Designblok Designerie Designblok 2022 Foto Tomáš Hercog 1

V stredu 5. októbra sa začal 24. ročník Designbloku. Foto: Tomáš Herzog

 

Viac ako 180 inštalácií, prednášky či módne prehliadky. V stredu 5. októbra sa v Prahe začal Designblok, najväčšia prehliadka dizajnu a módy v strednej Európe.

 

Mottom 24. ročníka podujatia je LES. Návštevníci sa môžu vydať za renesanciou tradičných remesiel, úspešným rodinným podnikaním alebo súčasným českým porcelánom a sklom do Umeleckopriemyselného múzea. Za módou do kostola Sacre Coeur, za dizajnérmi, značkami i školskými inštaláciami do Gabriel Loci. Každodenný maratón prednášok sa koná v srdci festivalu, Designérii, ktorú tento rok na hravú oázu inšpirovanú podhubím premenili dizajnérky Monika Matějková a Veronika Watzková zo štúdia MY DVĚ.

 

Designblok AUU Gabriel Loci Designblok 2022 Foto Johanka Pošová

Výstava AUU v Gabriel Loci. Foto: Johanka Pošová

 

Reflexia trendov

Pod spoločnou témou LES sa tohtoročné Superstudio aj Openstudio mení na unikátny ekosystém, v ktorom hrajú prím tradičné aj nové experimentálne materiály, zmysluplnejšia produkcia, medziodborová spolupráca aj najvyššie estetické štandardy. Vystavujúci sa v rámci nových kolekcií a inštalácií sústredia nielen na reflexiu posledných svetových trendov v oblasti dizajnu a módy, ale aj dôležité environmentálne a spoločenské témy.

Unikátne výstavy

Vo výstavných priestoroch je možné vidieť napríklad Terra Alba, ktorá prezentuje novú vlnu českého porcelánu. Kurátorom je Radek Wohlmuth, archtektúra pochádza z dielne Maxima Velčovského, Ide o sumár najzaujímavejších prác posledných rokov i úplne nové práce priamo pre výstavu.

 

Designblok FAINA Sláva Ukrajině Designblok 2022 Foto Tomáš Hercog

FAINA, Sláva Ukrajinee. Foto: Tomáš Hercog

 

Sláva Ukrajine je názov spoločnej prezentácie ukrajinských dizajnérskych štúdií. Pod kurátorským výberom štúdia Ihor v Openstudiu vystavujú Gunia Project, Gushka Wool, OLK manufactory / Oksana Levchenya, RE:QUIET, Seri/graph studio a Sergey Zhernov. V samostatnej inštalácii a českej premiére v kostole Zvestovania Panny Márie v Gabriel Loci je k dispozícii exkluzívny pohľad na prácu jednej z hlavných protagonistiek súčasného ukrajinského dizajnu, Viktórie Yakushy, tvoriacej pod značkou FAINA.

Súčasťou druhého hlavného dejiska festivalu, Umeleckopriemyselného múzea, je aj pokračovanie výstavy Rodinné striebro, výstava súčasného porcelánu Terra Alba a expozícia zberateľského dizajnu Art House v podobe umeleckej intervencie do výstavy historickej zbierky skla Vojtecha Lannu. S talentovanou štvoricou talentovaných tvorkýň mladej generácie tu zoznámi inštalácia Erste Premier Talent Cards.

Tridsiatka mladých dizajnérov nielen z európskych univerzít prezentuje svoje diplomové práce v rámci medzinárodnej súťaže Diploma Selection.

Predstavia sa aj osobnosti zo zahraničia

Zo zahraničných hviezd sa okrem spomínanej Viktórie Yakushy predstaví aj holandská legenda Richard Hutten so svojimi najnovšími prácami. Ťahákom programu je aj Studio Front, hviezdne Švédky, ktoré aktuálne navrhli výnimočnú kolekciu pre talianske Moroso na tému Les. Duo Chmara Rosinke pochádza z Poľska, žije vo Viedni a pôsobí na Berlínskej univerzite. Systematicky sa venujú experimentálnemu poňatiu kuchyne.

 

Designblok Monotropa Anežka Juhová Gabriel Loci Designblok 2022 Foto Johanka Pošová

Monotropa, Anežka Juhová v Gabriel Loci. Foto: Johanka Pošová

 

Designblok ponúka aj pestrý sprievodný program. Vydavateľstvo MEDIA/ST je hrdým partnerom podujatia, všetko sledujeme priamo v centre diania, na našom webe a Facebooku vám budeme prinášať aktuálne spravodajstvo aj inšpirácie.

 

Designblok Qubus Designblok 2022 Foto Tomáš Hercog

Qubus. Foto: Tomáš Hercog

 

Designblok Polstrin Superstudio Gabriel Loci Deisgnblok 2022 Foto Tomáš Hercog

Polstrin, Superstudio, Gabriel Loci. Foto: Tomáš Hercog

 

Designblok Zdeňka Imreczeova UPM Foto Tomáš Hercog 2

Zdeňka Imreczeova. Foto: Tomáš Hercog 

 

Designblok KAKAO x ODIVI Openstudio Gabriel Loci Deisgnblok 2022 Foto Tomáš Hercog

KAKAO x ODIVI, Openstudio, Gabriel Loci. Foto: Tomáš Hercog

 

Designblok RAVAK Superstudio Gabriel Loci Deisgnblok 2022 Foto Tomáš Hercog

RAVAK, Superstudio, Gabriel Loci. Foto: Tomáš Hercog

Pin It