kjaerholm dizajn

Stolík PK61™. Foto: Frtiz Hansen

 

Ôsmeho januára 1929 sa narodil slávny dánsky dizajnér Poul Kjærholm. Už v 50. rokoch minulého storočia vytvoril nábytok s minimalistickým nádychom, ktorý je stále aktuálny aj dnes.

 

Kjærholm mal výnimočné estetické cítenie a jeho prístup sa určite dá nazvať vizionárskym. Často ho nazývali tiež „architektom nábytku“, keďže sa intenzívne zaujímal o stavebné materiály a ich využitie pri navrhovaní mobiliáru. Išlo predovšetkým o oceľ, ale rovnakú vášeň mal aj k prírodným materiálom. Medzi jeho najznámejšie návrhy patrí kreslo PK22, konferenčný stolík PK61, kreslo Tulip či hojdacie kreslo PK20.

 

kjaerholm PK0 prototype Kjærholm house Rødovre 1953. Courtesy of Kjærholm family. 2

PK0, prototyp stoličky v Kjærholmovom dome v Rødovre v roku 1953. Foto: Fritz Hansen, archív Kjærholmovej rodiny

 

Verný jednému výrobcovi

Rodák z maličkého severodánskeho mesta Ostervra sa vyučil za stolára. Dôležitým míľnikom v jeho kariére bola práca pre dobrého priateľa Ejvinda Kolda Christiansena, podnikateľa a výrobcu nábytku. Pod touto hlavičkou vytvoril väčšinu svojich – dnes už ikonických – dizajnov.

 

Kjaerholm portret

Poul Kjærholm. Foto: Fritz Hansen

 

Christiansenovi bol Kjærholm profesionálne verný až do svojej smrti. O dva roky neskôr jeho dedičia zverili možnosť pokračovať v produkcii Kjærholmových diel z rokov 1951-1967 spoločnosti Fritz Hansen. Ide o The Kjærholm Collection, ktorá je vyrábaná a predávaná do krajín naprieč celým svetom dodnes.

„Kjærholmov nábytok má dodnes silu definovať priestory a vytvárať vznešenú atmosféru jedinečne spojenú s jeho holistickou typológiou dizajnu a myslením: jasný, jednoduchý a elegantný,“ uviedla spoločnosť Fritz Hansen.⁠

 

Známe dizajny Poula Kjærholma:

 

Stolička PK25

Táto stolička je známa tiež pod názvom The Element. Jej charakteristickým znakom je ohýbaný oceľový rám, ktorý bez prerušenia vytvára základnú konštrukciu stoličky.

 

Kjaerholm PK25

Foto: Fritz Hansen

 

Kreslo PK22

Toto kreslo je výsledkom dizajnérovej snahy o ideálny tvar a rozmer. Jej jemná silueta a redukcia na to najpodstatnejšie oslovuje milovníkov dizajnu aj dnes.

 

kjaerholm PK22 SPECIAL EDITION ROYAL NUBUCK

Foto: Fritz Hansen

 

Jedálenská stolička Tulip PK9™

Kjærholmov rukopis aj v tomto prípade prezrádza elegantný oceľový rám, ktorý dopĺňa sedadlo z čiernej kože.

 

kjaerholm PK9 tulip chair

Foto: archív

 

Stolík PK65™

Tento dizajn ukazuje Kjærholmov príklon k minimalizmu. Štvorcový dizajn tohto stolíka je tvarovo jednoduchý, no atypicky umiestnené nohy mu dodávajú na zaujímavosti a originalite.

 

kjaerholm PK65 stol

Foto: Fritz Hansen

 

Pin It