27.11.2014

 

Neďaleko Budapešti, v obci Sóskút, stojí na okraji lesa rodinný dom architekta Tamása Dévényiho. Odzbrojujúco jednoduchá stavba sa vynára spoza množstva bujnej zelene, akoby tu stála celé roky. Pritom tu vyrástla len nedávno...

 

house h 01

 

Blízkosť rušného mesta nie je prekážkou, ak si chcete dosýta vychutnávať blízkosť prírody a pokoj farmárskeho života. Dom H je toho dôkazom. Stojaci medzi krovinatým porastom a príkrym lesným svahom, pôsobí v prostredí ako filter. Obidve krajinné zložky totiž oddeľuje a zároveň prepája, pričom ich necháva vyznieť aj v samotnom interiéri prostredníctvom vizuálnych či priamych napojení, napríklad na vysunutých terasách. Na ploche 1,5 hektára tak vytvára zaujímavé priestorové vzťahy. Rešpekt voči prírode prejavuje aj úsporným konceptom s ročnou energetickou spotrebou 45,6 kWh/m2, ku ktorému prispieva aj vykurovací systém s podporou geotermálneho tepelného čerpadla.

 

Inšpirovaná minulosťou

Hoci samotná konštrukcia stavby nasleduje súčasné trendy a technológie v dizajne budov, architekti si „vypožičali" základný tvar domu z fondu stredoeurópskej vidieckej architektúry. Ukázalo sa, že archetyp so sedlovou strechou a dlhou nádvornou stranou bol dobrým východiskovým bodom aj preto, že návrh beztak okliešťovali prísne stavebné regulatívy. Výstavbu napríklad podmieňovalo tradičné využitie materiálov, uplatnenie šikmej strechy či umiestnenie objektu maximálne do 50-metrovej vzdialenosti od príjazdovej cesty. Výsledok je však veľmi príjemný – oku každého okoloidúceho ulahodí nevtieravá vidiecka stavba, ktorá pôsobí, akoby do tohto prostredia patrila odjakživa.

 

house h 02

 

house h 03 house h 04

 

Modulárny princíp
Projekt Domu H je pozoruhodný aj v tom, že dokázal zblížiť ľudovú architektúru s najnovšími princípmi výstavby budov. Dispozícia totiž vznikla z modulárneho systému, ktorý tvoria jednotky s plochou 12 štvorcových metrov. Túto plochu si definovala rodina architekta ako ideálny rozmer izby, a preto sa opakuje v dvoch radoch vedľa seba, a to podľa princípov funkčných a prevádzkových potrieb domácnosti. Na pravej strane pozdĺžnej osi sa nachádzajú izby vo veľkosti modulárnych jednotiek, vľavo sa celý pás modulov rozdeľuje na chodbu, prechádzajúcu celou dĺžkou domu, a na ostatné miestnosti, napríklad vstupnú halu, menšie izby, kúpeľne a skladové priestory. Pomerne rigidný modulárny koncept s kompaktnou mriežkou však pomáhajú zvoľniť dva asymetrické prvky – jedným z nich je vyvýšený strop obývacej izby (jej veľkosť vymedzujú až štyri modulárne jednotky), ktorý ju otvára až do podkrovia a dáva jej tak vzletný tretí rozmer, druhým je exteriérové predĺženie modulov vo forme terás na pozdĺžnych stranách domu.

 

house h 05

 

house h 06

 

house h 07

 

Idyla na postreší
Na zastrešenie stavby sa použila sedlová strecha so skonom 41 stupňov, aký mala väčšina niekdajších vidieckych obydlí. Jej hrebeň určuje stredová pozdĺžna os domu. Na strane orientovanej k lesu vytvára presah strešnej konštrukcie široké zastrešenie – akýsi moderný „gánok" bez podporných stĺpov, na ktorom si môžu členovia rodiny užívať príjemný pohľad na okolitú prírodu. Najpôsobivejšia zastrešená exteriérová plocha však vznikla na prednom priečelí, kde predĺžená strešná konštrukcia obnažuje svoj nosný systém s latovaním, trámami a krokvami. Tento impozantný priestor má slúžiť na parkovanie áut alebo na väčšie domáce oslavy.

 

house h 08 house h 09

 

house h 10

 

Hra s materiálmi
Použitie materiálov sa takisto riadilo tradíciou danej lokality, avšak, fasádna a strešná pokrývka sa riadila aj individuálnymi princípmi projektu. Nad obytnou časťou preto strechu pokrývajú drevené šindle z červeného smreka, ktoré vyrobili ručne v rumunskej Transylvánii, zatiaľ čo podstrešie terás má pre zmenu plechovú krytinu. Stavbu zjednocuje využitie drevených šindľov aj na fasáde, čo jej dáva punc skanzenovej romantiky. Jedinou výnimkou je severovýchodná časť domu, ktorú chráni plechová fasáda, a tienenie s farebnými hliníkovými lamelami, dotvárajúce celkový obraz moderného domu.

 

house h 11 house h 12

 

house h 13

 

Dom H v skratke
Hlavný architekt: Tamás Dévényi/Budapesti Műhely
Architektonický tím: István Kovács, Eszter Mihály, Orsolya Takács, Viktor Vadász
Krajinná architektúra: Zsuzsa Bogner
Projektová príprava: 2006 – 2011
Výstavba: 2008 – 2011
Hrubá podlažná plocha: 180 m2

 

text: Anna Salvová
foto: Tamas Bujnovszky

 

Celý článok si môžete prečítať v magazíne SaB september 2014.

 

 

 

Pin It