22.1.2014

 

Hoci je Vila Ypsilon energeticky aktívny dom, vizuálne sa touto svojou chrakteristikou nechváli. Všetky technické zariadenia domu sú starostlivo skryté a opticky neznehodnocujú prostredie. Pri úvahách o budúcej podobe domu však prioritou nebola výroba alebo spotreba energie, ale vytvorenie príjemného, veľkorysého prostredia, s atmosférou pohody a príjemnej „lehkosti bytí" pre obyvateľov domu a ich početných hostí. Architektúra vily Y programovo odmieta kontamináciu viditeľných povrchov stavby čiernymi plochami fotovoltických panelov či termických kolektorov.

 

vilay 01

 

Výsledná podoba Vily Ypsilon je dôsledkom hľadania rafinovaného stavu rovnováhy medzi ľahkosťou a tiažou, medzi pocitom voľnosti, rozletu a potrebou skutočnej, pevnej pôdy pod nohami. Rovnováha medzi zodpovednosťou, istotou a príjemným únikom z reality je večnou úlohou a nájdenie tejto rovnovážnej polohy večným cieľom tvorcov – výtvarníkov, dramatikov i architektov.

 

vilay 02

 

vilay 03 vilay 04

 

Vila Ypsilon je však skutočná, ťažká, postavená z betónu. Svojou hmotou akumuluje teplo, chlad aj vlhkosť; inštalovanými artefaktmi akumuluje zážitky, spomienky emócie, svojou hmotnosťou chráni súkromie. Do záhrady sa však vila otvára a pôsobí neuveriteľne ľahko. Riadené komponované výhľady vyvolávajú pocity voľnosti, slobody – ľahkosti. Dlhá konzola vychádzajúca zo steny obývacej izby pôsobí akoby ani nemala hmotnosť. Písmeno „L", normálne „pripútané k zemi" je zdvihnuté a pootočené, levituje v beztiažovom stave a vytvára krytie veľkorysej terasy.

 

vilay 05

 

Vila Ypsilon je luxusný dom. Luxusný však nie je okázalosťou, neúmernou veľkosťou alebo predvádzaním sociálneho postavenia svojho majiteľa, ale predovšetkým tým, čo svojim obyvateľom poskytuje – komfortom. Komfortom, ktorý sa začína priestrannou vstupnou halou, kde si pri obúvaní topánok pohodlne sadnete do kresla a pri zaväzovaní šnúrok si vyložíte nohu na šikmú opornú plochu a končí sa napríklad oslobodením mysle majiteľov od uvažovania o výške účtu za energie, jednoducho preto, že jej viac vyrobia ako spotrebujú (a to si ešte doprajú komfort vyhrievaného chodníka, aby nemuseli v zime odhadzovať sneh a obávať sa pošmyknutia pri poľadovici).

 

vilay 06

 

Vila Ypsilon je vysoko individualizovaný dom. Je určený na bývanie páru, ktorý sa nachádza na prahu jesene života (tesne pred odchodom do dôchodku), ktorý však žije veľmi aktívnym životným štýlom, ktorý pravidelne navštevujú rodiny ich detí s početnými vnúčatami. Veľmi často je dom plný priateľov a hostí.

 

vilay 07

 

Vila je postavená v predmestskej obci pri Bratislave, v novej ulici vedúcej k atraktívnemu jazeru. Novovytvorená štruktúra rodinných domov je pomerne nesúrodá a vila žije svojim vlastným životom. Pozemok je rovinatý, čo zodpovedalo zámeru vlastníka – postaviť dôsledne bezbariérový dom, vhodný aj pre starších ľudí. V dome sa nenachádza žiadny výškový stupeň, ani prah vo dverách. Konštrukčné a dispozičné riešenie je racionálne, vychádza z klasickej schémy dvojtraktového pozdĺžneho domu. Do základného dvojtraktu sú vklinené dve prevýšené, navzájom pootočené hmoty. Vila je tvorená tromi prenikajúcimi sa kvádrami, ktoré vzdialene pripomínajú písmeno Y. Nosné konštrukcie sú zo železobetónu, dom je zateplený tepelnou izoláciu z minerálnych vlákien, s prevetrávanou fasádou s povrchom z čierneho a bieleho alucobondu. Okná sú vybavené izolačným trojsklom. Bohaté, až luxusné technické vybavenie domu je diskrétne ukryté, návštevník ho ani nevníma. Svietidlá z LED pásov sú zapustené v stenách nad podlahou a v strope. Meandrujúce svietidlá tvoria plastický akcent hlavných izieb.

 

vilay 08

 

Spoločenským aktivitám zodpovedajú aj bohato dimenzované spoločenské priestory – hala, obývacia izba, jedáleň, knižnica či vinotéka. Hlavné priestory domu nadväzujú na pozdĺžnu os, ku ktorej sa pripajajú pod rôznymi uhlami. Takto vznikli veľmi zaujímavé interiérové priehľady a komponované výhľady do exteriéru, do atraktívne upravenej záhrady. Priestory sú riešené veľkoryso, vytvárajú však rôzne formované expresívne výseky, ktoré si zachovávajú intimitu, otvárajú sa na juh do záhrady s jazierkom. Prirodzené centrum domu je pri varnom pulte, odkiaľ je kontakt so všetkými časťami voľne plynúceho spoločenského priestoru.

 

vilay 09

 

Solárna elektráreň, ktorá je súčasťou domu, tu nie je kvôli demonštrovaniu „zelenosti" zmýšľania majiteľa či architekta, je súčasťou komfortu domu, zvyšuje jeho úžitkovú hodnotu, a tak výrazne prispieva k pocitu „ľahkosti bytia". Kúrenie a chladenie sú skryté, zabezpečuje ich tepelné čerpadlo systém voda – voda. Centrála techniky je umiestnená pri vstupe. Na streche sú inštalované fotovoltické panely s inštalovaným výkonom 9 kW, ktorý sa dodáva do siete.

 

vilay 10

 

Vila Y je príkladom luxusnej vily, ktorá nie je luxusná preto, aby predvádzala ekonomické postavenie majiteľa, ale je luxusná tým, čo poskytuje. Je to najmä priestorová a dizajnérska kvalita ľahko plynúceho interiéru spojená s kvalitou prostredia, celková vyváženosť a nevtieravosť. Vila je dokonca energeticky zisková, čo je veľkým bonusom pre budúcnosť

 

V skratke o stavbe:
Úžitková Plocha: 370 m2
Autor: Pavel Suchánek
Spolupráca: L. Staňo, I. Nemeth, Z. Gladičová, A. Hofbauerová
Projekt: Suchánek architektonická kancelária s.r.o. 2011 - 2012
Realizácia: 2011 - 2012

 

text a foto: Pavel Suchánek

 

 

Pin It