maly byt, zariadenie maleho bytu, riesenia pre maly byt

Malý a útulný - zariaďte byt v prenájme prakticky a úsporne. Foto: www.apartmentshowcase.tumblr.com

 

Rozmýšľate, ako by sa dal priestor malého bytu v podnájme využiť na maximum? Stačí si osvojiť zopár trikov a malý byt razom získa iný (väčší) rozmer.

 

Malé byty poskytujú hneď viacero výhod. V prvom rade viete prenajatím garsónky či jednoizbáku značne ušetriť, ďalšou svetlou stránkou je i minimum času stráveného upratovaním či hľadaním vecí a v neposlednom rade menší priestor ocení každý minimalista. Ako však takýto byt zariadiť, aby poskytoval všetko, čo k životu potrebujete a nepôsobil pri tom preplnene? 

Efektívne riešenia a univerzálne kúsky

Posteľ zabudovaná do steny, posuvný stôl, integrované úložné priestory... Dnes je na trhu množstvo vymožeností, ktoré vám poskytnú extra vybavenie pri maximálnom šetrení priestorom. V prípade podnájmu však pravdepodobne nebudete investovať do riešení na mieru a tak úplne postačí jednoduchá otvorená knižnica ako „oddeľovač”  nočného a denného priestoru, rozkladací gauč vybavený veľkým úložným priestorom pre rýchlu premenu obývačky na spálňu, či jedálenský stôl, ktorý je zároveň i skrinkou. Takéto kúsky vám ušetria nielen peniaze, ale i množstvo priestoru.

 

maly byt, zariadenie maleho bytu, riesenia pre maly byt

Riešenia na mieru vedia maximalizovať využitie i toho najmenšieho priestoru. Foto: www.decoist.com

Tipy, ako si zariadiť byt tak, aby pôsobil priestrannejšie

Tmavé farby a masívne kusy nábytku opticky zmenšujú priestor, a to je to posledné, čo pri zariaďovaní malého bytu chcete. Vašimi spojencami by sa mali stať ich protipóly – svetlé farby a jednoduché kúsky. Dojem väčšieho priestoru vytvárajú zrkadlá, lesklé povrchy, biele steny a okná bez závesov. Ak všetky tieto triky skombinujete, razom získate priestrannejší byt. Teda, aspoň opticky. 

Doplnky nadovšetko alebo ako zariadiť byt za pár eur 

Doplnky sú lacné a veľmi variabilné. Poľahky ich zbalíte do škatule a odnesiete na iné miesto. Navyše, univerzálne vybavenie v svetlých farbách pomáha vytvárať optickú ilúziu väčšej miestnosti, ktorú vďaka doplnkom krásne oživíte a zútulníte. Myslite však na to, že menej je niekedy viac. Najmä v malom byte.

 

kniznica ako stena, stena z kniznice

Obyčajná knižnica vie poslúžiť ako efektné oddelenie dennej a nočnej časti. Foto: kuisunik.com

Ďalšie nápady na zariadenie malého bytu

Využite praktické predmety ako doplnky. Vaše záľuby doplnia byt po estetickej stránke a vdýchnu mu i čaro individuality. Stačí použiť predstavivosť a tvorivosť a i kôpka kníh sa vie stať nočným stolíkom… Gitara na stojane či bicykel na stene napríklad vyriešia problém s nedostatkom úložného priestoru.

 

bicykel na stene, bicykel v interieri, bicykel ako dekoracia

Zavesenie bicykla na stenu je skvelým nápadom, ako ušetriť miesto a zároveň ozvláštniť interiér. Foto: www.totalwomenscycling.com

 

Na záver zostáva už len dodať, že nezáleží na metroch štvorcových, byt by ste mali zariadiť predovšetkým tak, aby bol pre vás bezpečným domovom.

Pin It