31.8.2014

 

Proces stavby domu sa realizuje v niekoľkých fázach, pričom každá z nich je dôležitá. Už pri výbere pozemka by vám malo byť jasné, koľko finančných prostriedkov máte nielen na vlastnú stavbu, ale aj na zariadenie a vybavenie plánovaného rodinného domu.

 

Ak máte v pláne využiť lacnejší katalógový projekt, mali by ste sa sústrediť na kúpu „bezproblémového" pozemku. Podľa odborníkov je ideálny štvorcový tvar na rovine. Ak máte k dispozícii pozemok členitejší, prípadne nepravidelného tvaru, počítajte s projektom šitým na mieru. Pri tomto riešení musíte rátať s tým, že individuálne požiadavky sa odrazia v cene projektu a väčšej časovej náročnosti pri konzultáciách s projektantom.

 

plany pripravy 01

 

Výhody katalógových projektov
Prvoradou výhodou katalógového projektu je jeho dostupnosť. Nájdete ich v stánkoch, na výstavách v kníhkupectvách, aj na internete. A aj keď sa pre „katalóg" nerozhodnete, môžete v nich nájsť inšpiráciu. Pomôžu vám aj pri zisťovaní orientačnej ceny stavebných nákladov. Cena katalógového projektu je aj finančne výhodnejšia ako v prípade individuálneho návrhu od architekta, ktorému sa nevyhnete, ak sa chastáte stavať na komplikovanejšom pozemku.
Výber architekta je veľmi dôležitý a určite ho netreba podceňovať. Pomôžu vám predovšetkým dobré referencie a mali by ste sa presvedčiť aj o tom, či vám vyhovuje jeho štýl. Je dobré, ak sa investor s architektom zhodnú aj po stránke osobnostnej, pretože budú musieť absolvovať viacero niekoľkohodinových rozhovorov. Nie je pravdepodobné, že by architekt kvôli vám zmenil štýl a smerovanie svojich projektov.

 

Úradný postup
Kým sa definitívne rozhodnete pre konkrétny návrh, dôkladne si overte vhodnosť umiestnenia stavby vo vybranej lokalite. Na obecnom úrade vám na vyžiadanie poskytnú územnoplánovaciu informáciu o konkrétnom pozemku. Podľa nej zistíte, či je pozemok vhodný na stavbu rodinného domu. Ak nie, budete sa musieť postarať o zmenu územného plánu. Tento proces je však zdĺhavý a v prípade individuálnych stavebníkov je skôr výnimkou.
V takejto situácii je výhodnejšie, ak sa spoja niekoľkí susediaci stavitelia, ktorí spoločne požiadajú obec o zmenu územného plánu. Ak parcela vyhovuje zámerom staviteľa aj zámerom obce, môžete pokračovať podaním žiadosti o územné rozhodnutie a stavebné povolenie.
Pri týchto menších stavbách sa spravidla konanie o územnom rozhodnutí a stavebné povolenie zlučujú do jedného právneho kroku. V takomto zlúčenom konaní podávate žiadosť, kde musíte predložiť: svoj právny vzťah k pozemku, projektovú dokumentáciu rodinného domu, vyjadrenie orgánov štátnej správy a samosprávy a stanovisko prevádzkovateľov sietí.

 

plany pripravy 02

 

Profesionálne riešenie
Tento zdĺhavý úradný postup však nemusíte absolvovať osobne. Môžete osloviť profesionálnu, ktorí sa venujú inžinierskej činnosti. Tí za vás vybavia aj vyjadrenia prevádzkovateľov inžinierskych sietí, ktoré sú súčasťou žiadosti o stavebné povolenie. Stavebné povolenie sa vybavuje na príslušnom stavebnom úrade, v ktorého katastri sa bude stavba nachádzať. Výška poplatku sa vypočítava podľa veľkosti obostavaného priestoru. Pre dom s obostavaným priestorom do 600 m3 je to 33 eur a za každých začatých 100 m3 zaplatíte ďalších 20 eur. Na základe podkladov vydá stavebný úrad rozhodnutie o umiestnení stavby a stavebné povolenie.
S realizáciou stavby však nemôžete začať hneď po získaní povolenia, lebo to sa stáva právoplatným až po uplynutí 15-dňovej lehoty. Stavebné povolenie má obmedzenú platnosť v trvaní dvoch rokov.
Ak sa rozhodnete uskutočniť stavbu dodávateľsky, v podkladoch na stavebné rozhodnutie musíte uviesť aj údaje o dodávateľovi. Konkrétnu firmu však môžete dopísať aj dodatočne. Spolu s ňou uvediete aj meno stavebného dozoru a vyhlásenie o odbornom vedení stavby. Doklad o stavebnom dozore však budete potrebovať aj vtedy, ak buedte stavbu realizovať svojpomocne.

 

Koľko vás to bude stáť

  • Ak si chcete orientačne vypočítať cenu domu na kľúč, musíte vychádzať zo zastavanej plochy, ktorú vynásobíte sumou od 800 do 1 200 eur za štvorcový meter podľa náročnosti stavby a plochy domu. 
  • Ak sa rozhodnete stavať svojpomocne, môžete ušetriť asi 15 percent z ceny stavby. Finančná náročnosť domu závisí aj od počtu poschodí, konštrukčného riešenia hrubej stavby, základov, potreby izolácie domu proti tlakovej podzemnej vode, výberu povrchovej úpravy, inštalačného vybavenia a interiérových prvkov.
  • Hrubá stavba domu vám odčerpá okolo 40 percent z celkovej nadobúdacej ceny stavby, okenné výplne a dvere si yvžiadajú ďalších 10 percent, úprava fasády so bude stáť približne 15 percent. Ďalších 10 percent si pripravte na inštalácie a zdravotechnika. 
  • Na dokončovacie práce v interiéri, ako sú podlahy, omietky a maľovky, budete potrebovať zhruba 25 percent.

text: Barbara Turčíková

foto: Selldorf architects, Sharon Neumann architects, Grid-Architects, Mc Lean Quinlan Studio

 

 

Pin It