byt HLB kuklica smerek z kuchyne

Foto: Kuklica-Smerek architekti

 

Drevené rolety, dvojkrídlové dvere, biela omietka. Architekti zo štúdia Kuklica-Smerek rešpektovali jeho dobový charakter a vytvorili výnimočný priestor.

 

Byt HLB má veľkorysú rozlohu 150 m2. Architekti na tomto priestore vytvorili spojený spoločenský priestor, ktorý funguje pre rodinu aj pre jedného obyvateľa. Tento priestor je jasne definovaný kuchynskou časťou s barovým pultom, ktorý je ústredným prvkom. O tomto zaujímavom projekte SaB porozprával jeden z autorov návrhu Peter Kuklica.

 

byt HLB kuklica smerek celkovy pohlad

 

Z ktorého roku presne pochádza byt?

Dom pochádza z roku 1927, je to stavba pre manažment Česko-Slovenskej obchodnej komory.

Pri návrhu ste rešpektovali jeho dobový charakter. Ako konkrétne ste k tomu pristupovali?

V dispozícii sme zachovávali pôvodnú hierarchiu a členenie priestoru, ako aj materiály. Taktiež sa repasovali všetky pôvodné hodnotné prvky bytu ako dvojkrídlové dvere, obložky okolo okien a drevené rolety.

  

byt HLB kuklica smerek kuchyna linka byt HLB kuklica smerek stol

 

Aké materiály ste zvolili?

Používali sme iba poctivé materiály ako kameň, terrazo a drevo. Steny a strop sme ponechali v charakteristickej bielej omietke.

Spoločenské priestory fungujú pre rodinu aj pre jedného obyvateľa. Ako sa vám to podarilo dosiahnuť?

Koncept bytu vychádza z prepojenia všetkých miestností v jeden fluidný priestor. Byt vie poskytnúť intimitu každému z obyvateľov, vie plnohodnotne poskytnúť komfort hosťom a zároveň sa vie celý otvoriť a fungovať ako jeden spojitý priestor. Prvky, ktoré toto spojenie zabezpečujú, sú rôzne druhy otvorov, ako dvojkrídlové dvere, zasklené dvere, prechodné šatníky či zasklená stena.

 

byt HLB kuklica smerek kuchyna

 

Obyvatelia si tým totiž vedia regulovať intimitu v priestore a jeho prepojenosť. Čiže - keď som doma sám, viem si celý priestor prepojiť a nemám pocit, že som v prázdnom hrade, ale ak chcem mať súkromie, tak sa veľmi ľahko uzavriem do svojej izby.

Ústredným prvkom bytu je barový pult. Povedzte o ňom viac...

Bolo naň asi tridsať variánt, ale nakoniec sme vybrali ten s polkruhovou podstavou. Chceli sme vytvoriť silný prvok od vstupu, zároveň funkčnú pracovnú plochu. Ale zároveň sme nechceli zaťažiť celý priestor, takže úzky stredový podstavec bol jasnou voľbou. 

 

byt hlb kuklica smerek ostrovcek

 

Čím je podľa vás tento byt špecifický?

Tým, ako funguje, že je to taký multifunkčný byt.  A určite je špecifický klientom, ktorý nám v mnohom veril.

 

byt HLB kuklica smerek kreslo byt HLB kuklica smerek postel

 

byt HLB kuklica smerek terasa 

 

byt HLB kuklica smerek kupelna radiator byt HLB kuklica smerek kupelna
Pin It