coneco22

Foto: Incheba/Coneco

 

V závere marca sa v bratislavskej Inchebe uskutočnil 41. medzinárodný veľtrh stavebníctva Coneco a veľtrh energetickej efektívnosti Racioenergia. Stavebníctvo a bývanie bolo pritom – pozrite si prehľad zaujímavých noviniek predstavených na tomto podujatí.

 

Po dvojročnej prestávke spôsobenej protipandemickými opatreniami areál bratislavského výstaviska opäť zaplnili vystavovatelia aj návštevníci zaujímajúci sa o oblasť stavebníctva, bývania či efektívneho hospodárenia s energiami. Pandémia koronavírusu so sebou priniesla viaceré zmeny a trendy, okrem iných prácu z domu, obmedzenie cestovania, či dôraz na ochranu zdravia, ktoré sa premietli do nových nárokov na obytné priestory. Veľtrhy Coneco a Racioenergia na tieto zmeny reflektovali a priniesli podstatné informácie.

Revolučné okenné kovanie 

Zlatú plaketu veľtrhov Coneco a Racioenergia si odnieslo plast-hliníkové okno KF 510 od spoločnosti Internorm. Tento model prišiel s novým štandardom: extrémne úzkym rámom, ktorý zvyšuje podiel skla, a tým umožňuje najväčší možný dopad svetla. Má puristický dizajn a inovatívny systém I-tec Secure, ktorý namiesto vyčnievajúcich uzamykacích čapov používa integrované uzamykacie klapky. Okno je tak ešte bezpečnejšie, keďže je prakticky nemožné ho vypáčiť. Navyše hladký povrch bez výčnelkov uľahčuje čistenie a údržbu okna. Medzi hlavné benefity modelu KF 510 patrí dizajn, revolučné kovanie so špičkovou bezpečnosťou, výborný prestup svetla a špičkové sklo E-class.

 

incheba coneco

Foto: SaB

 

Solárne strešné škridly

Jednou zo zaujímavých produktových noviniek predstavených na veľtrhu Coneco sú aj solárne strešné škridly Generon od spoločnosti Terran.

„Generon je čerešnička na torte našej ponuky. Jeho vývoj sa začal pred tromi rokmi, koncom minulého roka sme otvorili výrobnú fabriku v Maďarsku. Vidíme v tomto smere veľký potenciál, keďže slnečná energia je nevyčerpateľná. Bonusom tohto produktu je jeho estetika – zakomponovanie do strešného plášťa je úplne niečo iné v porovnaní s tradičnými slnečnými kolektormi,“ priblížil Peter Barbuš, obchodný riaditeľ spoločnosti Terran Slovakia.

 

incheba coneco generon terran

Foto: SaB

 

Solárne články sú integrované priamo do povrchu jednotlivých strešných škridiel tak, že ich inštalácia a vzhľad sú takmer rovnaké ako pri tradičných strešných škridlách. Po celej ploche strechy je tak zaistená jej pôvodná ochranná funkcia. Ide nielen o ekologické, ale aj estetické riešenie a je vhodné do strešného systému Zenit alebo Rundo. „O fotovoltaike je dobré rozmýšľať už pri projektovaní rodinného domu. Ideálny sklon strechy na Slovensku je 35-38 stupňov a ideálne smerovanie strešnej plochy je priamo na juh. V súčasných legislatívnych podmienkach na Slovensku je pritom najvhodnejšie riešiť malý systém na pokrytie bežnej spotreby rodinného domu. Tým pádom bude návratnosť systému najrýchlejšia,“ radí Peter Barbuš, obchodný riaditeľ spoločnosti Terran Slovakia. Ako ďalej uviedol, tieto špičkové strešné krytiny spoločnosť ponúka s 50-ročnou zárukou na mrazuvzdornosť, stálosť rozmerov a vodenepriepustnosť.

Variabilita kúpeľňového nábytku

Spoločnosť Geberit sa momentálne orientuje najmä na modularitu kúpeľňových sérií, v rámci ktorých je možné podľa jednotlivých kúpeľňových prvkov vyskladať kúpeľňu podľa predstáv užívateľa a dispozičných možností kúpeľne. Na veľtrhu predstavili najnovšiu kúpeľňovú sériu Geberit iCon, ktorá ponúka viacero materiálových a farebných alternatív nielen kúpeľňového nábytku, ale aj jednotlivých komponentov, čo prináša veľmi širokú variabilitu. Novinkou je napríklad aj biela matná farba, na ktorej nie je vidieť odtlačky, čiže je veľmi praktická na údržbu. Geberit vo svojich produktoch využíva trvácne elegantné farby a prírodné materiály, a svojimi produktami sa zároveň snažia šetriť životné prostredie. V tomto zmysle predstavili toalety so sprchovacou dýzou, vďaka ktorej sa užívateľ efektívne a jednoduchšie očistí bez použitia toaletného papiera. Keďže do vody je primiešaný vzduch, užívateľ nespotrebuje tak veľa vody, ako sa na prvý pohľad môže zdať. 

 

incheba coneco geberit

Foto: SaB

 

Rýchle a prehľadné informácie o stavebnom materiáli

Spoločnosť Heluz na veľtrhu prezentovala spojivový materiál Sidi, ktorý je na trhu už tri roky, no stále ho implementujú a prispôsobujú klientom. Okrem vývoja materiálov je cieľom a najvyššou prioritou spoločnosti priniesť zákazníkovi maximálnu podporu pri celom procese výstavby. Na veľtrhu klientov zoznamovali so sekciou „Môj Heluz“. Je to sekcia pre koncových zákazníkov, ktorí sa rozhodnú kúpiť si ich produkty. Po tom, čo si nechajú zdarma vypočítať, koľko tehiel potrebujú na stavbu podľa projektovej dokumentácie, majú k dispozícii kompletný prehľad logistiky ich materiálu. Jednoducho sa dozvedia presné miesto dodávky, meno a telefónny kontakt vodiča, kontakt technického poradcu, obchodného zástupcu, a podobne. Klient sa tak rýchlo a prehľadne dostane ku všetkým informáciám, ktoré potrebuje. 

 

incheba coneco heluz

Foto: SaB

 

Dizajnové okná a dvere

Na veľtrhu vystavovala firma Pražák okná a dvere, ktoré už roky patria k ich špičkovým produktom. Mohli sme vidieť napríklad drevohliníkové okná pre pasívne a nízkoenergetické stavby, či lakované posuvné drevohliníkové dvere HS portál, ktorých profily sú vyrobené z jedného kusu a vďaka hliníkovému oplášteniu sú zárukou bezkonkurenčnej odolnosti. Vďaka škriabanej olejovej úprave vytvárajú výnimočný dizajnový prvok. Medzi ich novinky patria napríklad drevohliníkové vchodové dvere Virtual s panelovým fixným prvkom v jednej rovine. Tento dizajnový prvok vytvára dojem jednoliatej plochy vrátane fixných dielov. 

 

incheba coneco prazak

Foto: SaB

 

„Nový koncept Fenix“

Firma Fenix na výstave Coneco-Racioenergia 2022 predstavila „Nový koncept Fenix“, ktorý zahŕňa kompletné riešenia a služby pre energeticky úsporné domy s jednoduchou prevádzkou. Základnou technológiou konceptu je fotovoltaická elektráreň, batériové úložisko, elektrické vykurovanie a ostatné technológie pre zdravé a pohodlné bývanie v rodinnom dome. Riešenia firmy Fenix prinášajú efektívne vyžitie energie z obnoviteľného zdroja a optimalizáciu spotreby elektrickej energie.

 

incheba coneco fenix

Foto: SaB

 

Partner tohtoročného veľtrhu CONECO

ŠFRB bol partner tohtoročného veľtrhu CONECO. Mladé rodiny, ktoré veľtrh navštívili sa mohli u konzultantov ŠFRB informovať, ako získať úver na obstaranie bytu alebo mladomanželskú pôžičku s výhodným a garantovaným úrokom počas celej doby splácania.  Zástupcovia miest, obcí a právnické osoby konzultovali, ako môžu žiadať o podporu na výstavbu nájomných bytov a zariadení sociálnych služieb. Ďalšou témou, ktorá návštevníkov CONECA zaujímala, bola obnova bytových domov, pri ktorej ŠFRB ponúka 100 % financovanie s 0 % úrokom. Každý návštevník si určite prišiel na svoje.

 

incheba coneco sfrb

Foto: SaB

 

​​

Pin It