shutterstock 1780215779S príchodom jesene, keď sa vonku stmieva čoraz skôr, je chladnejšie a s následnou zimou, ktorá trvá často až do začiatku marca, sa v mnohých domácnostiach objaví potreba kúrenia. Zároveň však určite pocítite túžbu po príjemnej atmosfére v rodinnom kruhu.

 

Rodinné domy či víkendové chaty sú ideálnymi priestormi, kam môžete umiestniť krbové kachle a vytvoriť si tak z miestnosti útulné miesto. Krbové kachle plnia teda hneď dve funkcie, a to tú vyhrievaciu a zároveň estetickú. Zvuk a pohľad na horiace drevo je niečo, čo zaručene oceníte. Predtým, ako si však krbové kachle zadovážite, pripravte si pevné, stabilné a nehorľavé miesto v bezpečnej vzdialenosti od ostatného nábytku, kam toto zariadenie umiestnite.

 

Nepreceňujte výkon krbových kachlí

 Krbové kachle sú schopné podľa svojho výkonu vykúriť jednu miestnosť, ale aj viaceré. Rovnako tak budete musieť prispôsobiť kúpu modelu a jeho výkon k tomu, či máte nehnuteľnosť zateplenú, alebo nie je tepelne izolovaná. Výkon kachlí nemôže byť dlhodobo prekračovaný, pretože si tak budete zbytočne znižovať ich životnosť. Je dobré si vypočítať z objemu plochy a približnej tepelnej straty výkon kachlí, ktorý je pre vás vhodný (t. j. objem x strata = výkon).

 

Vo všeobecnosti sa krbové kachle delia do troch skupín na základe materiálu, z ktorého sú vyrobené:

  • liatinové,
  • keramické,
  • plechové.

 

Drevo nie je jediná možnosť

Nezabúdajte, že pri krbových kachliach musíte mať k dispozícii aj dymovod, ktorý je vrchný či zadný. Jeho priemer musí byť primeraný priemeru vášho komína. V krbových kachliach nemusíte kúriť len drevom. Ak sa však preň rozhodnete, presvedčte sa, že je dostatočne vysušené, pretože v opačnom prípade sa vám veľmi rýchlo zašpiní sklenené okienko. Kúriť môžete aj peletami alebo briketami.

 

S krbovými kachľami si vytvoríte útulné miesto, pri ktorom sa budete cítiť príjemne. Dbajte však na bezpečnosť, ktorá je pri manipulácii s ohňom nevyhnutná.

 

Zdroj obrázka:

brizmaker / Shutterstock.com

Pin It