Sunbeam Side Table by Mark Mitchell

Foto: Mark Mitchell

 

Známy britský dizajnér navrhol nočný stolík, ktorý odráža éterické momenty slnečných lúčov predierajúcich sa cez mraky.

 

Stolík s názvom Sunbeam Side Table je viac ako kus nábytku. Stojí na hranici medzi citlivým umeleckým dielom a praktickým doplnkom. Dizajnér Mark Mitchell ho vytvoril tak, aby pripomínal hru svetla a tieňa, slnečné lúče, ktoré pod uhlom dopadajú na zem. Mitchell sa podľa vlastných slov inšpiroval optickou ilúziou: aj keď sa zdá, že lúče k nám prenikajú z jedného bodu na oblohe, v skutočnosti sú viac-menej paralelné, keďže Slnko sa nachádza od Zeme príliš ďaleko. Tento moment ho oslovil natoľko, že ho pretransformoval aj do svojho najnovšieho návrhu.

 

Sunbeam Side Table3

Foto: Mark Mitchell

 

Keď mramor a drevo k sebe priľnú

Stolík je vyrobený z mramoru Botticino – špeciálneho druhu pochádzajúceho z rovnomenného talianskeho regiónu. Je zložito vyrezávaný tak, že vrchná časť vyrobená zo smrekového dreva prirodzene priľne k mramoru bez toho, aby bolo pri výrobe nutné použiť akékoľvek lepidlo. Ostávajú len samotné prírodné materiály.

 

Sunbeam Side Table 1

Foto: Mark Mitchell

 

Drevené „rebrá“ vrhajú meniaci sa tieň podľa dopadu svetla zhora a premietajú ho na mramorové „plátno“.

 

Sunbeam Side Table

Foto: Mark Mitchell

 

Viac ako vzhľad

Minimalistický, naturálny, poetický. Tieto atribúty charakterizujú nielen Sunbeam Side Table, ale aj samotnú tvorbu Marka Mitchella, ktorý je známy svojím romantizmom a éterickým prístupom pretaveným do dizajnu. Jedna z myšlienok, na ktorej postavil svoje návrhy, znie: Dizajn je viac ako vzhľad. Stavia predovšetkým na rozprávaní príbehov, používateľskej skúsenosti a zapamätateľnosti.  

 

sunbeam mark mitchell

Foto: Mark Mitchell

 

Pin It