miro and vlasta

Foto: Marek Wurlf

 

Fúzia vedy a dizajnu. Aj tak by sa dala charakterizovať práca Vlasty Kubušovej a Mira Kráľa, ktorí pod značkou crafting plastics! navrhujú a vyrábajú dizajnové trvalo udržateľné produkty a skúmajú limity bioplastov, ktoré by v budúcnosti mohli nahradiť syntetické materiály.

 

Zaoberáte sa výskumom a vývojom bioplastu. Čo to znamená?

Pracujeme už niekoľko rokov s rôznymi výskumnými tímami zo Slovenska, Čiech a Nemecka – od materiálových vedcov, chemikov a inžinierov, s ktorými optimalizujeme biopolymérne zmesi a technológiu na produkty s pridanou hodnotou, také, ktoré sú maximálne  kvalitné a určené na viacnásobné použitie. My sa usilujeme nájsť týmto materiálom využitie, ktoré je často netradičné – na produkty typu okuliare, doplnky, nábytok, svietidlá či iné interiérové produkty, pri ktorých je dôležitá nielen estetika, ale aj trvácnosť, kompatibilita, obehovosť. Naše štúdio vzniklo z nutnosti hľadať materiálové riešenia, o ktorých budeme vedieť odkiaľ prichádzajú, ale najmä ako skončia – a teda pracovať výlučne s tými, ktoré majú malý negatívny vplyv na životné prostredie.

 

bioplasty 6 collection Adam Sakovy

Foto: Adam Sakovy

 

Ako by ste definovali bioplast?

Bioplasty sa nedajú definovať jednou vetou. Je to rodina rôznych materiálov. Všetky plastové materiály, ktoré sa nazývajú bioplasty musia spĺňať jednu z podmienok – byť vytvorené aspoň sčasti z obnoviteľných zdrojov (napríklad kukurica, cukrová repa, celulóza a  podobne), byť biodegradovateľné,  v ideálnom prípade oboje. Práve skutočnosť, že ich je množstvo typov, spôsobuje často problémy v komunikácií, spôsobe ich recyklácie a vhodnosti kompostovania. Nie všetky bioplasty, ktoré sú z obnoviteľných zdrojov sú biodegradovateľné a naopak.

Aké sú výhody tohto materiálu pri výrobe produktov?

Bioplasty boli už začiatkom 20. storočia využívané v niekoľkých produktoch (napríklad Ford využíval bioplasty na báze sóje pre časti áut). Nástupom syntetických plastov sa ich vývoj výrazne spomalil. Až zvyšovanie ceny ropy a povedomie o vplyvoch vytvoreného odpadu z plastového priemyslu rozbehlo vývoj bioplastov. Bioplasty na jednej strane využívajú nefosílne zdroje – biomasu, ktorá sa každoročne regeneruje. Vďaka tomu produkcia bioplastov môže prispievať k uhlíkovej neutralite. Pokiaľ je materiál správne  rozložiteľný v industriálnom alebo domácom komposte, môže sa rozložiť na biomasu, CO2 a živiny. Opäť však záleží na tom, aká bioplastová zmes sa použije. Najlepším riešením je dokázať materiál vrátiť ešte niekoľkokrát do obehu vďaka recyklácii a až potom slučku uzavrieť a nechať  materiál degradovať. Momentálne však neexistuje jedno ideálne riešenie rozkladu na všetky typy bioplastov.

 

bioplasty1

 

Za aký čas sa tento materiál rozloží? 

Biodegradácia je chemický proces, počas ktorého sa vďaka mikroorganizmom konvertuje materiál na vodu, CO2 a kompost. Koľko tento proces trvá závisí od podmienok prostredia, v ktorom je umiestnený, najmä od teploty, vlhkosti, ale aj hrúbky a veľkosti  materiálu.  V ideálnom prípade je to do 90 dní.

Aké sú jeho limity ?

Záleží na tom, na aký účel a aký bioplast chceme použiť. Všeobecne však bioplasty na trhu majú problém s teplotnou stabilitou a trvácnosťou. Na tom pracujeme a už máme riešenia na niekoľko typov produktov.

Na začiatku ste začali vyrábať okuliare, posledným produktom je regál, pri ktorom ste  použili aj drevo. Prečo práve táto kombinácia?

Okuliare boli proof-of-concept produktom.  Mali sme možnosť vyskúšať množstvo vlastností bioplastových materiálov, ale aj experimentovať a vytvoriť rôzne spôsoby ich spracovania. Okuliare stále vyrábame podľa dopytu, a na tomto produkte vždy testujeme nové materiály a ich možnosti. Ako materiálových dizajnérov nás však zaujímalo kam až dokážeme s týmito materiálmi zájsť –  či dokážeme vytvoriť ekologické a trvácne produkty založené na stopercentných prírodných plastoch. Preto práve nábytok, kde sa kladie dôraz na váhu a kvalitu, bol prirodzeným ďalším krokom. V našich produktoch sa usilujeme kombinovať materiály, ktoré môžu aj eventuálne spolu degradovať. Spojenie bioplast a drevo spolu výborne funguje, keďže oba materiály postupne mierne menia svoj vzhľad a vytvárajú príjemnú atmosféru v priestore.

 

bioplasty vyuzitie

 

Zaujímavým a netradičným produktom je aj aromatický difúzer vyrobený 3D tlačou, na ktorom spolupracujete s vedcom Karolom Červenčíkom. Ako funguje?

3D tlač je technológia, ktorá nás neuveriteľne fascinuje a myslíme si, že je to budúcnosť pre všetky ekologické materiály. Difúzery sú vyrobené z našich filamentov, a vďaka 3D štruktúram dokáže esencia, ktorú naň nakvapkáte, prechádzať cez jednotlivé škáry naprieč celým objektom. Vďaka tomu sa esencia dlhšie usadí v objekte a vôňa sa pomaly a dlhšie uvoľňuje von. Difúzery sú súčasťou dlhodobého projektu, v ktorom skúmame súvislosti a vzťahy medzi udržateľným materiálmi a vôňami. S Karolom Červenčíkom z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU spolupracujeme na vývoji esencií do difúzerov, ale aj na hľadaní špecifickej vône, ktorá by mohla byť jedným z identifikátorov pre stopercentné prírodné bioplasty.

Podľa čoho volíte produkty, ktoré vyrábate?

Niekedy naše smerovanie definujú najnovšie výsledky z výskumu, inokedy je to práve oblasť či produkt, v ktorom vidíme veľký potenciál ako nositeľa zmeny. V súčasnosti pripravujeme  viacero nových produktov pre gastro, ktoré budú ekologickou alternatívou pre vratné syntetické poháre, príbory a iné riady. Vďaka tomu chceme takmer úplne eliminovať odpad z riadov využívaných na festivaloch,  trhoch, v hoteloch, školách, ale aj pre take-away systémy. Pre tento typ produktov vytvárame aj novú značku a firmu, ktorú čoskoro oficiálne predstavíme. 

Zároveň pracujeme na polotovaroch ako sú veľkoformátové dosky pre interiérovú architektúru a nábytok. Tu dokážeme výrazne ovplyvňovať aj vizualitu. Tá je pre nás dôležitá aj preto, že ňou definujeme novú identitu týmto prírodným materiálom. Tento rok spolupracujeme na niekoľkých projektoch so slovenskými a nemeckými architektmi, kde sa budú naše biodosky aplikovať v rôznych škálach. 

Plánujete sa venovať len vývoju bioplastu alebo aj iným ekologickým materiálom?

Budúci rok by sme mali stráviť v USA počas výskumného pobytu, na ktorý dostala Vlasta Fulbrightove štipendium ako doktorandka na Fakulte architektúry a dizajnu STU. Práve tam by sme chceli prehĺbiť naše znalosti vo výskume biomateriálov a možnosti prepojenia medzi technológiou, dizajnom a biologickými vedami. Budeme sa zameriavať na živé materiály a skúmať spracovanie materiálov na báze štrukturálnych proteínov. Našim cieľom  je byť akýmsi laboratóriom na škálovanie rôznych inovatívnych ekologických materiálov, a ako mediátori poskytovať inovácie pre produkty a architektúru vďaka pokroku v spracovaniach rôznych udržateľných materiálov. V súčasnosti napríklad pracujeme na ďalšom vývojovom projekte, kde skúmame  využitie odpadovej vlny a biopolymérov na vytvorenie kompozitov s lepšími mechanickými a izolačnými vlastnosťami.

Aká je budúcnosť bioplastu a nových ekologických materiálov?

To veľmi záleží na tom, ako bude postupovať legislatíva a ako sa nastaví celková stratégia pre plastový priemysel. Výrazne chýba vybudovanie komplexnejšie ekosystému pre využívanie bioplastových produktov a materiálov, ich recykláciu, likvidáciu a tiež zjednotenie ich označovania. Dobrým príkladom je Holandsko, kde výskumy v bioplastoch a podobných materiáloch podporujú a zároveň prispôsobujú ich vstupu celý ekosystém a pomáhajú viesť diskusiu so všetkými aktérmi – od výskumu, cez výrobu až po firmy na likvidáciu odpadu. Celkovo však rastie povedomie a mnohé firmy sa usilujú prejsť nielen materiálom, ale aj zmenou výrobných procesov k udržateľnejším riešeniam. Bioplasty sú a budú pozitívne prispievať k rýchlejšiemu prechodu k obnoviteľným zdrojom, ale dôležité je hľadať diverzifikované riešenia a syntetické plasty nahrádzať aj inými prírodnými materiálmi všade kde je to možné.

Pracujete na Slovensku a v Berlíne a vystavujete v mnohých krajinách. Aké sú vaše plány?

Od 28. 5. možno vidieť výsledky našej najnovšej práce aj v Museum of Applied Arts vo Viedni, kde na výstave Planet love v rámci Vienna Biennale vystavujeme 4m inštaláciu zloženú z tisíc častí nášho nového modulárneho systému. Jednotlivé časti sú 3D tlačené a dokážu vytvoriť množstvo rôznych typov predeľovacích stien. Celý projekt sa volá Breathe In/ Breathe Out, a okrem využitia stopercentného prírodného bioplastu v ňom pracujeme so spomínanými vôňami. Vďaka nim skúmame vzťahy nových  materiálov a našich zmyslov (predovšetkým čuchu), ktoré by nám v budúcnosti mohli pomôcť rozlišovať medzi tým, čo je prírodné a čo syntetické. Ako produkt bude možné  si náš modulárny systém čoskoro aj zakúpiť. Chystáme tiež výstavu pre Milan Design Week (September) a London Design Museum, ktorá sa otvorí koncom októbra tohto roka.

Ďalej pracujeme na projektoch pre okuliarový priemysel a dúfame, že čoskoro predstavíme na trhu ekologické alternatívy polotovarov pre módne doplnky a  okuliare. Naším plánom je rozbehnúť funkčné projekty, ktoré dokážu integrovať efektívne ekologické materiály a zároveň budú môcť byť využívané bez  vynaloženia veľkých finančných prostriedkov. Dôležitý je pre nás aj skutočný vplyv a preto dúfame, že napríklad s projektom ekologické riady prispejeme rýchlejšej transformácií obehového hospodárstva. V budúcnosti sa však chceme venovať aj výskumu a v ideálnom prípade raz naštartovať interdisciplinárny Circular hub for Responsible Materials .)

Pin It