reforest stoly

Mladá slovenská rodinná firma má nevšedný príbeh: z nevyužitých častí stromov tvorí krásne a originálne kúsky.

 

Ani jeden strom nepadne našou vinou, uisťuje na začiatok Erika Viteková z Dolných Lovčíc. Spolu s bratom Marekom majú lásku k stromom v sebe „zakorenenú“ už od detstva. Ako malí sa zvykli hrávať a bicyklovať popri vetrolamoch obce Dolné Lovčice pri Trnave, kde rástli agáty s krásnymi bielymi kvetmi. „Väčšinou sme sa vrátili domov s defektmi od agátových tŕňov, ktoré nám následne ocino vždy lepil,“ hovorí s úsmevom Erika.

 

reforest detail

 

A bol to práve agát, z koreňov ktorého sa zrodil úplne prvý stolík novej značky Reforest. „Založiť spoločnú stolársku firmu bolo ťažké, dôležité, no jedno z najlepších rozhodnutí v živote,“ hodnotia dnes súrodenci Vitekovci, ktorých v splnenom sne podporil a dopĺňa ešte otec Miroslav.

 

reforest stoly

Erika a Marek Vitekovci. Foto: Reforest

Týždne ručnej práce

„Hovorí sa, že keď chcete porozumieť stromu, musíte najprv porozumieť jeho koreňom. Práve korene dali pevný základ značke Reforest,“ hovorí ďalej Erika. Na otázku, ako presne to je so spomínanou recykláciou lesa, vysvetľuje: „Drevo z kmeňa stromu ide na fošne, ale korene? S tými nemá nikto žiadne plány. V tichu čakajú v lese na svoj rozklad. Koreňov po výrube či kalamite sú plné lesy a pre bežných stolárov žiadne využitie nemajú. My po dohode s lesníkom sadneme do auta, prídeme do lesa, naložíme koreň na vozík, pár týždňov na ňom v dielni pracujeme a vznikne z neho originálny, dizajnový kúsok, s ktorým vy môžete stráviť desaťročia.“ Každý stolík z ich dielne dokonca má svoje meno a rodný list.

 

reforest stoly2

 

Konferenčné aj masívne živicové stoly

Rodinná trojica z Reforestu vie dať druhý život aj koreňom priamo zo záhrady zákazníkov. Jedno takéto želanie k nim prišlo aj zo Šoporne, a zhodou náhod išlo práve o ich obľúbené agáty. Zákazníčka musela dať vyrúbať dvanásť agátov v záhrade kvôli novej stavbe a oslovila Reforest, či by si ich nechcel zobrať a využiť. „Dnes sú z nich krásne konferenčné stoly, každý má svoje meno a väčšina už aj nový domov,“ hovorí Marek Vitek.

 

reforest stoly4

 

Z koreňov postupom času vyrástla stabilná firma, ktorá okrem prvotného nápadu dnes vyrába aj iné stolárske produkty na želanie zákazníkov: masívne živicové stoly s kovovými nohami, barové stoličky z duba alebo kuchynskú linku z jedného kusa orecha. Pílenie, pieskovanie či frézovanie sa z dielne v Dolných Lovčiciach ozýva pravidelne a výsledkom sú originálne kúsky s vysokou prírodnou (a pridanou) hodnotou. „Naše srdce je však pevne zakorenené,“ uzatvára s úsmevom Erika Viteková.

www.reforest.sk

Pin It