shutterstock 138547388

 

Kožená sedačka predstavuje finančne pomerne náročnú, no z časového hľadiska dlhodobú investíciu. Čo by ste mali o kožených sedačkách vedieť skôr, než sa prekliknete do eshopu s nábytkom?

• Ako poťah na sedačku nemôže slúžiť kdejaká koža. Väčšinou sa na tento účel využívajú kože hovädzieho dobytka, ktoré sú však len druhotným produktom ich chovu. Znamená to, že žiadne zviera nezomrie len preto, aby si niekto mohol kúpiť novú sedaciu súpravu.

• Keďže hovädzí dobytok má pastviny doslova po celom svete, tak aj nábytkársky priemysel ťaží z tejto skutočnosti a kože berie z Afriky, Európy aj Južnej Ameriky. Tie najkvalitnejšie ale pochádzajú od zvierat pasúcich sa v alpských oblastiach. Voľná pastva a tvrdé klimatické podmienky spôsobujú, že koža týchto zvierat získava výborné vlastnosti – je elastická a pevná.

• Apropo vlastnosti kože – práve to je dôvod, prečo je nábytok z kože tak cenený a obľúbený. Nábytkárska koža ponúka mix presne vybalansovaných vlastností: je trvácna, príjemne hrejivá, ale zase nie veľmi, takže sa pri sedení na nej „nezaparíte“, odpudzuje vodu a zároveň do istej miery prepúšťa vlhkosť, je perfektná na dotyk a kvalitnú koženú sedačku iste spoznáte aj podľa čuchu a charakteristickej vône.

• Zatiaľ čo inému druhu nábytku čas veľmi nesvedčí, pre kožené sedačky toto neplatí. Rokmi získaná patina ich robí krajšími a výnimočnejšími, prosto im pristane. Kvalitná sedačka z kože je odolná voči baktériám, moliam aj roztočom, takže je ideálnou voľbou aj do interiérov, kde žijú alergici.

• Na výrobu jednej sedačky je potrebná koža zhruba zo 6 – 7 zvierat, pričom môže pochádzať z boku, zadku, brucha, chrbta alebo inej časti tela. Rôzna štruktúra a pigmentácia dáva každému kúsku charakteristický výraz, ktorý rokmi dotvára aj spôsob ošetrovania, kŕmenia a chovu každého zvieraťa. Každá kožená sedačka je preto jedinečná, na svete nenájdete dva absolútne totožné kusy.

Pin It