cisticka vzduchu

Zatiaľ čo prach, peľ či chlpy od domáceho miláčika dokážeme aspoň z časti odstrániť pri dôkladnom upratovaní, s roztočmi a baktériami to je už ťažšie.

 

Vzhľadom na to, že nie sú voľným okom takmer vôbec viditeľné, všimneme si ich až vtedy, keď nám spôsobia zdravotné komplikácie. Najväčším rizikom sú však pre alergikov a astmatikov, pre ktorých je čistička vzduchu doslova nevyhnutnosťou. Samozrejme za predpokladu, že ide o skutočne kvalitný model s 99% účinnosťou.

 

V nasledujúcich riadkoch vám prezradím, na aké parametre sa pri kúpe čističky vzduchu zamerať, vrátane potrebnej údržby.

 

1. Využitie

Ako pred každým nákupom, aj v prípade výberu čističky vzduchu sa najskôr zamyslite, čo všetko od nej očakávate. Ak máte silnú alergiu na prach, peľ alebo astmu, musí čistička filtrovať vzduch minimálne 4-krát za deň. Najskôr si teda odmerajte miestnosť, v ktorej ju budete používať (š x v x d) a danú hodnotu vynásobte číslom 4. Výsledné číslo vám ukáže, aký by mala mať čistička minimálny výkon. Potreby bežnej domácnosti bez astmatikov a alergikov uspokojí aj čistička s menším výkonom, keďže vzduch stačí prefiltrovať 2-krát za deň.

 

2. Filtrácia

Vrátane výkonu je ďalším, rovnako dôležitým faktorom typ filtra. K tým najobľúbenejším patrí elektrostatický filter. Plesne, baktérie, roztoče, prach a iné alergény zachytí s 99% účinnosťou. Navyše, pri správnej údržbe (dôkladnom umývaní podľa odporúčaní výrobcu) vám vydrží veľmi dlho, bez nutnosti výmeny. Na druhej strane však treba podotknúť, že nezachytáva pachy, teda do domácnosti, kde sa fajčí nie je vhodný. Rovnako obľúbený je HEPA filter. Okrem toho, že pohltí prach, baktérie a vírusy, poradí si aj s cigaretovým dymom či pachmi. Veľkou výhodou je takmer 100% účinnosť, no zároveň treba dodať, že filtre si vyžadujú pravidelnú výmenu, čo zvyšuje prevádzkové náklady.

 

cisticka vzduchu 2

 

Lacnejšou alternatívou je vodný filter. Síce zachytí iba 70% nečistôt a s pachmi si taktiež neporadí, disponuje funkciou zvlhčovania vzduchu, čo rozhodne nie je na škodu. Ba čo viac, jeho údržba vám zaberie len pár minút a nevyžaduje si ďalšie financie. Musíte v ňom len pravidelne vymieňať vodu a raz za mesiac celú nádobu dôkladne vyčistiť. Nemožno opomenúť ani čističky vzduchu s ozónovým filtrom, ktoré bojujú proti baktériám, vírusom a ďalším škodlivým mikróbom. Peľ a prachové častice však nezachytia, teda nie sú vhodné pre alergikov a astmatikov. Pri častom používaní sú dokonca škodlivé.

 

3. Hlučnosť

Myslite na to, že čistička bude v prevádzke niekoľko hodín denne, často aj v noci. Ak ju teda plánujete mať v spálni, odporúčame vám investovať do tichších modelov s max. hlučnosťou 40 decibelov. Túto podmienku spĺňajú najmä čističky s elektrostatickým filtrom, ktoré sú najtichšie. Pri modeloch vybavených HEPA filtrom, prípadne so zabudovaným ventilátorom zas treba počítať s hlučnejšou prevádzkou.

 

Viac informácií o výbere čističiek vzduchu sa dočítate v článku na stránke mediteka.sk.

 

 

Pin It