Bezbariérová prízemná vila v Jevanoch, navrhnutá architektom Ing. arch. David Krausom, je výnimočná z viacerých dôvodov. Vďaka svojej polohe na svahovitom pozemku, poskytuje prekrásny výhľad na prírodnú rezerváciu Voděradské Bučiny. Ostré línie dodávajú vile dramatický charakter. Jedna z predností tejto vily však zostáva prítomná v každej jej časti. Pôsobivo členitá vila bola totiž postavená v mimoriadne úspornom štandarde.

 

Aj napriek tomu, že pôsobí na prvý pohľad mohutne, voľbou vhodného muriva HELUZ FAMILY dosiahli architekti jednak úsporný nízkoenergetický štandard bývania a zároveň tým vyriešili otázku tepelnej izolácie. Tehly HELUZ FAMILY sú vďaka svojim vlastnostiam vhodné na výstavbu jednovrstvového muriva nízkoenergetických domov. Spolu s týmto systémom aj vyhrievaná dubová podlaha a liaty betón prispievajú k tepelnému komfortu. Dokonca aj v hlavnej obývačke, ktorá svojou svetlou výškou presahuje štyri metre.

 

heluz vila jevany moderna vystavba rodinnych domov stavebnictvo byvanie toptrendy 1

 

 

V dôsledku toho, že práve nad touto miestnosťou dochádza k styku dvoch rovín k sebe smerujúcich pultových striech, vyniká v tomto priestore najmä nápadne tvarovaný strop s tvarom krídla. Potrebný balans medzi vonkajším stvárnením a vnútorným členením priestorov dosiahli architekti tým, že strop nadväzujúcej verandy sa lomí v opačnom smere, čím sa celý objekt štylizuje do modernistickej podoby.

 

heluz vila jevany vnutorne priestory liaty beton na strope stavebnictvo byvanie toptrendy

 

 

Z dispozičného hľadiska zostáva ústrednou časťou celého domu centrálna hala, ktoré sa smerom od hlavného vchod logicky prepájajú so všetkými miestnosťami. Oddychová zóna, pozostávajúca z troch spální sa prostredníctvom centrálnej haly napája na hlavnú obývačku, prechod do šatne, kúpeľní, ale takisto prechod na terasu. Vila pritom ako celok pôsobí vyvážene, k čomu dopomáha aj striedma farebná schéma uplatnená v interiéri. Neutrálne odtiene šedobielej omietky a liateho betónu sú doplnené svetlým obkladom a podlahou z dubového dreva.

 

 

 heluz vila v jevanoch svahovity pozemok fasada domu stavebnictvo byvanie

 

 

Zásluhou vhodného stavebného systému sa podarilo ušetriť aj na metroch štvorcových. Celková úžitková plocha s vďaka kombinácii obvodového muriva a priečok z tehál ako aj roletových prekladov HELUZ nemusela zmenšovať na úkor zatepľovacím materiálom či masívnym múrom. Funkčné hľadisko umožnila vytvoriť návrh domu, ktorý možno rozčleniť na dve samostatné bytové jednotky. Filozofia „pod jednou strechou, no oddelene“, nadobúda svoje uplatnenie v plnom rozsahu a to najmä vďaka výnimočným akustickým vlastnostiam zvoleného muriva. Jednotlivé rodiny tak aj napriek tomu, že bývajú prakticky vedľa seba, majú dostatok súkromia a nie sú rušené ruchmi „od susedov“.

 

 

heluz vila v jevanoch fasada domu stavebnictv obyvanie toptrendy

 

Hoci bolo zámerom, aby bol dom, navrhnutý realizačnou firmou EBM Construct, s.r.o., v nízkoenergetickom štandarde, kombinácia krbovej vložky, výkonnej rekuperácie a izolačných trojskiel okien s hliníkovým profilom napomáhajú tomu, aby sa dostával do hladiny pasívneho domu. Centrálne ovládané žalúzie, zapustené do roletových prekladov HELUZ a nezávislá klimatizačná jednotka v každej miestnosti ďalej dokážu vyhovieť celkom odlišným tepelným a svetelným predstavám každého obyvateľa či návštevníka, ktorý zavíta do tejto vily.

 

 

Viac o výhodách stavebného systému Heluz na

www.heluz.sk

Pin It