27.12.2014

 

Architekt Daniel Libeskind, ktorý viedol napríklad projekt Ground Zero na obnovu priestoru po zničenom Svetovom obchodnom centre, navrhol lyžiarsky rezort v Litve.

 

libeskind 01

 

V spolupráci s hlavným mestom Vilnius vytvoril plány pre takzvaný Vilnius Beacon – lyžiarske centrum, ktoré sa bude nachádzať na svahu Liepkalnis, medzi historickým centrom a blízkym letiskom. Projekt má ambíciu stať sa novou turistickou destináciou baltického regiónu. Popri zimných športoch však ponúkne aj možnosti pre letné aktivity, a to rekreačného aj kultúrneho charakteru a pre všetky vekové kategórie.

 

libeskind 02

 

Uprostred strediska je naplánované kruhové námestie obklopené exteriérovým hľadiskom, zatiaľ čo dve hlavné stavby sú situované po jeho okrajoch. Obidve konštrukcie spája dláždená plocha so serpentínovým zastrešením. Vstupnú budovu definuje zahnutá fasáda a naklonená strecha. Tu možno nájsť stánky na lístky a obchody.

 

libeskind 03

 

Trojposchodová budova v severovýchodnej časti strediska je vrastená do kopca, pričom zakrivená strecha je vizuálnym predĺžením okolitého terénu. Na prízemí vás privíta otvorená lobby s priestorom, ktorý možno počas celého roka využívať na rôzne účely či pre všakovaké podujatia. O poschodie vyššie sa môžu návštevníci osviežiť v bistre. Na najvyššom podlaží zasa vymedzil architekt miesto pre gurmánsku reštauráciu so širokým zasklením, ktoré stravníkom otvára nádherné výhľady na mesto a prírodnú scenériu. Výstavba by mala začať v roku 2015, pričom ukončenie je naplánované na rok 2016.

 

text: Anna Salvová
foto: Studio Libeskind/© vingtsix

 

 

Pin It