Na ploche 330 metrov štvorcových sa rozprestiera novodobá interpretácia džungle v podobe pracoviska. Lenže reč nie je ani tak otvorenom kancelárskom priestore s množstvom zelených rastlín, ako o priestore členenom na etáže. Mikroposchodia, malé schodiská a nestálosť reality. Tak vyzerá sídlo Mindvalley v Kuala Lumpure.

 

Dizajnér Shin Tseng a jeho tím sa nazdávajú, že pracovná miestnosť nepotrebuje steny, dvere a ďalšie bariéry, ktoré bránia šíreniu energie. Chvíľami nie sú potrebné dokonca ani kancelárske stoličky. Do sterilne bieleho priestoru s výraznou oceľovou nosnou konštrukciou vniesol dizajnérsky tím štúdia Ideaworkshop svetlo a farby. To všetko s cieľom vytvorenia inovatívneho, kreatívneho miestom s terapeutickým efektom.

 

 

mindvalley pracovisko zdrave pracovne prostredie stavebnictvo byvanie

 Foto: Patrick Heart

 

Obzvlášť zohľadňované sú tu terapeutické účinky svetelného spektra. Hojné uplatnenie sklených priečok odstraňuje pocit izolovanosti a vizuálne prepája všetky oddelenia pracoviska. Aplikovaním špeciálnych dizajnových fólií s takzvaným dichronickým efektom sa kancelárie menia na pestrofarebné bunky, ktoré menia svoju podobu  v závislosti od miesta, kde sa nachádza pozorovateľ. Tento optický efekt prispel aj k tomu, že fotografie Mindvalley sa rozšírili na instagrame a ostatných sociálnych sieťach v priebehu prvého týždňa virálnou rýchlosťou.

 

 mindvalley pracovisko buducnosti office stavebnictvo byvanie

 Foto: Patrick Heart

 

 

Pozrime sa však na to, čo zostáva skryté za stenami s premenlivou farebnosťou. “Čo keby dokázalo pracovisko omladzovať, revitalizovať a regenerovať svojich pracovníkov?" Pýta sa jeden z najvýraznejších podnikateľov súčasnosti a zakladateľ Mindvalley, Vishen Lakhiani. Bolo by možné dosiahnuť vyššiu produktivitu? Vznikali by vďaka tomu lepšie nápady?

 

 

“Čo keby dokázalo pracovisko omladzovať,

revitalizovať a regenerovať svojich pracovníkov?“

Pýta sa jeden z najvýraznejších podnikateľov

súčasnosti, Vishen Lakhiani.

 

 

Lakhianovo presvedčenie, že  sa prácou dá dospieť k zdravšiemu životnému štýlu, je silné. Netrvá však na tom, aby zamestnanci sedeli za stolom šesť hodín denne. Naopak, v malajzijskom sídle sa nachádza hneď niekoľko miestností, ktoré sú určené výlučne na oddych a relaxáciu; okrem iného zóna pre krátkeho "šlofíka". Snaha  o vytvorenie rovnováhy medzi virtuálnym svetom sociálnych médií a reálnym svetom pre vnímania vlastných potrieb sa premietla aj do zriadenia takzvanej „tichej izby,“ v ktorej je možné „odpojiť sa“ od okolitého sveta.

 

 

mindvalley pracovisko buducnosti farebne folie dichroicky efekt dizajn interiery stavebnictvo byvanieFoto: Patrick Heart

 

 

Akokoľvek pripomínať pracovisko Mindvalley kombináciu rozličných prostredí, tento inovatívny prístup dizajnérov zaistil, že sa firma globálna zapísala do podvedomia množstva mladých ľudí. V roku 2012 bola totiž vyhlásená za najkrajšie pracovisko na svete podľa podnikateľského magazínu Inc. Je dosť možné, že to nebolo naposledy. Uplatnenie dizajnových fólií, začlenenie terapeutických miestností a dôraz na užívateľské prostredie tak z o sídla Mindvalley robia viac, než len pracovisko. Menia ho na šikovný marketingový nástroj pre získanie ďalších talentovaných ľudí v Malajzií, túžiacich po dynamickom co-workingu.