Rekonštrukcia domu v robotníckej kolónii v Kladne bola pre autorov potešením. Pracovali pre brata jedného z architektov. Vedeli sa tak viac naladiť na vlnovú dĺžku majiteľov domu a rozpustiť komunikačné bariéry.

13 obyvak2 16829618356 o

Charakter radového domu zo začiatku 20. storočia umožnil architektom kombinovať tradičné a moderné postupy. Pôvodná dispozícia už nevyhovovala dnešným požiadavkám na bývanie. Rekonštrukcia sa preto začala vybúraním všetkých vnútorných konštrukcií. Z pôvodného domu tak zostali len obvodové múry, strecha a vnútorná nosná stena.

Centrálnou časťou je obytný priestor s kuchyňou a jedálňou, ktorý je francúzskymi oknami prepojený so záhradou. Interiéru dominuje drevená vstavba v obytnom priestore, ktorej sa začalo hovoriť "hniezdo". Plní viacero funkcií. Dole je umiestnená na mieru vyrobená sedačka. Nad týmto priestorom je pracovňa, pod schodmi čitateľský kút s knižnicou a úplne hore spacie poschodie. „Pracovňa je s prízemím spojená požiarnou tyčou, po ktorej sa dá ľahko zísť a fyzicky zdatnejší jedinci po nej môžu šplhať,“ opísali svoje netradičné riešenie autori z ateliéru Majo architekti.

05 galerie 16667900918 o

08 jidelna celek 16667896278 o

09 prevyseni 16668102050 o

10 krb 16829622816 o

11 obyvak 16855482295 o

12 mimino v hnizde 16668097480 o

14 jidelna 16855477545 o

06 pracovna 16854337562 o

07 pod hnizdem 16855488425 o

15 kuchyn 16668092790 o

16 kuchyn2 16854322352 o

02 predsin 02 16669359509 o

03 schodiste 16854341912 o

04 podesta 16829631646 o

17 koupelna spodni 16855472875 o

19 koupelna horni 16667879328 o

text: bk
foto: Majo architekti