shutterstock Stavebníctvo a bývanie Bezúčelový úver

Ilustračná snímka: Shutterstock

 

Starý dom predstavuje veľké tepelné straty a vysoké platby za energie. Renováciou 10 a viac ročných domov viete ušetriť množstvo nákladov. Nepochybne ide aj o investíciu do vlastného zdravia. Pozreli sme sa preto bližšie na konkrétny prepočet úspor a tiež na možnosti, z čoho takúto väčšiu investíciu zafinancovať.

 

Ak plánujete zostať bývať v staršom rodinnom dome ďalších niekoľko desiatok rokov, je nevyhnutná jeho obnova. V takom prípade naozaj nejde len o tepelný komfort v zime či v lete, ale hlavne o zdravie a tiež o potrebné finančné úspory.

Energetická hospodárnosť staršieho rodinného domu

Rovnako ako spotrebiče, aj domy a stavby majú svoje energetické štítky. Z pohľadu bežného človeka nejde o žiadnu raketovú vedu, jednoduché grafické a farebné znázornenie nám hovorí, či je dom úsporný (zelený) alebo máme problém (žltá, oranžová až červená). O miere úspornosti hovorí aj k príslušnej farbe pridelené písmeno, pričom A je najlepšie a G najhoršie.

Na modelovom príklade dvojposchodového rodinného domu zo 60-tych rokov s celkovou podlahovou plochou  167 m2 môžeme vidieť, aká je jeho energetická hospodárnosť pred obnovou a po obnove. Jednoduché znázornenie nám ukazuje, že vďaka dobre zvolenej stratégii na obnovu a prijatým opatreniam vie majiteľ domu ušetriť až 76 % primárnej energie (energie na vykurovanie a prípravu teplej vody so zohľadnením faktora emisií CO2). To predstavuje zlepšenie o štyri energetické triedy, z pôvodnej triedy F poskočí až do triedy B.

 

Tatrabanka graf pred a po obnove SB

Zdroj: Odborná štúdia vypracovaná pre Tatra banku

 

Ročné náklady na spotrebu primárnej energie takéhoto domu predstavujú sumu 4 321 eur. Ide o výpočet na základe tarify SPP za rok 2023. Po navrhnutej obnove rodinného domu by táto suma klesla na 1 015 eur, čo predstavuje úsporu až 2 601 eur ročne.

Rozsah a výška investície do obnovy

Obnova v tomto prípade predstavuje niekoľko nevyhnutných investícií. Konkrétne ide o zateplenie obvodového plášťa polystyrénom EPS hrúbky 150 mm, zateplenie strešného plášťa minerálnou vlnou hrúbky 200 mm a výmenu všetkých otvorových konštrukcií, teda okien a vchodových dverí za lepšie tesniace plastové s izolačným trojsklom.

Celková predpokladaná investícia 30 668 eur s DPH.

 

Tatrabanka dom SB

Zdroj: Odborná štúdia vypracovaná pre Tatra banku

 

Možnosti financovania

Samozrejme, bežne človek takúto sumu na obnovu nemusí mať k dispozícii. Banky sú však v tomto smere otvorené a prinášajú vhodné úverové riešenia aj v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia (SAŽP) spolu s finančným príspevkom z Plánu obnovy SR. Vďaka nemu si vie klient spätne refundovať až 75 % výdavkov na rekonštrukciu, maximálne do výšky 19 000 EUR, v závislosti od dosiahnutej energetickej úspory.

Majiteľ domu najprv požiada v SAŽP o príspevok z Plánu obnovy a ak splní podmienky, obdrží podpísanú Zmluvu o poskytnutí prostriedkov mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti. V prípade spolufinancovania obnovy domu spotrebiteľským úverom stačí túto zmluvu predložiť pri žiadosti o úver a získať výhodnejšie podmienky oproti bežnému úveru. Napríklad v Tatra banke pri využití Bezúčelového úveruTB na obnovu domu získa každý záujemca bez ohľadu na to, či je jej klientom alebo nie, zvýhodnenie vo forme fixnej úrokovej sadzby vo výške 5,99 % p.a. na celú dobu splatnosti, 100 % zľavu z poplatku za úver a možnosť splácať úver až 10 rokov, čím sa dá dosiahnuť nižšia mesačná splátka.

Po ukončení obnovy domu požiada majiteľ domu SAŽP o vyplatenie príspevku z Plánu obnovy, ktorým si vie splatiť časť úveru a znížiť si tak mesačnú splátku alebo dobu splatnosti. Zároveň, majiteľ domu už v tomto čase po obnove šetrí aj na mesačných nákladoch za energie, v našom modelovom dome sumu vo výške 216,75 EUR mesačne. Vlastníkovi tohto rodinného domu sa investícia vráti za 5 a pol roka. V neposlednom rade je potrebné zobrať do úvahy aj fakt, že hodnota nehnuteľnosti po obnove rastie.

Pozrime si modelový príklad financovania obnovy rodinného domu s využitím Bezúčelového úveruTB a štátneho príspevku z Plánu obnovy SR:

 

Tatrabanka tabuľka SB

Zdroj: Tatra banka. Prepočet má výlučne informatívny charakter

 

Dotácia z Plánu obnovy na zníženie energetickej náročnosti rodinného domu je veľmi dobrá príležitosť, ako si zlepšiť bývanie a zároveň ušetriť. Aj s využitím úverových prostriedkov sa investícia do pár rokov vráti späť, keďže úver sa splatí ušetrenou energiou.

Bezúčelový spotrebný úver do 30 000 € online | Tatra banka

Pin It