mop

Bez upratovania sa nedá v domácnosti fungovať. Predovšetkým, ak máte deti alebo domácich miláčikov. Kedysi sa upratovalo hlavne rukami. Dnes sa už našťastie existuje veľa pomocníkov, vďaka ktorým upratujeme rýchlejšie aj efektívnejšie. Ako si urýchliť ranné sobotné upratovanie, aby ste po zvyšok dňa mohli oddychovať?

 

Mopy pozná každý z nás. Málokto však vie, že existujú rôzne typy na rôzne typy podláh. Preto možno mop, ktorý máme doma, nie je práve najvhodnejší. Dnes vám preto poradíme, aké typy mopov sa hodia na rôzne podlahy a vy si budete môcť vybrať ten, ktorý sa bude najviac zhodovať s tou vašou.

 

Dlažba

Ak máte napr. v chodbe dlažbu, mali by ste zvážiť plochý alebo strapcový mop. Do úvahy pripadá aj parný.

  • Plochý mop - Tento typ mopu je veľmi univerzálny a preto patrí medzi najobľúbenejšie mopy. Môžete ním vytierať veľké plochy. Potrebné je kúpiť naň návlek, ktorý však môžete ľahko oprať.
  • Strapcový mop - Tento mop je vhodný skôr na menšie plochy. Dobre vsáva vlhkosť a vďaka jeho tvaru sa dostanete aj do kútov miestnosti.
  • Parný mop - Mop využíva horúcu paru na čistenie. Ak patríte medzi alergikov, tento typ mopu je pre vás veľmi vhodný, nakoľko dezinfikuje povrchy. Na dlažby je skvelý, ale určite ho nepoužívajte napr. na parkety.

 

Parkety alebo drevená podlaha

Na tento typ podlahy sú najhodnejšie ploché mopy, ktoré majú návlek napr. z mikrovlákna. Ide o drevo, preto je potrebné vytierať tento povrch s čo najsuchším návlekom.

 

PVC alebo linoleum

Na tieto povrchy sú opäť vhodné strapcové a ploché mopy. Nikdy nezabudnite mop poriadne vyžmýkať pred upratovaním a aj po ňom.

Poznáme aj mopy s rôznymi funkciami navyše, napr.:

  • Jednoduché žmýkanie – ak si kúpite mop spolu s nádobou na vodu, v ktorej je zabudovaný systém na žmýkanie, nebudete sa s tým musieť trápiť ručne.
  • Pohyblivá tyč mopu – jej výhodou je, že sa dá predĺžiť alebo skrátiť.
  • Vymeniteľná hlavica – vďaka nej môžete vyprať napr. strapcový mop.

 

Zdroj obrázku: {Andrey_Popov} / Shutterstock.com

 

Pin It