22.7.2015

 

 

Baleárske ostrovy sú na prvom mieste jednou z najobľúbenejších európskych dovolenkových destinácií, ukrývajú však aj zaujímavé bývanie. Vizuálne najvýraznejšou novostavbou ostrova Ibiza je nepochybne kondomínium Las Boas de Ibiza. Je dielom francúzskeho architekta Jeana Nouvela, nositeľa Pritzkerovej ceny za architektúru.

 

lasboas ibiza 01

 

lasboas ibiza 02Nouvel (v spolupráci s barcelonskou kanceláriou Ribas & Ribas) v tomto bytovom dome skvelým spôsobom spojil tradíciu s modernou, pričom zachytil esenciu ostrova vo všetkých jej kontrastoch. Napriek tomu, že rýchlosť výstavby novodobých visutých záhrad sa pre krízu omeškala, výsledok stojí za to. Zmyselné krivky „amfiteátra" dopĺňa bujný porast, pokrývajúci pestrofarebné zábradlia terás. Tie smerujú do vnútorného dvora s výhľadom na mestskú promenádu plnú vyhľadávaných nočných klubov, na prístav, ale aj na urbanistické dominanty starého centra (patriace pod ochranu UNESCO). Tvar a hmotové riešenie kondomínia vzbudzujú pocit voľnosti a otvorenosti. Krikľavá farebnosť symbolizuje hedonizmus, ktorým sa ostrov preslávil, a zároveň má pripomínať rozšafné páperové boa, z ktorého je odvodený názov stavby. Naopak, biela farba použitá ako pozadie má zdôrazňovať domáce korene. Každý z apartmánov dostal pomenovanie podľa prírodných zátok, takzvaných „cala Ibicenca", ktoré zdobia pobrežie ostrova Ibiza. V podstate to boli práve zátoky, ktoré svojím tvarom inšpirovali architektúru komplexu, tvorenú oblúkom samotného objektu s bazénom uprostred. V noci vodnú hladinu osvetľujú rozličné obrazy simulované projekciou, a tak na ňu upozorňujú ako na centrálny prvok kondomínia. „V tomto projekte je voda, prenikajúca dovnútra objektu, jeho živým prvkom, vytvára dojem sviežosti a súčasne pôžitku z toho, že sa do nej môžete ponoriť," prezrádza Jean Nouvel.

 

boas_exterier_01.jpg boas_exterier_02.jpg boas_exterier_03.jpg boas_exterier_04.jpg boas_exterier_05.jpg boas_exterier_06.jpg boas_exterier_07.jpg boas_exterier_08.jpg boas_exterier_09.jpg boas_exterier_10.jpg boas_exterier_11.jpg boas_exterier_12.jpg boas_exterier_13.jpg

 

Každý zo 179 apartmánov je jedinečný, navrhnutý v organických líniách a maximálne flexibilne, aby ho bolo možné adaptovať na potreby konkrétnych používateľov. Filozofia bývania vychádza zo slobodomyseľného ducha obyvateľov Ibizy, ktorí si radi užívajú život bez akýchkoľvek obmedzení. Obytný priestor sa dá z toho dôvodu úplne prepojiť s terasou, prípadne nenásilne odčleniť jemnými závesmi, ktoré zachovajú súkromie a zároveň nebránia vo výhľade. Zaujímavým prvkom bytov je samotná podlaha, vytvorená ako ponáška na tradičnú miestnu dlažbu, ale i prvky, ktoré vo svojich stavbách s obľubou uplatňoval slávny barcelonský architekt Gaudí. Pokrývajú ju preto rozličné, akoby rozlámané kúsky dlaždíc. Veľkosti jednotlivých bytových jednotiek (jedno- až päťizbové byty a penthousy) sa pohybujú od 80 do 300 metrov štvorcových a na ich terasovitých záhradách je vysadených vyše tisíc druhov rastlín pochádzajúcich priamo z Ibizy.

 

boas_interier_02.jpg boas_interier_03.jpg boas_interier_04.jpg boas_interier_05.jpg boas_interier_06.jpg boas_interier_07.jpg boas_interier_08.jpg boas_interier_09.jpg boas_interier_10.jpg boas_interier_11.jpg boas_interier_12.jpg boas_interier_13.jpg

 

text: Anna Salvová
foto: Life Marina Ibiza/Conrad White, Vondom

 

 

 

Pin It