Smart home nespočíva len v ovládaní osvetlenia či kúrenia prostredníctvom smartfónu. Na trhu existuje množstvo rôznych ostrovných "smart" gadgetov, každý s vlastným ovládacím rozhraním alebo aplikáciou – skutočný smart home však ponúka omnoho viac.

 Obyvacka Telo

 

Hlavnou jeho funkciou je automatizácia a zjednodušenie všetkých domových systémov. Vytvorením prepojenia medzi inak samostatnými systémami vzniká diaľkovo ovládaná komunikácia, ktorá zahŕňa podlahové kúrenie, tienenie, osvetlenie, multimédiá, ozvučenie či domáce kino. Do sústavy je možné kedykoľvek zapojiť aj exteriérové systémy; popri bezpečnostných systémoch sa jedná o zavlažovanie, bazénovú techniku, no takisto otváranie garážových a vstupných brán. V prípade neprítomnosti sa dom samozrejme snaží energie čo najviac konzervovať. Optimalizuje sa tým spotreba, čo umožňuje stavbu efektívnych a nízkoenergetických domov. Tím SISLA tech takisto zvláda integrovať rôzne systémy rekuperácie, klimatizácie, tepelných čerpadiel či elektrického podlahového kúrenia. Tým najdôležitejším prvkom smart home je však samotné programovanie systému. Bez kvalifikovaného programátora ani ten najkvalitnejší hardvér nezabezpečí správne fungovanie a teda spokojnosť zákazníka.

 

 „Hoci ide o komplexný systém, jeho ovládanie by nikdy

nemalo byť komplikované.“

 

Beyonce Telo

 

Praktickou funkciou je napríklad zosúladenie ovládania multimédií v obývačke. SISLA tech dokáže integrovať do smart home systému aj satelitnú TV, Netflix či Apple TV, rôzne druhy televízií, alebo audio-video zdrojov. To všetko je potom koordinované jediným ovládačom. Celý systém domáceho kina pritom súbežne komunikuje aj s tienením, kúrením či osvetlením. Popri zapnutí filmu môžeme v tom istom momente automaticky stlmiť osvetlenie, zatiahnuť žalúzie a zvýšiť cieľovú teplotu v miestnosti o 1 °C. Vďaka kvalitnému audio-video distribučnému hardvéru je možné tieto zdroje taktiež distribuovať do všetkých TV alebo reproduktorov na pozemku. Majiteľ domu si teda môže veľmi jednoducho napríklad zosúladiť v prípade oslavy hudbu v celom dome, alebo pustiť audio z TV do reproduktorov v altánku.

 

Skutočný smart home je plne

integrovaný systém domácej automatizácie.“

 

  

Pre každú inštaláciu existujú aj v rámci jednej značky stovky rôznych kombinácií hardvéru, ktoré síce splnia účel, ale vo finálnej cene sa môžu líšiť v rádoch tisícov eur. Tím SISLA tech na tvorbu projektov využíva unikátny softvér, ktorý jeho programátori aj sami vyvíjajú. Softvér pracuje v 3D prostredí a okrem optimálneho návrhu použitého hardvéru dokáže tiež presne namerať kabeláž, pokrytie priestorov pohybovými detektormi či upozorniť na prípadné chyby už v prípravnej fáze.

 

 ,,Celý systém funguje pod kapotou bez toho,

aby sa majiteľ oň musel vôbec zaujímať."

 

ObyvackaTablet Telo

 

Za napohľad jednoduchým systémom stojí často pomerne komplexné riešenie. Požiadavka, ktorú firma dostane môže znieť napríklad: ,,Chcem krásny zelený trávnik". Keďže rôzne druhy trávnika majú však rôzne požiadavky na zavlažovanie, na programátoroch SISLA tech je potom naštudovať si rôzne druhy trávnikov a zemných podloží, komunikovať s dodávateľom trávnika a na základe toho, aké má špecifické požiadavky v našom podnebí, zistiť koľko litrov vody je projektovaný systém zavlažovania schopný dodať za minútu. Následne je potrebné naprogramovať riadenie tak, aby sa zavlažovalo automaticky s prihliadnutím na aktuálne a predpovedané zrážky, aktuálnu vlhkosť podložia, predpovedanú teplotu a teda odparovanie vody a tiež prítomnosť ľudí. Celý tento systém potom funguje pod kapotou bez toho, aby sa majiteľ domu oň musel vôbec zaujímať. Túto metodiku sa v SISLA tech snažia aplikovať pri všetkých podsystémoch, či už ide o spomenutú závlahu, osvetlenie, kúrenie, rekuperáciu či napríklad bazénovú techniku.

 

,,A práve v tomto spočíva skutočný smart home systém.

V zjednodušení každého aspektu pohodlného bývania."

 

 

 Text a foto: SISLA tech

 Viac informácií na: www.sisla.sk

 

 

 

 

 

Pin It