grote hond poot architectuur stijn bolaert

Projekt s názvom Grote Hond v belgických Antverpách od POOT architectuur je synonymom vzdušného, príjemného domova. Foto: Stijn Bollaert

 

Pokoj a harmónia sú atribúty, ktoré vo svojom domove vyhľadáva väčšina ľudí. Jedným z najnovších trendov v oblasti interiérového dizajnu je vytvorenie pocitu vzdušnosti a redukcia všetkého nepotrebného – čo je pre harmonický domov takmer nevyhnutné. Prečítajte si viac o inšpiráciách a trendoch, ktoré môžete využiť pri vytváraní takéhoto priestoru.

 

1. Minimalizmus ako základný princíp

Minimalizmus je filozofiou, ktorá sa v posledných rokoch stáva stále populárnejšou. Vytvorenie vzdušného interiéru si vyžaduje redukciu zbytočných predmetov a prvkov, a tým v interiéri zabezpečuje čistotu a estetiku jednoduchosti. Jasné, priame línie a neutrálne farby sú hlavnými charakteristikami minimalizmu. Keďže minimalizmus reprezentuje vkus a štýl, je dôležité zvoliť kvalitné, remeselne prepracované kusy nábytku a doplnkov či umelecké diela, ktoré dodajú vášmu interiéru osobitosť a eleganciu.


2. Svetlo a osvetlenie

Jedným zo spôsobov, ako dosiahnuť v interiéri vzdušnosť, je správne využitie osvetlenia. Okná sú v tomto ohľade kľúčovým faktorom, pretože do vášho priestoru privedú prirodzené svetlo. Výrobcovia prichádzajú s technologickými inováciami, vďaka ktorým je možné využiť aj nadrozmerné presklenia bez toho, aby predstavovali prílišnú záťaž. Pozor však na orientáciu takýchto okien na svetové strany. Ak ich umiestnite na juh, v zimných mesiacoch maximalizujete solárne zisky. V lete však bude potrebné myslieť na dostatočné tienenie.

Optimalizujte prítok svetla pomocou tenkých závesov alebo rôznych typov roletiek, ktoré nebránia vstupu prirodzeného svetla a umožňujú jeho voľný tok. Použitím kvalitných žiaroviek a umiestnením bodového osvetlenia takisto môžete dosiahnuť príjemnú a vzdušnú atmosféru vo svojom interiéri.

 

courtside house tom robertson architects

Countryside House / Tom Robertson Architects. Foto: Tom Ross



3. Význam multifunkčnosti

Vytvorenie vzdušného interiéru si vyžaduje aj zváženie multifunkčnosti jednotlivých prvkov vášho domova. Dizajnéri odporúčajú siahnuť po nábytku, ktorý má viacero funkcií, ako napríklad skladacie stoly alebo gauče s úložným priestorom. Týmto spôsobom môžete minimalizovať počet predmetov vo vašom interiéri a zároveň získať viac priestoru. Pre čistotu vnútorných priestorov môžete siahnuť aj po špeciálnych skladacích systémoch, ktoré v prípade potreby ukryjú celú kuchynskú linku, prípade modulárnych systémoch, ktoré možno usporiadať podľa aktuálnych požiadaviek. 

 

noelle boucle soho home

Modulárna sofa Noelle v buklé prevedení / Soho Home. Foto: výrobca


4. Dostatok zelene

Okrem minimalizmu a multifunkčnosti sú k dispozícii aj iné tipy, ktoré môžete využiť pri vytváraní vzdušného interiéru. Jedným z nich je použitie rastlín a zelených prvkov, ktoré dodávajú čerstvosť a pokoj do vášho prostredia. Sú tiež jedným z kľúčových prvkov biofilného dizajnu, teda príklonu k prírode. Práve využitie prírodných materiálov, ako je drevo, pridáva prírodný a organický vzhľad vášmu interiéru a môže tak ideálne zjemniť prílišnú strohosť minimalistických priestorov.

 

FRITZ HANSEN

Zeleň dokáže vniesť do minimalistického interiéru pokoj a jemnosť. Foto: Fritz Hansen 

 

Vytvorenie vzdušného interiéru je predovšetkým o usporiadanom a dobre premyslenom priestore. S dôrazom na minimalizmus a trendy dizajnu, správne osvetlenie a multifunkčnosť môžete dosiahnuť takýto priestor v svojom dome či byte. Nezabudnite, že vzdušný interiér je o dosiahnutí harmónie a pokoja, takže si vyberte prvky a farby, ktoré najviac vyhovujú vám osobne.

Pin It