Kto dnes investuje do nového vykurovacieho zariadenia, mal by si jeho doplnenie solárnym systémom naplánovať hneď. Takto môže profitovať z nízkej spotreby tepla a okrem toho sa každý mesiac môže tešiť aj zo znížených účtov za energiu.

 

20191120 140647

 

Vykurovanie a výroba teplej vody v kombinácií so solárnym systémom
Len na Slovensku je v prevádzke približne viac ako stotisíc vykurovacích zariadení, ktoré majú viac ako 25 rokov. Prostredníctvom modernizácie zariadení (za vysoko účinné kondenzačné kotly, peletové kotle alebo tepelné čerpadlá) v kombinácii so solárnou technikou môžu spotrebitelia ušetriť až 25 percent energie. Navyše, vzduch, zem, voda a odpadové teplo sú prakticky bezplatné zdroje energie.

 

Solárny systém vs. tepelné čerpadlo
Existuje niekoľko možností využitia solárnych systémov. Jednou z pomerne málo využívaných je solárny systém v kombinácií s tepelným čerpadlom. Využívanie a dostupnosť tepelných čerpadiel na Slovensku neustále rastie. Navyše, tepelné čerpadlo pokryje 100% energetických potrieb domácnosti, či už pri vykurovaní, ohreve vody alebo ohreve bazénu. Na druhej strane solárny systém je mimoriadne závislý od okamžitého slnečného žiarenia a potrebuje „záložný" zdroj tepla. Solárny systém, pri vhodných podmienkach, nahrádza a vypomáha tepelnému čerpadlu s predohrevom vody. Druhou, pomerne zaujímavou funkciou spojenia je regenerácia zemného registra či vrtu. Solar teda dokáže zregenerovať - to znamená, znovu ohriať aj zdroj tepla pre tepelné čerpadlo. Návratnosť a ekologický prínos takejto inštalácie nie je však jednoznačný, ani univerzálny. Závisí od veľkosti a energetickej náročnosti stavby.

 

20191120 140654

 

Či už zvažujete o tejto kombinácií, alebo len o inštalácií samotného čerpadla do vašej domácnosti, spoločnosť ABSOL vám dodá tie najlepšie produkty od značky Viessmann, ktoré ponúkajú aj dodatkovú službu, napríklad kedy pri opustení domu („vonku“) postačuje jednoduchý príkaz, na to, aby sa vykurovacie zariadenie nastavilo na nižšiu teplotu, a aby sa tak ušetrila energia. Kto si chce na každý deň naprogramovať rôzne spínacie časy, ocení funkcie asistenta.

 

Solárny systém vs. plynové kondenzačné kotly
Všetky kondenzačné kotly spĺňajú požiadavky na účinnú spaľovaciu techniku. Až 98 percent dodanej energie sa premieňa na teplo. S týmto vysokým stupňom účinnosti každý prevádzkovateľ plynového kondenzačného zariadenia aktívne prispieva k ochrane klímy a životného prostredia. Spoľahlivá značka Viessmann ponúka mimoriadne kompaktný nástenný kotol na montáž do kuchynskej linky, technického priestoru v dome či do kúpeľne. Priestorovo nenáročné riešenie na stenu s integrovaným nabíjacím zásobníkom pre vysoký komfort prípravy teplej vody. Priame zapojenie solárneho systému umožňuje takmer bezplatný ohrev pitnej vody.

 

20191120 140658 Realizácia kaskády kondezačných kotlov Viessmann, Gorkého ulica, Bratislava. Kúrenie a výroba teplej vody pre celý kancelársky a bytový komplex.

Každý nový vykurovací systém by sa dnes mal kombinovať so solárnymi kolektormi. Všetky vykurovacie kotly spoločnosti Viessmann sú pripravené na kombináciu so solárnym systémom. Či je to použitie v novostavbách, alebo pri modernizácii, pre byt v súkromnom vlastníctve, pre rodinný dom alebo pre veľké projekty v bytovom hospodárstve, nezáleží na tom, či chcete nový kondenzačný vykurovací systém na olej alebo plyn, vykurovací systém na drevo alebo tepelné čerpadlo – všetky zariadenia od firmy Viessmann vám dodá spoločnosť ABSOL. Na všetky technológie Viessmann majú interne zamestnaného servisného technika (čo predstavuje veľkú výhodu oproti ostatným firmám, ktoré špeciálneho technika nemajú). Produkty sú už od výroby konštrukčne optimalizované pre ich kombinovanie so solárnou technikou.

 

Viac informácií nájdete na ABSOL

Pin It