviac času mi zabralo nájdenie tých správnych kúskov.

Ako ste pristupovali k investíciám do zariadenia interiéru, ak ešte nejde o vaše vlastné bývanie?

Investujem hlavne do kusov nábytku, ktorý vyzerá, že už niečo prežil, ktorým sú práve drevené solitéry. Tie potom miešam s dostupnejšími kúskami, napríklad z Ikea. Tie časom neváham vymeniť. Potrebujem sa cítiť aj v prenajatom byte ako doma, tak k zariadeniu pristupujem citlivo a s rozmyslom, až do bodu, kedy byt vnímam ako svoj, a tak sa k nemu staviam.

 

simply silvi interier gauc

Silvia si dala záležať najmä na ručne maľovaných obrazoch a vintage solitéroch. Foto: S. Halinárová

 

Ako sa podľa vás dá zariadiť nájomné bývanie aj bez väčších investícií?

Myslím si, že v dnešnej dobe už nie je problém nájsť pekné zariadenie v akomkoľvek štýle a za rozumnú cenu. V ideálnom prípade sa človek nechá inšpirovať, ale vlastný priestor si dotvorí doplnkami a kúskami, ktoré sú o ňom vypovedajúce, sú mu blízke a prinesú mu radosť. V mojom prípade sú to napríklad ručne maľované obrazy a vintage solitéry a dekorácie.  

 

simply silvi interier pracovna

Aj pracovňa je vyšperkovaná do detailov. Foto: S. Halinárová

 

Vo vašom interiéri prevládajú neutrálne, prírodné farby, ktoré sú teraz veľkým hitom. Napriek tomu byt pôsobí originálne. Ako sa vám to podarilo?

Ďakujem. Inšpiráciu hľadám na cestách a na zahraničných interiérových účtoch. Oboje ma utvrdilo v jednej veci, že menej je viac a že najlepší výsledok sa dá dosiahnuť, ak k tomu človek pristupuje s ľahkosťou a dávkou hravosti. Nikde nie je napísané, že sa človek musí držať zabehnutých pravidiel, práve naopak. V ideálnom prípade bude vaše bývanie vypovedať o vás. V mojom prípade sa držím neutrálnej palety, ktorá ma upokojuje a nikdy na mňa nepôsobí rušivo. K tomu volím kúsky, ktoré mi prinášajú radosť.

 

simply silvi interier stol

Foto: S. Halinárová

 

Čo považujete za najlepšie riešenie alebo najlepší interiérový prvok vo vašom byte?

Páči sa mi sedačka, je z Ikea. Príjemne sa na nej sedí a zároveň nám elegantne predeľuje priestor. Veľa ľudí má obavu zo sedačky umiestnenej do priestoru, ja by som sa toho vôbec nebála. A zbožňujem veľký industriálny stôl. Je nedokonalý, ale mne sa práve preto páči. Je najviac využívaný a ľahko sa udržiava.

Ako u vás vyzerajú jarné dekorácie?

Ja veľmi na sezónne dekorácie nie som. Obdivujem ľudí, ktorí su tvoriví a vedia si krásne dekorácie sami vyrobiť. Ja to v sebe nemám a nič sezónne ani nekupujem, aj preto, že mám problém s odkladacím priestorom. Takže to vidím na jednoduchú kyticu kvetov.

Pin It