Priestory butiku s chovateľskými potrebami, sa nachádzajú v niekdajšom najväčšom bitúnku Šanghaja; komplexe Laoyangfang z roku 1933. Architekti sa pri jeho realizácii nechali inšpirovať pohybom mačiek, inštinktívne hľadajúcich úkryt. Pritom nepopreli ani pôvodnú železobetónovú kostru stavby.

 

A hoci sa tento butik rozkladá len na ploche 100 metrov štvorcových, pre klientelu, ktorej je venovaný, to je dostačujúce. Pidan je totižto predajným konceptom zameraným na potreby pre mačky. A treba povedať, že architekti Eason Zhu a jeho tím I.F.S.E. Space Creative Lab pristúpili k návrhu stvárnenia predajného priestoru so zmyslom pre detail a určitý nadhľad. So zámerom zdôrazniť spojitosť medzi niekdajším účelom budovy a aktuálnym predajným konceptom, venovali celý priestor zvieratám do takej miery, že tomu podlieha aj samotná orientácia v predajni.

 

pidan macaci butik v sanghaji dierovany plech vyklad stavebnictvo byvanie

 Foto: Shi Wei

 

Tá je totiž vybudovaná na zvieracom, inštinktívnom hľadaní  úkrytu. Na začiatku vytyčovania terasy preto sledovali pohyby mačiek v priestore. Uvedomili si, že mačky uprednostňujú pohyb popri oblých stenách a majú tendenciu meniť trasu v závislosti od toho, či sa pred nimi nachádza prekážka, ktorú možno podliezť, obísť alebo na ňu vyskočiť. V dôsledku toho navrhli oceľový invenár, ktorý prechádza celým priestorom v podobe vstupného portálu  a ďalej sa člení na niekoľko nezávislých poloblúkových ostrovčekov, fungujúcich ako samostatné predajné oddelenia s doplnkami.

 

pidan macaci butik v sanghaji stavebnictvo byvanie

 Foto: Shi Wei

 

Netradičná voľba dierovaných plechov z pozinkovanej ocele bola odôvodnená. Predajňa je totiž orientovaná do ulice a do jej vnútra sa dostáva minimum denného svetla. S použitím LED osvetlenia šíreného priestorom pomocou série zrkadiel inštalovaných na zadnej stene, vyvolali architekti ilúziu rozmerného labyrintu. Farebnú schému eliminovali na neutrály v podobe šedého hladeného betónu, bielej epoxidovej podlahy a čiernej lakovanej ocele na rámoch výkladu.

 

pidan macaci butik v sanghaji obchod stavebnictvo byvanie

 Foto: Shi Wei

 

Aby ponúkaný tovar vynikol v predajni čo najlepšie, rozhodli sa hľadať v podobe obchodného vybavenia ako sú police či stojany tak diskrétne riešenie, aké je len možné. Z toho dôvodu nakoniec umiestnili do prostredia predajnej plochy priehľadné, polykarbonátové dosky. Namiesto stojanov a ďalších prídaných prvkov našli maximálne využitie v možnostiach perforácie. Jej prítomnosť navyše umocnili priechodným otvorom v prostriedku vstupného portálu.

 

 

pidan macaci butik v sanghaji dierovany plech merchandising stavebnictvo byvanie

 Foto: Shi Wei

 

Portál však okrem iného korešponduje s celkovým zámerom venovať plochu predajne mačkám. Tie, ktoré patria majiteľom prevádzky, sa tu slobodne pohybujú. Tento neobvyklý akt zároveň v plnej miere nahrádza klasický koncept výkladu a návštevníkov z ulice vábi skôr pomocou príležitostného pohľadu na pobiehajúce mačky, trúce sa o rohy vstupného portálu či sediace pred oknom. Pidan vo svojej minimalistickej jednoduchosti zaujme rozhodne farebným poňatím a dômyselným použitím zrkadlovej plochy. Predovšetkým však upozorní tým, že do samotného centra postavilo zvierací element. Vzhľadom na históriu, v ktorej sídli, je idea celého projektu o to pôsobivejšia, že architekti členili celý priestor tak, aby imitoval stavce mačacej chrbtice.