salone del mobile

Foto: Salone del Mobile.Milano

 

Miláno sa opäť stalo hlavným mestom všetkých fanúšikov kvalitného dizajnu. Už 61. ročník prestížneho veľtrhu Salone del Mobile sa začal v utorok 18. apríla a potrvá do nedele, 23. apríla.

 

Súčasťou Milan Design Week je už tradične aj Salone del Mobile, najvýznamnejší medzinárodný event v oblasti dizajnu a nábytku.

„Pracovali sme na tom, aby sme dali tvar návrhom a víziám, ktoré sa objavili v posledných rokoch, vychádzajúc zo základných otázok: Aká je nová úloha pre podujatie, akým je Salone? Ako a kde začať plánovať jeho vývoj?" hovorí Maria Porro, prezidentka Salone del Mobile.Milano. Organizátori sa rozhodli prepracovať klasický koncept veľtrhu a tento rok prišli aj s novým usporiadaním priestorov.

Fiera Milano ožíva

Mottom tohtoročného Salone del Mobile je: Vytváranie trvalej hodnoty a redizajn budúcnosti veľtrhu. Toto prestížne podujatie sa tak vo svojom 61. ročníku dočkalo viacerých zmien: viac user-friendly usporiadanie veľtrhu, vylepšená medzinárodná výstava svietidiel Euroluce či širšia a rozmanitejšia ponuka kultúrnych aktivít.

Salone del Mobile sa už tradične koná v priestoroch výstaviska Fiera Milano. Spolu s hlavnou výstavou nábytku sú pripravené ďalšie podujatia: International Furnishing Accessories Exhibition, Workplace3.0, S.Project, Euroluce a SaloneSatellite. Všetky tieto platformy zahŕňajú celkovo 2 000 vystavovateľov z 37 krajín vrátane viac ako 550 mladých

dizajnérov do 35 rokov z 31 krajín a 28 škôl dizajnu z 18 rôznych krajín.

Blahobyt a zodpovednosť

Salone del Mobile, International Furnishing Accessories Exhibition a Workplace3.0 ponúkajú množstvo zaujímavých vystavovateľov a kreatívnych inštalácií, ktoré majú spoločné predovšetkým dva lajtmotívy: wellbeing (v preklade blahobyt, pohoda) a enviromentálna zodpovednosť. „Dávať si pozor na pôvod materiálov, výrobné metódy a životnosť produktov je nespochybniteľné – dizajn vysiela veľmi presné posolstvo: Postarajte sa o seba, o ostatných a o planétu,“ apelujú organizátori.

Medzi highlighty tohtoročného Salone del Mobile patria:

Kultúrny program:

Kurátorom kultúrnych podujatí sa stal taliansky architekt a profesor Beppe Finessi. Interdisciplinárny program charakterizuje predovšetkým sila imaginácie a konkrétna vízia.

Euroluce: The City of Lights

Nové usporiadanie výstavy berie do úvahy človeka a jeho pohyb. Je navrhnutá tak, aby sa návštevníci mohli pohybovať medzi inštaláciami plynule a intuitívne – bez obáv, že niečo dôležité minú. Nová podoba Euroluce pochádza z dielne štúdia Lombardini22.

Hlavnou témou medzinárodnej výstavy svietidiel Euroluce je Mesto svetiel.

„Zameriavali sme sa na osvetlenie ako objekt, na jeho tvar. Svetlo sa však čoraz viac spája s technológiou, so spôsobom, akým reaguje na ľudské bytosti, ako ovplyvňuje to, ako vnímame priestor,“ hovorí o koncepte Euroluce prezidentka Salone del Mobile Maria Porro.

Centrom Euroluce je Aurore, veľké námestie a aréna, ktorá bude hostiť množstvo podujatí a talkov pod vedením Annalisy Rosso. Navrhlo ju známe štúdio Formafantasma. Medzi spíkrov, ktorí sa na tomto fóre objavia, patria napríklad Shigeru Ban, Nao Tamura, Kjetil Trædal Thorsen a Marius Myking zo známeho architektonického štúdia Snøhetta či Andrea D’Antrassi z MAD Architects.

Okrem množstva inštalácií na Euroluce zaujme aj priestor bistra a reštaurácie, ktoré navrhol známy dizajnér Pierro Lissoni.

V priestoroch Euroluce sa koná aj Salone Satelitte zamerané na budúcnosť dizajnu. Mladé talenty. Téma znie: Dizajnové školy – univerzity / Building the (Im)possible. Zúčastní sa jej 28 dizajnových škôl a univerzít z celého sveta. Host speaker tejto akcie je Gaetano Pesce a rezonovať bude najmä porozumenie budúcnosti: bol pozvaný nielen na diskusiu o jeho bohatej kariére a interdisciplinárnom prínose do sveta dizajnu, ale aj aby podnietil inšpiráciu, energiu a vášeň medzi talentovanými mladými dizajnérmi.

Spomedzi stoviek vystavovateľov a inštalácií môžeme vyzdvihnúť napríklad prezentáciu Hélène Binet, jednu z najznaámejších súčasných fotografiek. Na jej prácach je výnimočný najmä vzťah medzi svetlom a architektúrou, prírodou a časom.

 

alberto levi clara bona

Clara Bona. Foto: Alberto Levi

 

5Vie: Tohtoročné výstavy a inštalácie 5VIE sa zaoberajú témami ako spiritualita, blízkosť k prírode, vzťah k vlastným historickým koreňom, dráma nekomunikovateľnosti a koncept spojenia. Ide o medzinárodnú sieť združujúcu umelcov, dizajnérov a sociálnych inovátorov. V rámci 5vie sa v Miláne predstaví napríklad aj kolekcia kobercov od interiérovej dizajnérky a architekty Clary Bona či Jana Katha.

Ďalší zaujímavý program zo Salone del Mobile a Milan Design Week nájdete TU.

 

Pin It