ikea sabine marcelis uvodna

Foto: IKEA

 

Svietidlá ako sochy či doplnky, ktoré pracujú so slnečnými lúčmi a zaujímavo ich lámu a odrážajú. To je nová kolekcia Varmblixt, ktorú vytvorila známa dizajnérka Sabine Marcelis pre IKEA.

 

Oceňovaná holandsko-novozélandská dizajnérka je známa svojím inovatívnym prístupom k materiálom, ktoré následne dokážu vytvárať prekvapivé vizuálne efekty. Venuje sa produktovému, inštalačnému a priestorovému dizajnu. Jej jednotlivé návrhy sú typické svojimi jednoduchými tvarmi a materiálmi a procesmi použitými pri výrobe. Pri tvorbe sa inšpiruje prchavými efektmi, ktoré vytvára príroda, a mnoho jej kúskov prináša zmyslový zážitok prostredníctvom hry prirodzeného svetla s materiálmi, ako je napríklad sklo.

 

ikea sabine marcelis sklo

Foto: IKEA

 

V podobnom duchu sa nesie aj jej nová kolekcia, ktorú vytvorila pre známy škandinávsky reťazec IKEA. Varmblixt prináša do interiérov nový a pútavý rozmer svetla.  

Dvadsať výrobkov pre originálny interiér

Kolekcia, ktorá bude v predaji od februára, má predstavovať začiatok cesty za premenami osvetlenia v domácnosti. „Naším cieľom je vytvoriť do budúcna priestor pre lepšie osvetlenie, ktoré vyvolá emócie,“ uviedli zástupcovia IKEA.

Varmblixt tvorí 20 výrobkov, vrátane piatich skulpturálnych svetelných výrobkov. Kolekcia je navrhnutá tak, aby umocnila atmosféru domova s pomocou inšpiratívneho dizajnu a osvetlenia prestúpeného emóciami. Rukopis Sabine Marcelis sa prejavil aj v minimalistickom prevedení jednotlivých kúskov. „Pre farebnú paletu bolo inšpiráciou teplé večerné svetlo, pretože toto svetlo vyvoláva pozitívnu náladu,“ uviedla Marcelis.

 

ikea sabine marcelis portret

Sabine Marcelis. Foto: IKEA

 

„Šišky“, koberce aj lampy

Jedným z najvýraznejších prvkov novej kolekcie je stropná LED lampa so zahnutými rúrkami vyrobenými z bieleho mliečneho skla. Zhasnutá predstavuje výnimočný dizajnový prvok, po rozsvietení sa premení na magickú ukážku svetelného inžinierstva. Rúrky je možné prispôsobiť podľa potreby a vkusu.

 

ikea sabine marcelis siska

Foto: IKEA

 

Šiška predstavuje jeden z typických tvarov tvorby Sabine Marcelis a v kolekcii VARMBLIXT sa objavuje v dvoch podobách. Vo forme výraznej sklenenej misy, ktorá je dostupná v jantárovej a mätovo zelenej farbe, ktorá môže slúžiť ako misa na ovocie alebo maškrty a môže byť buď otvorená, alebo zatvorená. Priesvitný zaoblený tvar je zvýraznený zachytením svetla. Ďalší výrobok, lampu v tvare šišky, je možné upevniť na stenu alebo umiestniť na stôl alebo policu.

Súčasťou je aj ručne všívaný koberec zo 100 % vlny – znázorňuje starostlivé použitie farby v kolekcii VARMBLIXT. Jeho jemné tieňovanie postupne prechádza od tmavooranžovej až k jantárovo žltej farbe západu slnka. Farebné tieňovanie sa v kolekcii objavuje aj na obrúskoch. 

Pre chvíle zázrakov

Kruhová lampa na stenu VARMBLIXT zachytáva prekvapujúcu dualitu osvetlenia z tejto kolekcie. Keď sú rozsvietené, vyžarujú teplé svetlo, ktoré mení vzhľad aj atmosféru celej miestnosti. Keď sú zhasnuté, ide o výnimočné dekoratívne predmety.

Kolekcia zahŕňa aj elegantnú sklenenú kokteilovú sadu, ktorá sa skladá z karafy, pohára na sekt, pohára s plochým dnom, táckou s kovovými dielmi a miešadlami na koktaily. Pri zachytení svetla začnú sklenené predmety vytvárať snové odlesky a tiene. Sabine týmto svetelným efektom hovorí „chvíľa zázrakov“.

 

ikea sabine marcelis objekty

Foto: IKEA

 

Štíhly tvar lampy podobný rúrke ukazuje, ako je možné pretvoriť jednoduchý tvar, aby hlboko zapôsobil. Ide o elegantný príklad flexibilného dizajnu. Môže byť pripevnený horizontálne aj vertikálne, viac lámp môže byť použitých spoločne a vytvárať tak v interiéri zaujímavú svetelnú inštaláciu.

 

ikea marcelis lampa

Foto: IKEA

 

 

Pin It