Grand designéři a Designéři roku 2022 Lexová Smetana foto Vojtěch Veškrna pro Czech Grand Design plakety

Grand designérri a Designérri roku 2022 Lexová&Smetana. Foto: Vojtěch Veškrna pre Czech Grand Design

 

V utorok 21. marca sme spoznali laureátov najprestížnejšieho ocenenia pre českých dizajnérov a autorov, cien Czech Grand Design. Absolútnymi víťazmi sa stali Terezie Lexová a Štěpán Smetana. Rozhovor s nimi máme v aktuálnom vydaní magazínu Stavebníctvo a bývanie.

 

Z jednej spoločnej kolekcie vznikla spolupráca, ktorá trvá od roku 2018. Bývalí spolužiaci Štěpán Smetana a Terezie Lexová z ateliéru Produktového designu na UMPRUM sa venujú produktovému dizajnu, interiérom a z časti aj architektúre. 

S akým, pre vás netradičným, zadaním ste sa pri práci stretli? 

Terezie: Netradičných zadaní sme si ale veľmi užili ešte počas štúdia na UMPRUM, napríklad návrh svietidla na vesmírnu stanicu.

Štěpán: Väčšinou je to naopak, kedy sa k nám dostanú skôr tradičné zadania, v ktorých hľadáme niečo netradičné.

 

Grand designéři a Designéři roku 2022 Lexová a Smetana

 

Kde sa inšpirujete pri navrhovaní vašich výrobkov? 

Štěpán: Pre mňa asi nie je také dôležité byť obklopený inšpiratívnym prostredím, ale skôr pocit pohody a čistej hlavy, kedy nemusíte nič riešiť a len snívať.

Terezie: Cítim to asi veľmi podobne. Najčastejšie prichádza inšpirácia z úplne obyčajných vecí, ktoré stretnem každý deň, za pochodu, úplne mimovoľne.

 

lexova smetana sedacka

Akadémiu designu ČR zaujalo originálne spracovanie kolekcie sedacieho nábytku Hide and Seek pre výrobcu čalúneného nábytku z Hradca Králové, firmu Polstrin. Foto: Lexová&Smetana.

 

Ako sa dopĺňate počas práce?

Štěpán: V čase, keď sme nemali spoločný ateliér, tak sme si veľa posielali správy alebo telefonovali, čo sme trochu odbúrali, ale aj tak sa nám stáva, že nám niečo napadne mimo ateliéru, kedy práve na nič nemyslíme a sme na vlne, kedy to samo prichádza, a v tej chvíli sa o to musíme ihneď podeliť.

Terezie: Zdá sa mi, že je to v našom prípade práve o tom dopĺňaní. Väčšinou jeden z nás „vykopne“ prvotnú myšlienku, na ktorú striedavo nadväzujeme, až vznikne celok.

 

Lexová Smetana SWELL

Konferenčný stolík Swell. Foto: Lexová&Smetana

 

Aký je cieľ pri návrhoch vašich výrobkov?

Štěpán: Neviem, či sa to dá nazývať primárne cieľom, ale asi aby sa dostali do správnych rúk výrobcu, ktorý má na výrobu technické zázemie a je schopný produkty odovzdať zákazníkom v tej najlepšej kvalite.

Terezie: Z takýchto spoluprác často môžu vzniknúť kvalitné veci. Ja si potom vždy pre naše produkty prajem, aby žili ďalej a robili ľuďom radosť, aj keď to znie ako klišé.

 

Ďalšie zaujímavé rozhovory, reportáže či témy nájdete v aktuálnom vydaní magazínu Stavebníctvo a bývanie, marec-apríl 2023. Kúpite u každého dobrého predajcu alebo online TU.

 

WEB banner

 

Pin It