calunnik kreslo halabala zlte

Martin Andraško sa čalúnnictvu venuje už viac ako dvadsať rokov. V poslednej dobe repasuje kreslá, stoličky či sedačky z minulého storočia ­– vrátane ikonických kúskov od Halabalu či z dielne TON.

 

Venujete sa repasovaniu starých stoličiek, kresiel či sedacích súprav. Podľa čoho rozlišujete, či je daný kúsok vhodný na renováciu?

Dá sa zrepasovať skoro všetko, pokiaľ nie sú rozsiahle poškodenia. Taktiež záleží vždy na tom, čo si zákazník praje urobiť.

Vo vašej dielni sa pomerne často objavujú aj ikonické dizajnové kúsky z dielne TON či kreslá Halabala. Čím sú podľa vás výnimočné?

Áno, sú jednoznačne výnimočné, predovšetkým čo sa týka dizajnu. Sú to kreslá vyrobené z kvalitného dreva a i po desaťročiach sú použiteľné. 

 

 

repas kresla andrasko martin andrasko repas repas kresla andrasko  

 

Natrafili ste už aj na taký kus nábytku, ktorý bol veľmi cenný, no napokon sa ho nepodarilo zachrániť?

Skoro všetky sú cenné. Nesú v sebe spomienky ľudí, ktorí si tieto kresielka dávajú u mňa zrepasovať. Zachrániť a oživiť sa mi zatiaľ podarilo úspešne všetko. Ale stane sa, že je niečo extrémne zničené, vtedy s repasom ani nezačínam.

Ktoré kreslo/stolička bolo najvýnimočnejšie alebo vám ostalo špeciálne v pamäti? 

Pre mňa je každé kresielko, ktoré sa podarí a má citovú hodnotu pre ľudí, výnimočné. Viete, prejde vám celý proces repasu cez ruky od A po Z. A keď si svoju prácu robíte poctivo, tak sú to všetko výnimočné kúsky.

 

 

repas kresla andrasko repas kresla andrasko



Akú pridanú hodnotu majú takto zrepasované kreslá oproti novým, bežne dostupným kúskom?

Ako som už spomínal, sú to zväčša spomienky na detstvo či starých rodičov a tak ďalej, preto majú pridanú hodnotu. Rôznych kresiel sú tisíce, ale kreslo po babičke je len a len jedno.

 

 

repas kresla andrasko  repas kresla andrasko repas andrasko oranzova

 

Aký je štandardný postup repasu?

Postup je v podstate pri každom kresle rovnaký, odčalúnenie, odstránenie poškodenia, odstránenie starého náteru, vybrúsenie, ošetrenie dreva, lepenie, strihanie atď. až po čalúnenie a finálnu montáž. 

Na čo si pri práci dávate zvlášť pozor, čo vyžaduje špeciálnu pozornosť?

Pri rozoberaní dbám na to, aby sa rôzne časti nezlomili. Špeciálnu pozornosť venujem brúseniu drevených častí. Vyžaduje si to cit a trpezlivosť. Sú to hodiny strávené pri tomto procese, no nemôžete sa uponáhľať. Taktiež dbám na detail vyhotovenia. Tak by to i malo byť. 

 

 

repas kresla andrasko  repas kresla andrasko repas kresla andrasko

 

Podľa čoho vyberáte pri čalúnení konkrétne druhy látok?

Pri výbere látok majú ľudia úplnú slobodu výberu, ale nechajú si i poradiť a usmerniť. Pýtam sa, kde budú umiestnené, čo očakávajú od kresielka. Či má zapadnúť do interiéru v ktorom bude, alebo chcú, aby pútalo pozornosť a bolo výstredné. Teší ma, keď sa ľudia neboja experimentovať s farbami.

Ako ste sa dostali k čalúnnictvu?

Učil som sa za čalúnnika i pracoval ako čalúnnik. Prakticky už 20 rokov sa tomu venujem. Posledné roky som sa pustil do repasu kresielok z minulého storočia. Je to krásna práca, ktorá ma baví a hlavne robí radosť ľuďom, ktorí ma poprosia o pomoc.

 

 

repas kresla andrasko repas kresla andrasko repas kresla andrasko

 

 

repas kresla andrasko zlte repas kresla andrasko



Pin It