Vo fúzii fínskeho nábytkárstva a keramiky v tradícii Arts & Crafts; presne v takomto znamení prebieha novembrová výstava limitovanej edície ikonických modelov, ktoré navrhol pre Artek fínsky dizajnér a architekt Alvar Alto. Kolekcia pozostávajúca z taburetu a barového vozíka bola navyše stvárnená v umeleckej inštalácií, motivovanej dekoratívnym štýlom päťdesiatych a šesťdesiatych rokov. 

 

Tím dizajnérov, architektov, umelcov a milovníkov historických dekorov z losangeleského štúdia The Archers navrhol pri tejto príležitosti fiktívny priestor s názvom "Take Five". Pre návštevníkov je dostupný v rámci newyorského showroomu žiaľ len do konca novembra. Avšak vzhľadom na to, že sa jedná o limitovanú edíciu, je toto krátke trvanie expozície pochopiteľné. Ako vyplýva z vyjadrenia spoločnosti Artek, inštalácia zobrazuje fiktívne stretnutie Fínov a Američanov na pomyselnom dizajnovom summite. 

 

 

artek archers aalvar aalto keramika drevo stolicka dizajn casopis sab stavebnictvo a byvanie

Reedícia ikonického taburetu Stool 60 je v novej limitovanej edícii ozvláštnená glazúrovaním sedáku, o ktorý sa postarala americká umelkyňa Edith Heath  Foto: Artek 

 

 

Výsledkom pomyselného jednania je spojenie organicky tvarovaných taburetov Stool 60 a barových vozíkov Tea Trolley 900. Na rozdiel od ich originálneho prevedenia je limitovaná edícia ozvláštnená o glazúrovaný povrch keramických, na mieru tvarovaných, dlaždíc. Tie pre Artek navrhla americká keramikárka Edith Heath. Ako ďalej približujú dizajnéri zo štúdia The Archers, Heathová a Aalto sa v tejto kolaborácii odvolávajú na výstavu Múzea moderných umení MoMA, ktorá sa pod názovom Dobrý dizajn skutočne udiala koncom 50. rokov. 

 

 

artek archers aalvar aalto limitovana edicia dizajn casopis sab stavebnictvo a byvanie

Dizajnéri zo štúdia The Archers mysleli na každý detail. Na stoloch sa nachádzajú zápisníky, nedbalo poukladané poháre aj vlajky obidvoch krajín. Napriek tomu všetkému, tento dizajnérsky summit je len fiktívny  Foto: Artek 

 

 

Aj napriek tomu, že k reálnemu stretnutiu nedošlo,o tejto iniciatíve možno hovoriť ako o pozitívnom kroku, reagujúcom na aktuálny trend.prepájania kultúr. Naviac, spojenie dvoch veľkých mien histórie dizajnu, dvoch netradičných materiálov a to všetko v hypotetickom priestore fiktívnej kongresovej haly hotela z päťdesiatych rokov je počin, ktorý sa vryje do pamäti aj po tom, čo sa vypredajú všetky kúsky z tejto limitovanej edície. 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It