PR článok

5.1.2016

Ak sa vám aktuálny vzhľad bytu zdá príliš nudný a nemoderný, môžete ho oživiť veľmi rýchlo, jednoducho a kreatívne. Pomôže vám pri tom sadrokartón.

mpltrading 01 rigips

foto Rigips

Suchá výstavba so sadrokartónom je čoraz vyhľadávanejším stavebným postupom, najmä pri rekonštrukciách domov aj bytov, či už ide o renovácie kúpeľní, kuchýň, obývačiek, alebo detských izieb. Sadrokartón sa ako stavebný materiál prvýkrát objavil koncom 19. storočia. Ako napovedá názov, jeho hlavnou zložkou je sadra. Ide o prírodnú hmotu, ktorá je recyklovateľná, má neutrálnu vôňu, je nehorľavá a neškodná z hľadiska životného prostredia. Vďaka pórom dokáže v prípade potreby nasať vlhkosť a, naopak, pri suchom vzduchu ju uvoľniť, čím zaručí vyhovujúcu klímu. Hladký povrch ponúka široké možnosti povrchových úprav, od maľovania až po obklady.

mpltrading 02 mpl

foto MPL Trading

Suchá výstavba je použiteľná aj vo vlhkých priestoroch, ako sú kúpeľne. Na trhu sú špeciálne stavebné dosky, ktoré sa montujú podobne ako bežné sadrokartónové dosky, ich zloženie je však odlišné. Doska neobsahuje žiadne organické materiály, čo zabezpečuje ich vysokú odolnosť voči plesniam. Odolnosť dosky voči vode zaisťuje impregnácia sadrového jadra, ako aj vrchná vrstva v podobe sklenej tkaniny s vodoodpudivou povrchovou úpravou.
Zo sadrokartónu môžete vytvoriť aj vlastný nábytok. Nemusí sa pritom obmedzovať na pravé uhly, dovoliť si môžete aj oblúky, kruhové otvory, záleží len na vás či na architektovi.
Nemusíte mať obavy o nosnosť. Dopredu si však premyslite umiestnenie ťažkých predmetov a tomu prispôsobte konštrukciu sadrokartónovej priečky. Ak ich poloha nie je vopred známa, odporúča sa použiť špeciálne pevné sadrokartónové dosky, ktoré majú veľkú nosnosť na kotvenie predmetov. Dôležité sú aj vhodné upevňovacie prostriedky.

mpltrading 03 mpl   mpltrading 04 mpl

foto MPL Trading

Vďaka akustickým vlastnostiam je sadrokartón ideálnym riešením do panelákov, samozrejme, pri správnej inštalácii materiálu. Priečka zo sadrokartónu s hrúbkou 10 cm má v súčasnosti rovnakú zvukovú izoláciu ako murovaná priečka s hrúbkou až 30 cm, pritom ju tvorí len niekoľko vrstiev sadrokartónových dosiek kotvených na tenkostennom plechovom profile s minerálnou izoláciou v dutine. Akustické či tepelno-technické vlastnosti jestvujúcich murovaných stien môžete vylepšiť predsadenými sadrokartónovými stenami.
Sadrokartónové dosky sú veľmi odolné, dokonca aj pri vysokej vlhkosti. Životnosť sadrokartónu je všeobecne porovnateľná s inými stavebnými materiálmi. Dôležité sú však výber kvalitných materiálov, správna montáž a primerané používanie.
Použitie sadrokartónu šetrí čas, materiál i peniaze. Montáž je dvakrát rýchlejšia ako tradičná stavba murovanými blokmi. Sadrokartónová priečka je o polovicu lacnejšia ako murovaná, pri zarátaní ceny materiálu a práce. Výstavbu sadrokartónovými doskami možno realizovať aj počas bežného chodu domácnosti.

mpltrading 05 rigips

foto Rigips

TIP PRE VÁS: Nová doska Activ’Air®
Príjemné a zdravé bývanie umožňujú aj sadrokartóny, ktoré dokážu zlepšiť kvalitu ovzdušia v interiéri.
Novinkou je sadrokartónová doska, ktorá nielenže zachytí a neutralizuje formaldehyd, najrozšírenejšiu znečisťujúcu látku vo vnútornom ovzduší, ale zamedzí aj jeho spätnému vylučovaniu. Možno ju použiť na všetky typy konštrukcií, kde sa pracuje s bežnými sadrokartónovými doskami. Je však dôležité, aby doska „dýchala“, na čo treba myslieť pri zariaďovaní izby, tapetovaní či maľovaní.

mpltrading 06 mpl

foto MPL Trading

Výhody sadrokartónu:

  • ľahké dosky, jednoduchá práca,
  • rýchly a ekonomický postup,
  • hladké a rovné steny,
  • možnosť rezať a tvarovať dosky na požadovaný tvar,
  • výborné protipožiarne, tepelno-izolačné a akustické vlastnosti,
  • možnosť zavesiť napr. televízor, kuchynskú linku,
  • pri realizácii iba malé množstvo odpadu,
  • bez potreby sekať drážky na rozvody,
  • ľahká montáž zásuviek a vypínačov.

Viac informácií na stránke www.mpl.sk.

text: Ing. Igor Romanko

 

 

 

Pin It