cloud bed ori

Cez deň poskytuje priestor pre sedačku, večer sa zo stropnej konštrukcie zosunie posteľ. Foto: Ori

 

Dizajnérske štúdiá reagujú na pandémiu koronavírusu: prišli s riešením, ako aj malé byty využiť na maximum. Pomôcť majú technológie, transformovateľný nábytok aj priestor pod stropom. 

 

Koronavírus ovplyvňuje aj realitný trh a bývanie, a to v mnohých smeroch. Jedným z nich je aj fakt, že namiesto kancelárií pracuje mnoho ľudí z domu a všeobecne práve doma trávi omnoho viac času. Preto čoraz viac firiem hľadá možnosti, ako čo najlepšie využiť domáci priestor tak, aby poskytoval dostatok miesta na pohodlie a relax, no zároveň poslúžil aj ako efektívna kancelária. Viaceré dizajnérske štúdiá sa sústredili na vertikálne možnosti vrátane vytvorenia úložného priestoru pod stropom.

 

cloud bed postel

Foto: Ori

 

Posteľ, ktorá spadne z oblakov

Newyorské dizajnové štúdio Ori (stratka od origami) sa špecializuje na návrh nábytku pre malé, mestské byty a tiež na nábytok, ktorý sa dokáže transformovať. Hľadajú riešenia, vďaka ktorým ľudia dokážu vo svojom bývaní ušetriť čo najviac miesta. Ich najnovším produktom sa stala Cloud Bed, teda v preklade posteľ v oblakoch. Jej konštrukcia siaha až na strop a zatiaľ čo cez deň poskytuje priestor pre sedaciu súpravu, večer sa z miesta na strope zosunie samotná posteľ. Za niekoľko sekúnd sa tak z obývačky stane plnohodnotná spálňa. 

 

 

Cez deň kancelária, v noci spálňa

Na podobnom princípe funguje aj nápad z dielne amerického startupu Bumblebee Spaces. Jeho zakladateľ Sankarshan Murthy predtým pracoval pre technologické giganty Apple a Tesla. „Nikdy by som nebol schopný založiť túto spoločnosť bez skúseností z týchto spoločností,“ povedal Murthy portálu Business Insider. Práve pandémia koronavírusu ho inšpirovala k tomu, aby navrhol posteľ Bumblebee 2177 San Francisco, ktorá sa podobne ako Cloud Bed ráno zasunie pod strop. Murthyho spoločnosť tak chce pomôcť ľuďom tráviť čas doma s možnosťou čo najefektívnejšie využiť byty aj pre účely home office. Hľadať možnosti v interiéri je podľa spoločnosti lepšou alternatívou ako budovať nové priestory. „Ak máte pekný dvor, nedávajte tam betón,“ povedal na adresu trendu domácich kancelárií v záhrade, ktorý sa tiež objavil v roku 2020.

 

bumblebee spaces posted cez den

Cez deň prítomnosť postele prezrádza len pohľad na nenápadnú konštrukciu na strope...

bumblebee spaces postel v noci

... a takto vyzerá posteľ po vysunutí. Foto: Business Insider

 

Vertikála otvára nové obzory

Do tretice existuje aj praktická možnosť pre majiteľov bytov s vysokými stropmi. Americká firma Expand Furniture prišla s návrhom mini loftu, ktorý nielen vytvorí nový priestor pod stropom, ale zároveň poskytne dostatok priestoru na podlahe. Loft, ktorý si ľahko zložíte sami, pozostáva z troch súprav: mezanínovej konštrukcie, schodiskového systému a sady zábradlí. Mezanín je nastaviteľný do výšky, šírky aj hĺbky, takže majiteľ si ho môže prispôsobiť na mieru. 

 

diy loft suprava

Loft, ktorý si postavíte svojpomocne, vytvorí nový priestor v bytoch s vyšším stropom.

 

Transformovateľný nábytok a využitie vertikálneho priestoru sa stali základom aj pre malý loft v New Yorku. Na ploche necelých 40 metrov štvorcových navrhlo štúdio Specht Architects moderné, čisté a prekvapivo priestranné bývanie pre trojčlennú rodinu. Za túto realizáciu zároveň získali 20 rôznych architektonických a dizajnérskych cien. „Byt je zariadený ako kus nábytku so skrytými a transformujúcimi sa priestormi pre veci a ľudí,“ uvádzajú architekti na svojej webstránke.

MicroLoft kuchyna

Po vstupe do mikroloftu sa majitelia ocitnú v kuchyni. Foto: Taggart Sorensen

Microloft realizacia vizualizacia

Realizácia a prierez mikroloftom. Foto: Taggart Sorensen

Microloft schodisko

Microloft schodisko otvorene

Schodisko je navrhnuté tak, aby bolo zároveň úložným priestorom. Foto: Taggart Sorensen

Pin It