Xander Spronken patrí do strednej generácie holandských umelcov. V jeho všestrannosti je zahrnutá okrem skulptúr aj produkcia úžitkových predmetov, vrátane nábytku. Ako to však vyzerá, keď sa kováč zmení na architekta? Stačí sa zabývať v jeho vilách, ktoré sa v blízkosti horského masívu Penyagolosa týčia do výšky ako vrcholce olivovníkov a mandľovníkov rastúcich naokolo.

 

Pozemok s rozlohou štyroch hektárov sa rozprestiera uprostred otvoreného priestranstva na konci dediny Les Useres. A je treba poznamenať, že už samotný výber pozemku napovedá mnoho o tom, aký je prístup Xander Spronkena k tvarovaniu hmoty, či už sa jedná o výstavbu domu alebo tepanie a kutie niektorej zo sôch inšpirovaných kubistickou tradíciou. 

 

spronken house vila s bazenom dovolenka v španielsku butikove hotely ekobyvanie stavebnictvo byvanie

  Foto: Spronken House

 

Pre Spronkena je totiž dôležitá voľnosť a množstvo negatívneho priestoru. A to až do takej miery, že Spronkenovu estetiku by bolo možné vyjadriť citátom iného dizajnéra, Harryho Bertoiu, ktorý tvrdil, že pri pohľade na jeho stoličky si uvedomíte, že pozostávajú predovšetkým zo vzduchu a prázdnoty, než z konkrétneho materiálu. Uplatniť takéto tvrdenie možno v plnej miere aj pri prechádzke juhovýchodnou a juhozápadnou vilou. Obidve vily sú obkolesené betónovým stĺporadím, ktoré celý objekt jednak vizuálne dotvárajú a zostávajú nevyhnutnou súčasťou nosnej konštrukcie.

 

spronken house vila balearic boho byvanie v stredomori španelsko ekobyvanie stavebnictvo byvanie

  Foto: Spronken House

 

 

Aby mohol ako architekt v plnej miere rozvinúť ideu „vzdušnej“ vily, stavbu podporil systémom celkom 53 pilierov, čnejúcich sa do výšky 6 metrov. Nimi zároveň definoval svetlú výšku všetkých miestností a stanovil charakter budúcej vily. Loftovo priestranné priestory pritom zostávajú uzavreté a výraznejšia úžitková plocha otvoreného podlažia len medzi obývačkou splývajúcou s jedálňou a kuchyňou. Do každej z prízemných miestností pritom dopadá optimálne množstvo slnečného žiarenia.

 

 

spronken house vilahotel al fresco byvanie ekobyvanie stavebnictvo byvanie

 Foto: Spronken House

 

Povšimnutia hodné je aj dômyselné umiestnenie okenných otvorov a zasklenia fasády pomocou posuvných panelov. Spronken ich totiž navrhol tak, aby sa dianie v obidvoch vilách, napojených na seba cez súvislú sústavu pilierov a drevených trámov, zachovalo iba vnútri jedného domu. Diskrétnosť dosiahol tak, že priečelia obidvoch domov sa od seba odvracajú v 180° uhle. A rytmicky nepravidelným rozvrhnutím okien navyše docielil esteticky pôsobivý vzhľad fasády. To najlepšie na tomto projekte je, že zostáva dostupný pre ktoréhokoľvek záujemcu. Spronken totiž zveril starostlivosť o dom svojmu synovcovi, ktorý ho spolu s manželkou prenajímajú počas celého roka.