Screen Shot 2018 01 03 at 10.58.25

 

Pri mnohých modeloch postelí z masívneho dreva je možné vybrať si typ povrchovej úpravy. Môžete si zvoliť úpravu overeným klasickým lakom na drevo alebo spôsob úpravy olejom. V čom tkvie najväčší rozdiel a ktorý typ povrchovej úpravy je vlastne lepší?

Lak na drevo
Jednoznačnou výhodou tejto úpravy je vyššia odolnosť voči mechanickému namáhaniu alebo poškrabaniu. Lak na drevo vytvorí na povrchu ochrannú vrstvu, ktorá povrch úplne uzavrie. Na dotyk je potom takýto povrch dokonale hladký, štruktúra dreva sa nedá rozoznať. Lak na drevo sa používa na úpravu najčastejšie v troch fázach s medzibrúsením, kvôli čomu je finančne aj časovo náročnejšia. Akýkoľvek nábytok povrchovo upravený lakom na drevo v podstate nepotrebuje žiadnu úpravu.

Olejová úprava
K hlavným rozdielom jednoznačne patrí pocit na dotyk, ktorý je úplne odlišný pri olejovanom a lakovanom povrchu. V prípade povrchovej úpravy olejom je možné na dotyk jemne cítiť štruktúru dreva. Olej na rozdiel od laku na povrchu dreva nevytvára žiadnu vrstvu, vďaka čomu sa drevo neuzavrie a môže voľne dýchať. Aj napriek tomu je drevo ošetrené olejom dostatočne ochránené, pretože dochádza k preniknutiu oleja do väčšej hĺbky, teda sa drevo impregnuje. Vďaka tomu sa tiež zvýrazní jeho prirodzená kresby. S olejovou povrchovou úpravou dreva sa tiež spája ekologický faktor, keďže sa oleje vyrábajú z čisto prírodných surovín, najčastejšie z včelieho vosku.

Tento typ povrchovej úpravy sa vykonáva dvojfázovo bez medzibrúsenia, teda je menej prácna a zároveň lacnejšia oproti lakovaniu. Olejované povrchy však potrebujú väčšiu starostlivosť a ohľaduplnejšie zaobchádzanie. Sú totiž menej odolné voči mechanickému poškodeniu. Rozmyslite si preto, aké výsledky od náteru očakávate a podľa toho sa rozhodnite pre olejovú úpravu alebo lak.

Pin It