alan prekop byt IO

Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci

 

Architekt Alan Prekop sa pohral s dispozíciou aj materiálmi. Ikonický priehľad z obývačky do kuchyne však ponechal.

 

Byt v bratislavskej mestskej časti Mlynské Nivy pochádza z prelomu minulého storočia. Vtedy na najstaršom sídlisku nášho hlavného mesta vznikla zóna 500 bytov. Alan Prekop stál pred úlohou transformovať jeden klasický trojizbový byt pre mladú rodinu. Aj napriek blízkosti nového moderného centra mesta sa toto sídlisko zachovalo bez väčších zásahov. Samotný byt na piatom poschodí šesťpodlažného bloku ale prešiel kompletnou zmenou vrátane dispozície.

 

alan prekop byt IO

Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci

 

Odstránené priečky byt prevzdušnili

Výhodou bola orientácia bytu na východ/západ. Práve z toho vychádzala tvorba interiéru. Jej hlavnou myšlienkou bolo čo najviac byt otvoriť a zbaviť ho zbytočných priečok. Architekt odstránil všetky nadbytočné, zachoval len nosné časti a ikonický priehľad z kuchyne do obývačky. Priestor sa tak maximálne presvetlil a prevzdušnil. "Každý si na "prvú" všimne hlavne kruhový priehľad z kuchyne do obývačky, ten však iba dotvára, respektíve je symbolom otvorenosti celej dispizície, vďaka čomu do bytu prúdi svetlo počas celého dňa. Interiér vďaka zmenám svetla pri východe, alebo západe dostáva svoju špecifickú atmosféru," hovorí pre SaB architekt.

 

 

alan prekop byt IO alan prekop byt IO

 

Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci

 

Z menšieho „trojizbáku“ sa stal priestranný dvojizbový byt, ktorý nedefinujú priečky, ale priestor, respektíve materiály. „V centre dispozície sa nachádza nosný stĺp, ktorý je prepojený betónovým prievlakom s kruhom, čo vytvára silný architektonický prvok vo vnútri dispozície,“ vysvetľuje Alan Prekop.

V hlavnej úlohe kov

Jediným deliacim prvkom interiéru je presklená, drevená konštrukcia, ktorá nahrádza pôvodnú murovanú stenu s jednokrídlovými dverami. Tú je možné podľa potreby otvoriť alebo zatvoriť a vytvoriť tak požadovanú intimitu.

 

alan prekop byt IO alan prekop byt IO

Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci

 

Z materiálov hrá hlavnú úlohu kov. Kuchynský bar, parapety a lem na kruhovom priehľade sú vyrobené z nerezu. Hygiena je obložená pozinkovaným plechom. Výber materiálov určovala aj ich znovuvyužiteľnosť. Mnohé z nich pochádzajú z iných interiérov, kde sa stali nadbytočnými. Príkladom je stena obývačky tvorená keramickým obkladom. Pod ním sa nachádza polička z nevyužitých betónových tvárnic a modrého skla.

alan prekop byt IO

 

Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci

 

alan prekop byt IO

 

Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci

 

Hra svetla

„Interiér sa skladá z množstva malých detailov, ktoré sa spájajú do jedného celku. Kombinácia západného svetla, ktoré dopadá na štruktúrovaný plechový obklad, alebo kruhový priehľad vytvára veľmi pekný každodenný vizuálny efekt,“ približuje architekt.

 

alan prekop byt IO zatvorene dvere alan prekop byt IO otvorene dvere

Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci

 

Pin It