Scalite by Erik de Laurens

Foto: Scalite

 

Na prvý pohľad odpad z odvetvia rybolovu dostal úplne nové využitie. Rybie šupiny sa stali materiálom s využitím v interiérovom dizajne.

 

Trvalá udržateľnosť je aj v oblasti stavebníctva a dizajnu spätá s inováciami. S jednou takou prišla na trh spoločnosť Scale. Jej názov je odvodený od materiálu, ktorý sa podarilo vynájsť jej zakladateľovi Erikovi de Laurensovi. Ide o Scalite, vzhľadom podobný kameňu, no vyrobený výlučne z odpadových rybích šupín.

 

Scalite by Erik de Laurens supiny

Foto: Scalite

 

V čom spočíva tajomstvo

Absolvent štúdia produktového dizajnu na londýnskej Royal College of Art skúmal ich vlastnosti a najprv experimentoval s výrobkami ako okuliare či poháre. Napokon sa však uplatnil v trochu inej oblasti.

„Scalite využíva prírodný biopolymér obsiahnutý v rybích šupinách. Počas nášho procesu je tento biopolymér extrahovaný a zmiešaný s minerálnou časťou šupín, aby sa vytvoril základ nového materiálu. Výsledkom je prášok, ktorý komprimujeme podľa nášho patentovaného procesu na dosky rôznych rozmerov,“ uvádza výrobca. 

 

Scalite by Erik de Laurens supiny detail

Foto: Scalite

 

Udržateľný, prírodný, nenáročný na údržbu

Výsledkom tohto procesu je materiál podobný kameňu, ktorý našiel svoje originálne využitie napríklad pri obkladoch v interiéri alebo aj samotné kusy nábytku. Scale ho zatiaľ ponúka v šiestich rôznych odtieňoch s prírodnými farbivami, no klientom vie vyrobiť aj požadovaný odtieň na mieru.   

 

Scalite by Erik de Laurens supiny pouzitie

Foto: Scalite

 

Scalite by Erik de Laurens supiny obklad

Foto: Scalite

 

Udržateľnosť je pre zakladateľov spoločnosti veľmi dôležitá. Scalite je plne recyklovateľný a šetrný k životnému prostrediu a bonusom je jeho prirodzená ohňuvzdornosť. Neobsahuje žiadne škodlivé látky, plasty či umelé lepidlá.

Navyše prirodzene odpudzuje nečistoty, takže je nenáročný na údržbu a dá sa vyčistiť bez použitia saponátov alebo iných chemikálií.

Pin It