StockholmDesignWeek

Foto: Stockholm Design Week

 

V metropole Švédska sa od 5. do 11. februára 2024 koná ďalší ročník Stockholm Design Week. Súčasťou je aj veľtrh nábytku Sotckholm Furniture Fair a spoznali sme aj nových laureátov ocenenia Scandinavian Design Awards.

 

V pondelok 5. februára odštartoval nový ročník Stockholm Design Week. Spolu s kodanským 3Days of Design je platformou, na ktorej sa pravidelne prezentuje to najlepšie zo severského dizajnu. Práve nasledujúce obdobie by malo ukázať, ktorá z týchto dvoch akcií si vydobyje prvenstvo medzi poprednými dizajnérmi a kreatívcami.

 

Scandinavian Design Awards

V utorok 6. februára porota zložená z odborníkov na poli architektúry a dizajnu zo štyroch severských krajín vyhlásila držiteľov ocenenia Scandinavian Design Awards.

Stali sa nimi:

 

Architektúra roka 2024: Press House / Atelier Oslo, Nórsko

 

Atelier Oslo Kima Pressens hus foto Einar Aslaksen 5115 web

Foto: Einar Aslaksen

 

Nábytok roka 2024: Lavica Ypsilon / Daniel Rybakken pre Vestre, Nórsko

 

VestreNews2023 Photo Einar Aslaksen 573 web

Foto: Einar Aslaksen

 

Dizajnér roka 2024: Cecilie Manz, Dánsko

 

cecilie manz studio muuto

Foto: Muuto

 

 

Interiérový dizajnér roka 2024: Halleroed, Švédsko

 

Halleroed portrait

 

 

Produkt interiérového dizajnu 2024: stojan na víno Silo / Chris Martin pre Massproductions, Švédsko

 

Silo

 

Vychádzajúca hviezda roku 2024: Didi NG Winf Yin, Fínsko

 

Didi NG Wing Yin

 

Cena za udržateľnosť roku 2024: Home.Earth, za ich výrazný prínos pre udržateľnosť a projekt Doughnut for Urban Development, Dánsko

 

DoughnutforUrbanDevelopment

 

Formafantasma prinúti zamyslieť sa

Čestným hosťom celého Stockholm Design Weeku sa stalo popredné talianske dizajnérske duo Formafantasma. Ich diela sú vystavované naprieč celým svetom. Ich tvorba vychádza z myšlienky, že dizajn je viac ako nástroj na vytváranie objektov, ale dokáže zmeniť celé systémy.

 

Formafantasma GregorioGonella

Foto: Gregorio Gonella

 

Štúdio Formafantasma založili Andrea Trimarchi a Simone Farresin v roku 2009. Sú známi svojím výskumom ekologických, sociálnych a politických aspektov, ktoré formujú súčasný dizajn. Formafantasma spolupracovala okrem iného s klientmi ako Flos, Cassina, CC-Tapis a Hem a ich spolupráca s Prada Frames vyústila do vypredaných prednášok počas milánskeho Salone del Mobile za posledné dva roky. Štúdio momentálne spolupracuje so značkou Artek, pričom skúma meniace sa podmienky fínskych lesov a ako tieto zmeny ovplyvnia výrobu nábytku v budúcnosti. Pre Stockholm Design Week navrhli inštaláciu vo vstupnej hale s názvom Reading Room. Čitáreň je akýmsi tichým miestom pre zahĺbenie sa do seba a reflexiu. Priestor je zariadený sedacím nábytkom a stolmi od Artek, osvetlením Flos a textilom od Maharam. Súčasťou je kurátorský výber kníh o udržateľnosti, ekológii a ekosystémoch. Súčasťou sú obrazovky s výberom diel tohto talianskeho štúdia.

 

Reading Room by Formafantasma at Stockholm Furniture Fair

Foto: Stockholm Design Week

 

Novinky od stálic aj vychádzajúcich hviezd

Čo ďalšie ponúkne Stockholm Design Week v kombinácii s veľtrhom nábytku? Napríklad nový model kresla Eski z dielne Nichetto Studio pre Edsbyn.

 

eski chair eski2


Eski Chair / Nichetto Studio. Foto: IG/@nichettostudio 

 

Známa britská dizajnérka Faye Toogood predstaví kolekciu outdoor nábytku Peace pre fínsku spoločnosť Vaarnii. Nový showroom v Stockholme otvorí španielsky dizajnér nábytku Andreu World plný ikonických, udržateľných a súčasných dizajnových kúskov.

Predstaví sa aj mnoho iných zvučných značiek či škandinávskych dizajnérov ako Kartell, Marbodal, Ingridsdotter, Reform Design Lab, Vitra, Adea, Asplund a mnohí iní.

Pin It