shutterstock 793518757Zdroj obrázka: Anatoliy Eremin / Shutterstock.com

Kto by sa nechcel vo svojom príbytku cítiť komfortne? Všetci sa o to snažíme nielen kvôli sebe, ale aj kvôli našim najbližším. Preto udržiavame dom v čo najlepšom stave, aby nám v ňom nič nechýbalo. A súčasťou tejto starostlivosti je aj vykurovanie domácnosti. Byť v teple je potrebné, a najideálnejšie je, keď dokážeme kúriť čo najefektívnejšie. Ako to dosiahnuť? Napríklad výberom správnych krbových kachlí.

 

Kupujeme kachle. Čo treba zohľadniť pri výbere?

Je viacero spôsobov, ako dosiahnuť v dome príjemnú teplotu, aby sme sa cítili pohodlne a nepociťovali zimu či chlad. Ale nie všetky spôsoby vykurovania sú efektívne. Neplatí to však o kúrení kachľami. Okrem toho, že kachle sú nenáročnejšie na údržbu a spôsob obsluhovania, treba si pred ich kúpou ujasniť niekoľko základných vecí: veľkosť priestoru, ktorý budeme nimi vykurovať /jednu miestnosť alebo celý dom/, výšku komína a jeho ťah a tiež aj typ vykurovacieho materiálu /drevo, brikety, pelety a pod./  Ak by ste si s výberom kachlí nevedeli poradiť sami, môžete požiadať o radu odborníkov v kamennom alebo internetovom obchode.

Rovnako dôležitý je aj celkový dizajn kachlí, ktorý by mal ladiť s miestnosťou, v ktorej sa budú kachle  nachádzať a umocňovať dokonalosť atmosféry rodinného krbu.

 

Správna starostlivosť o krbové kachle

Aby nám veci slúžili čo najlepšie a vydržali čo najdlhšie, potrebujú našu pravidelnú starostlivosť a údržbu. Platí to aj o krbe či krbových kachliach.

Samozrejme, kachle si vyžadujú maximálnu starostlivosť v čase vykurovacej sezóny a interval čistenia záleží od viacerých faktorov: od typu vykurovacieho materiálu /ak kúrite drevom, dôležitá je jeho kvalita/, frekvencia používania kachlí, veľkosť krbu, objem nádoby na popol.

Vo vykurovacom období sa odporúča čistiť kachle raz za tri alebo štyri dni. Nemali by ste zabúdať ani na čistenie skieldvierok kachlí patričnými čistiacimi prostriedkami. Údržba komínu je tiež dôležitá, tú by ste mali zveriť do rúk odborníka – kominára.

 

Pin It