Moderný dom znamená moderné technológie. Dnešná technologická doba nám umožňuje využívať množstvo vychytávok pre zvýšenie kvality nášho každodenného života. Ak sa zvyšovanie štandardu života nesie ruka v ruke so znižovaním záťaže na životné prostredie niet čo riešiť!

 

Čo je to rekuperácia?

Ide o systém riadeného vetrania. Odpadový vzduch, ktorý je potrubím odvádzaný z miestností ako kuchyňa, kúpeľňa a technická miestnosť, teda miestností s vyššou teplotou ktorá je produkovaná varením, sprchovaním, praním či sušením, sa pomocou ventilátora naháňa do vetracieho zariadenia (rekuperačnej jednotky), kde odovzdá časť svojho tepla čerstvému vzduchu nasávanému z exteriéru.

 

keylight rekueprácia vzduchu riadené vetranie

Zdroj: energiazdarma.sk

 

Ako si pomocou rekuperácie zvýšim komfort bývania?

Rekuperácia plnohodnotne nahrádza vetranie oknami. Odmalička sme boli učení vetrať oknom. Avšak nikdy sme nemysleli na to, koľko tepla sme pri vetraní stratili, koľko prachu, peľu, splodín a nečistôt sme vpustili dovnútra a koľko peňazí nás bude stáť vyhriať stratené teplo späť. Využívaním rekuperácie dokážeme prostredníctvom niekoľkých filtrov zachytiť viac ako 90% nečistôt, ktoré by sme inak vpustili oknom. Výmenník tepla nám zabezpečí čerstvý, ale ohriaty vzduch, pričom na jeho ohrev využije odpadové teplo, ktoré by ste inak vôbec nevyužili.

 

Mýty o rekuperácii

  • Rekuperácia je vhodná aj do domácnosti alergikov! Prostredníctvom filtrov dokáže efektívne obmedziť množstvo peľov a iných alergénov v ovzduší.
  • Otváranie okien nie je zakázané! Otváranie okien síce znižuje účinnosť systému rekuperácie avšak rekuperácia vás nijak neobmedzuje.
  • Prevádzka rekuperácie nie je drahá! Všetko, čo musíte na jej údržbu urobiť, je vymeniť raz ročne pár filtrov, ktorých cena sa pohybuje okolo 20-30 €. U nás Vám pri kúpe rekuperácie zabezpečíme filtre na 5 rokov zdarma.
  • Rekuperácia nie je hlučná! Správne nadimenzovaný a zrealizovaný systém je takmer nepočuteľný.
  • Rekuperáciu ju možné montovať do akéhokoľvek domu! Rekuperácia nie je len systém pre nízkoenergetické novostavby, naopak je veľmi účinná aj v starších domoch, ktoré majú vysokú alebo príliš nízku vlhkosť.

 

keylight rekueprácia vzduchu riadené vetranie 1Zdroj: energiazdarma.sk

 

Výhody rekuperácie

  • Zvyšuje komfort bývania – privádza neustále čerstvý vzduch bez zmeny klímy v domácnosti
  • Zníženie záťaže na životné prostredie – využívaním odpadového tepla sa znižuje potreba vykurovania a teda šetrí elektrinu, pri starších domoch fungujúcich na tuhé palivo i ovzdušie.
  • Vytvára zdravšie prostredie – obmedzuje pachy, peľ, splodiny a iné alergény v domácom ovzduší; reguluje vlhkosť
  • Znižuje koncentráciu radónu a CO2
  • Množstvo variácii a doplnkov dokáže vytvoriť systém na mieru pre každého.

 

Áno, počiatočné náklady sa pohybujú na úrovni ceny starého ojazdeného auta, ale dobrý pocit zo zdravého domáceho prostredia je na nezaplatenie.

 

Viac informácii o rekuperácii nájdete na: www.energiazdarma.sk

 

 

Pin It