Rozmýšľate nad tým, aký materiál vybrať na terasu, obklad obývacej izby alebo riešenie podlahy vo vašom interiéri? Ak uvažujete nad kameňom, máte nekonečnú škálu možností. Na naše otázky odpovedá Róbert Podolinský zo spoločnosti Kameň Skalica

 

kamen skalica obklady terasove dlazby stavebnictvo byvanie

 

 

Kamenné dlažby na terase či v okolí bazéna pôsobia veľmi príjemne. Na čo by zákazníci mali myslieť pri ich výbere?

Prírodná kamenná dlažba sa vyznačuje jedinečným – originálnym a nadčasovým vzhľadom, prináša komfort, ale aj odolnosť. Navodí príjemnú atmosféru a na výber sú hneď viaceré farebné vyhotovenia, napríklad, béžová, príjemné zemitá hnedá, žltá, sivá alebo červenkastá farba. Zákazník si môže vybrať medzi nepravidelnou dlažbou, ktorá sa dá usporiadať podľa jeho vkusu, alebo presnými líniami. Ak si zvolí čisté línie, v ponuke je prekrásny travertín alebo tvrdý pieskovec z Indie. Keďže v horúcich letných dňoch trávime veľa času na terasách, ku ktorým patrí aj bazén a jeho okolie, je veľmi dôležité vybrať aj sem vhodnú dlažbu. V prvom rade je podstatná bezpečnosť – dlažba nesmie byť hladká, musí byť protišmyková, a to hlavne za mokra, jednoduchá na údržbu a zároveň musí pôsobiť esteticky.

 

 


Vo vašej ponuke nájdeme veľkoformátové obklady a dlažby. Do akých priestorov sú ako stvorené a kde by sa im ľudia, naopak, mali vyhnúť?

Veľkoformátové obklady a dlažby sú v dnešnej dobe veľkým hitom. Sú väčšie ako klasické obklady a presne rezané na obdĺžnikové alebo štvorcové formáty. Ak potrebujete zväčšiť a zjednotiť charakter miestnosti, sú pre vás správnou voľbou. Keď kúpeľňu obložíme veľkoformátovým obkladom, opticky sa nám pekne zväčší. To isté platí aj pre pomerne malé kancelárie, kuchyne alebo chodby. K výhodám týchto obkladov sa zaraďujú ľahká údržba a malý počet škár, čo ocenia najmä gazdinky v kuchyni. Ani s príchodom nových materiálov nestratili veľkoformátové obklady na svojej atraktívnosti. Patria k nestarnúcim „bestsellerom“, ktoré nepodliehajú módnym výstrelkom.

 

kamen skalica terasove dlazby kamenne obklady stavebnictvo byvanie

 

K populárnym druhom materiálov patrí aj štiepaný kameň. Aké sú jeho hlavné výhody?

Štiepaný nepravidelný kameň je prírodný kameň, ktorý sa získava štiepaním z veľkých kusov, má nepravidelné tvary v rôznych hrúbkach a veľkostiach. Možno ho použiť v exteriéri, ale aj v interiéri a dokáže navodiť útulnú vidiecku atmosféru. Využitie si nájde na kamenných plotoch a chodníkoch, na obkladoch domov a chát, pri výstavbe suchých múrov alebo gabiónov. Da sa kombinovať s inými materiálmi, zachováva si stálosť farby, ma dlhú životnosť a je nenáročný na údržbu. Štiepaný kameň má takisto širokú škálu farebnosti, od žltej, po zelenú, hnedú či sivú. Existujú rôzne druhy štiepaného kameňa, napríklad andezit, pieskovec, vápenec, gneis, kvarcit a mnoho ďalších. Veľkou výhodou tohto kameňa sú veľmi dobrá kvalita a cena.

 

 

 Keď kúpeľňu obložíme veľkoformátovým obkladom, opticky sa nám pekne zväčší.

To isté platí aj pre pomerne malé kancelárie, kuchyne alebo chodby.

 

 

Trend mramorových obkladov sa zrejme nevyhol ani riešeniam fasád. Keby sme sa mali rozhodovať medzi mramorom a inými horninami, ktoré ďalšie by ste odporúčali?

V dnešnej dobe ľudia už majú dosť všednosti a stereotypu, preto hľadajú niečo nové, zaujímavé a predovšetkým moderné, a to do interiéru aj do exteriéru. Odpoveď ponúkajú obkladové pásiky alebo obkladové panely. Ich inštalácia je pomerne jednoduchá. Veľkým trendom je práve už spomínaný mramor v rôznych farbách, či už v bielej alebo čiernej. Mramor s obsahom lesklých kryštálov dá miestnosti nádych luxusu. Samozrejme, netreba zabúdať ani na obklady z iných hornín, ako napríklad travertín alebo gneis (rula) – obidva druhy patria k veľmi tvrdým kameňom a majú mnoho sfarbení. Dostupné sú v rôznych výškach, hrúbkach i dĺžkach. Každý kus je originálny a výsledný efekt nezameniteľný. 

 

 

 

Ktorý trend je v obkladoch dlhodobý?

To sa dočítate sa v pokračovaní rozhovoru, ktorý nájdete v najnovšom vydaní magazínu Stavebníctvo a Bývanie. 

Pin It