23.7.2014

 

Na vyvýšenom snahu s vyhliadkou na Rýn stojí rodinný dom v nemeckom Seeheime, vysnený a vytvorený architektmi z ateliéru Fritsch und Schlueter Architekten. Tradičný sedlový archetyp domu zmenili na blokový, ktorý sa stáva dynamickým vďaka vyrezaným otvorom. Navyše, tento nápadito riešený dom ukazuje aj stúpajúcu popularitu medi a medených zliatin ako zdroja inšpirácie, ale aj ako udržateľnej architektúry, využívajúcej trvanlivé a odolné prírodné materiály.

 

kraneburg medenydom 01

 

Svah nad riekou Rýn, na ktorom je dom situovaný, sa nachádza v obytnej štvrti s bohatou zeleňou, ktorá tu bola založená celkom na začiatku 20. storočia – okolo roka 1900 – a ponúka neopakovateľné výhľady do údolia rieky Rýn, ktorá ním v diaľke preteká. Architekti pri tvorbe vonkajšej podoby domu s lomenicami museli rešpektovať poňatie miestneho územného plánu, tematicky ho však stvárnili ako monolitickú konštrukciu, ktorá presahuje až za okraj svahu, no napriek tomu zostáva v rovnováhe.

 

kraneburg medenydom 02

 

Veľmi premenlivý vonkajší vzhľad domu z rôznych uhlov pohľadu architekti dosiahli len s použitím štyroch rozsiahlych „zárezov" – priestorov naprieč rohovými časťami stavby. Vertikálne „výrezy" z telesa domu, teda vyplnené plochy s celoplošným zasklením strechy nad jedálňou a schodiskom spájajú prízemie s horným poschodím. Autori návrhu vytvorili čo najširšie panoramatické otvory, vďaka ktorým si môžu obyvatelia domu naplno vychutnávať veľkolepý výhľad, ktorý patrí k jeho najvýznamnejším atraktivitám.

 

kraneburg medenydom 03

 

Nevyhnutným predpokladom realizácie takýchto rozsiahlych otvorených častí, respektíve minimalizácie plných, uzavretých častí telesa domu, bolo také spojenie strechy a fasádnych panelov, aby vytvárali homogénny vzhľad. Variabilné použitie a konštrukčné možnosti medi umožnili na jednej strane, aby panely strechy vytvorili plne funkčnú nepriepustnú strešnú rovinu, čo na druhej strane vytvorilo predpoklad pre dosiahnutie výrazne monolitickej podoby domu vo forme abstraktného geometrického telesa s ostrými okrajmi.

 

kraneburg medenydom 04

 

Strecha a vonkajšie plochy stien sú pokryté veľkými medenými, čiastočne zoxidovanými kosoštvorcami, pri použití tradičnej technológie zavesovania, a tieto plochy sú v kontraste s bielymi plochami vo vnútri domu. Zvláštna pozornosť bola pri realizácii venovaná detailom, najmä vyhotoveniam armatúr a prechodových plôch. Tie boli vyrobené tak, aby presne lícovali s medeným obkladom, pričom zároveň zabezpečujú ventiláciu po celej ploche zadnej strany domu.

 

text: Barbara Turčíková
foto: C. Kranenburg

 

 

Pin It