Almendra Patricia Urquiola

Foto: Flos

 

Svetoznáma dizajnérka a španielsky výrobca svietidiel spojili sily. Výsledkom je nové svietidlo Almendra v biofilickom dizajne.

 

Biofília, teda návrat človeka k prírode, je čoraz silnejším motívom aj pre dizajnérov a architektov. Tento smer sa stal východiskom nového lustra z dielne dizajnérky Patricie Urquioly pre značku Flos.

 

Almendra Patricia Urquiola detail

Foto: Flos

 

Názov svietidla Almendra v španielčine znamená mandľa a práve tento tvar je charakteristickým pre nový luster. Pozostáva z jednoduchej línie, na ktorej sa nachádzajú tri „škrupiny“ otvorenej mandle. Tento dizajn v sebe spája udržateľnosť, technológiu a spomínanú biofíliu.

Organický tvar na viacero spôsobov

Nové svietidlo, ktoré vzišlo z tejto hviezdnej spolupráce, je zároveň veľmi modulárne. Jeho prvky pripomínajúce mandle je možné umiestniť na rovnú alebo zakrivenú líniu spájajúceho kusu. Model Organic pripomína vetvičku stromu. Tiež je možné zvoliť si počet svetiel: tri, štyri alebo šesť a umiestniť ich smerom nahor alebo nadol. Almendra sa tak stáva veľmi flexibilným prvkom pre rôzne typy interiérov – nielen rezidenčných, ale použiteľných aj pre segment hospitality.

 

Almendra Patricia Urquiola

Foto: Flos

 

Život vnútri škrupiny

„Predovšetkým sa mi páči, že mandľa je objekt s vlastnou dočasnosťou. Almendra je semienko a svetlo a žije vo vnútri škrupiny, ktorá je ako malý domček, priestor, ktorý obsahuje semeno, ktorý ho chráni. Chcela som preskúmať energiu mandlí. Lampa je stále mechanický objekt, ale v blízkej budúcnosti si predstavujem svietidlo, ktoré sa otvára a zatvára, ktoré má svoju pohyblivosť,“ povedala na margo nového produktu Urquiola.

 

Almendra Patricia Urquiola biela

Foto: Flos

 

Ekologická a recyklovateľná

Čo sa týka udržateľnosti, Almendra spĺňa medzinárodné požiadavky. Jej „okvetné lístky“ sú vyrobené zo špeciálneho polykarbonátu, ktorý vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe papiera a na zostavenie produktu sa nepoužíva žiadne lepidlo. Almendra sa dá úplne rozobrať, čo znamená, že každú časť možno recyklovať.

 

Almendra Patricia Urquiola farby

Foto: Flos

 

   

Pin It