mapei kupelna AdobeStock

Ilustračná snímka: Adobe Stock

 

Najväčší dojem z celkovej rekonštrukcie kúpeľne spraví obklad a dlažba. Poradíme vám s výberom materiálu na ich inštaláciu.

 

Predpokladom dokonalého vzhľadu kúpeľne po dlhé roky je nielen výber vhodných materiálov, ale aj úspešné prevedenie všetkých vrstiev systémovej skladby vrátane hydroizolácie, na ktorú možno lepiť obklad a dlažbu.

Univerzálne lepidlo neexistuje

Výber lepidla treba vždy starostlivo zvážiť v závislosti od materiálu, z ktorého je obklad vyrobený (keramika, prírodný kameň, mozaika a pod.), formátu, druhu podkladu a požiadavky na rýchlosť inštalácie.

 

 

MAPEI FG Ultralite S2 mapei 076 Ultralite Flex

 

Správny spôsob lepenia obkladov a dlažby v kúpeľni: vždy sa vyžaduje obojstranné lepenie a použitie profesionálneho náradia. Foto: Mapei

 

Škárovanie obkladov a dlažby

Pri výbere vhodnej škárovacej malty preto treba klásť dôraz najmä na vlastnosti, akými sú napríklad znížená nasiakavosť, odolnosť proti plesniam, odolnosť proti zachytávaniu nečistôt a stálofarebnosť. Mapei odporúča na výplň pevných škár v priestoroch s vlhkou prevádzkou používať epoxidové alebo cementové škárovacie malty.

Hlavnou výhodou cementových škárovacích mált je ich jednoduchšie spracovanie a urýchlenie času uvedenia priestoru do plnej prevádzky. Cementová škárovacia malta ULTRACOLOR PLUS je obohatená o inovatívne technológie BioBlock a DropEffect, ktoré zabraňujú tvorbe mikroorganizmov a výrazne znižujú pohlcovanie povrchovej vody.

Kvalitu a vlastnosti epoxidových škárovacích mált ocení aj ten najnáročnejší investor. Povrch škáry je po vytvrdnutí hladký a nenasiakavý, vďaka čomu spĺňa prísne požiadavky na vodoodolnosť, hygienu a stálofarebnosť.

Epoxidová škára je stálofarebná a má výrazne menší sklon k znečisteniu a vzniku plesní. Biela zostane navždy biela. A to sú najpresvedčivejšie argumenty pri rozhodovaní, aký druh škárovacej hmoty vybrať do kúpeľne.

Práce na novej kúpeľni uzatvára použitie silikónových tesniacich tmelov. Pri finálnych úpravách obkladov a dlažby tvorí osvedčenú dvojicu s epoxidovou i cementovou škárovacou maltou silikónový tmel MAPESIL AC.

 

 

KerapoxyDesign Kerapoxy CQ

 

KERAPOXY CQ, určená na škárovanie keramických obkladových prvkov a mozaiky, ponúka k výhodám epoxidovej škárovacej malty aj jednoduché spracovanie a čistenie po aplikácii. Foto: Mapei

 

Prečítajte si celý článok s praktickými tipmi ako na rekonštrukciu kúpeľne od A po Z.

Pin It