1 ovcia vlna

 

Trh so stavebnými materiálmi sa vyvíja míľovými krokmi. Stále pribúdajúce nové technológie ponúkajú množstvo materiálov sľubujúcich neprekonateľné parametre a výhody. V spleti informácií a ponúk častokrát nedokážeme vyhodnotiť čo je pre našu stavbu najlepšie. Tým najvhodnejším riešením je však voľba stavebných materiálov, ktoré pochádzajú z prírody, sú zdravé a ponúkajú obrovskú pridanú hodnotu s desaťročiami overenými vlastnosťami.

Slovenská spoločnosť TEPORE s.r.o. s rokmi overenými skúsenosťami v oblasti prírodných stavebných materiálov a tepelných izolácií ponúka výhradne prírodné stavebné a tepelno-izolačné systémy. Dnes ide o najväčšiu spoločnosť svojho druhu na Slovensku, zameranú na prírodné systémy, ktorých materiály sú trvalo udržateľné z hľadiska vstupných surovín a tiež z hľadiska výrobného procesu, okrem toho sa jedná o materiály s pozitívnou uhlíkovou stopou. 

Medzi nosné produkty spoločnosti patria drevovláknité izolácie, ktorých široký sortiment ponúka kompletné zateplenie od podlahy až po strechu: od tenkých podložiek pod podlahy, cez fasádne a stropné izolácie, až po nadkrokvové systémy. Málokto si uvedomuje, že práve nadkrokvová pero-drážková izolácia je dôležitou súčasťou strešného plášťa, ktorý je vďaka nej chránený aj v zime, tak aj v lete, v zásadne väčšej miere, ako len s použitím podstrešnej fólie. Strešný plášť bez použitia nadkrokvovej izolácie je v zime prechladzovaný, a naopak v lete prehrievaný cez tenkú poistnú hydroizolačnú fóliu smerom do interiéru cez hlavnú izolačnú vrstvu. Táto izolačná vrstva pod záťažou studeného a v lete horúceho vzduchu, výrazne stráca svoju izolačnú schopnosť. 

Nadrokvová doska sa vyrába už od 22 mm hrúbky a jej použitie výrazne zlepšuje tepelno-technické parametre strešného plášťa a celkovú kvalitu strechy. Čo sa týka fasády, používajú sa tvrdé pero-drážkové systémy vhodné pod omietky, ako aj dosky do odvetraných fasád. V rámci interiérového zateplenia je možné tvrdé drevovláknité dosky kombinovať s bežnými interiérovými omietkami, alebo s hlinenými omietkami.

 

Drevovláknité izolácie majú s pomedzi všetkých izolačných materiálov najvyrovnanejší pomer medzi hodnotami tepelnej vodivosti a mernej tepelnej kapacity. To znamená, že sú výborným izolantom v zime, a v lete zabraňujú prehrievaniu vnútorných priestorov.

3 drevovláknitá izolácia

Drevovláknitá izolácia

 

Spoločnosť TEPORE ponúka aj realizácie fúkanej drevovláknitej, alebo celulózovej izolácie, ktorá je zvlášť vhodná do stropov väzníkových krovov a pre zateplenie všetkých konštrukcií s vyššou požiadavkou na hrúbku tepelnej izolácie. Je tiež veľmi vhodným riešením zateplenia konštrukcií vyhotovených zo STEICO I nosníkov kde sa aplikuje v hrúbkach cca 300 – 400 mm priamo do oblasti nosníka. Jedná sa o systémové, rýchle a pre zákazníka bezproblémové riešenie zateplenia. Realizácia prebieha výhradne zaškolenou pracovnou skupinou a špeciálnym strojným zariadením.

 

6 fúkaná drevovláknitá izolácia

Fúkaná drevovláknitá izolácia

Konopná izolácia sa vyrába z konope siatej, čo je jednoročná rastlina. Má výborné tepelno-technické a akustické parametre a vie veľmi dobre pracovať so vzdušnou vlhkosťou. Konopná izolácia sa vyrába ako flexibilná rohož, ktorá sa používa na zateplenie všetkých konštrukcií (strecha, steny drevostavieb, stropy...) alebo ako tvrdšia verzia v doskovej forme, ktorá sa používa ako fasádna izolácia v kombinácií s vhodným difúzne otvoreným omietkovým systémom.

Veľkú obľubu si našli konopné izolácie aj u včelárov pri výrobe ekologických zatepliviek včelích úľov a API domčekov. Práve včelári a ich skúsenosti inšpirovali spolčnosť Tepore, aby venovala pozornosť aj tomuto segmentu.

 

5 konopná izolácia

Konopná izolácia

V rámci tepelných izolácií sú to ďalej izolácie zo 100 % ovčej vlny, ktorá nie je ošetrovaná chemicky, ale špeciálnou ionizačnou metódou. Jedná o špičkový produkt najvyššej kvality. Široký sortiment ponúka flexibilné izolácie, špeciálne vrkoče, ktoré sa používajú ako výplňová a tesniaca izolácia pri montáži okien, pre izolovanie detailov zrubových konštrukcií a podobne. Sú veľmi vhodné pre zatepľovanie dreveníc, drevostavieb, ale aj striech a stropov murovaných domov.

Zaujímavým produktom je aj kročajová podložka z ovčej vlny, ktorá sa ukladá pod nášlapné vrstvy podláh. Hlavnou pridanou hodnotou izolácie z ovčej vlny je jej schopnosť izolovať bez zmeny tepelno-technických parametrov až pri vlhkosti do 33 %. Tým je izolácia z ovčej vlny jedinečná. Dokáže na seba viazať toxíny ako napr. formaldehyd, ktorý pohlcuje a mení jeho štruktúru čím sa stáva v prostredí neutrálny. Vzhľadom na túto schopnosť je zvlášť vhodné použitie ovčej vlny v inštalačných predstenách a priečkach. Izolácia z ovčej vlny prirodzene reguluje vlhkosť a má výborné zvuko-izolačné parametre.

7 ovcia vlna

Ovčia vlna

Slamený systém, ktorý zahŕňa fúkanú BIO slamenú izoláciu, slamené balíky a lisované slamené dosky, ktoré sa používajú prevažne v interiéri ako záklop konštrukcií namiesto sadrokartónu, alebo ako dosky pre zhotovenie rôznych tipov priečok. Fúkaná slama sa používa najmä pri výstavbe ekologických drevostavieb kde tvorí hlavnú izolačnú zložku. Aplikuje sa na objemovú hmotnosť cca 130-140 kg/m3. Vysoká objemová hmotnosť zabezpečuje vynikajúce parametre konštrukcie a vysokú ochranu proti požiaru. Fúkaná slama a slamené balíky disponujú ETA-certifikátom, ktorý garantuje najvyššiu hodnotu a kvalitu týchto produktov.

 

 Fúkaná slama

V ponuke tepelno-izolačných materiálov nechýbajú ani korkové izolácie od popredného európskeho výrobcu so širokým záberom produktov, alebo izolácie z recyklovaného textilu.

Spoločnosť TEPORE ponúka aj líniu produktov vyrobených z hliny. Sú to hrubé aj jemné hlinené omietky vo viacerých farebných prevedeniach, hlinené panely a hlinené nepálené tehly. Výhodou hlinených omietok je ich schopnosť absorbovať vlhkosť, s ktorou dokážu veľmi dobre pracovať v rámci zlepšenia kvality mikroklími v interiéri. Hlinené omietky sa kombinujú s viacerými spomínanými materiálmi ako je napr. drevovláknitá doska, alebo doska z lisovanej slamy či heraklit, ktorý tvorí neoddeliteľnú súčasť portfólia spoločnosti. V rámci hlinených omietok zabezpečuje firma TEPORE realizácie po celom Slovensku.

8 hlinená omietka

Hlinená omietka

Ďalšími materiálmi, ktoré spoločnosť ponúka sú CLT panely, KVH a BSH hranoly, OSB dosky (OSB 4 - bezformaldehydová technológia výroby), sadrokartónové a sadrovláknité dosky pre suchú výstavbu a tiež difúzne otvorené omietkové systémy a kotviaci materiál.

Okrem predaja materiálov je veľmi silnou stránkou spoločnosti aj silné technické zázemie. Firma spolupracuje s poprednými slovenskými architektami, so strednými a vysokými školami ako aj s technickými inštitútmi v rámci posudzovania stavebných konštrukcií. Poskytuje bezplatné poradenstvo a osobitý prístup ku každému klientovi. Spoločnosť TEPORE ponúka výhradne overené a certifikované produkty.

 

Zdroj: Tepore

 

Pin It