10. 5. 2017

Má oblé tvary a unikátnu šindľovú fasádu, ktorá prepája objekt s okolitou prírodou. Nad mestečkom Dobříš asi 30 kilometrov južne od Prahy vyrástol dom, ktorý s ľahkosťou prekračuje aktuálne trendy v architektúre.

MIMOSA architects Family House Dobříš 2 pro web

Stojí v chatovej oblasti obkolesený víkendovými domčekmi, ktoré postavili šikovné české ručičky. Ale ako vravia architekti z ateliéru Mimosa, sú „nepobozkané architektúrou“. Namiesto staviteľskej improvizácie dali majitelia domu svoje predstavy do rúk architektov. Snívali o „mäkkom“ dome z prírodných materiálov a odmietli bývať v „škatuli“. Tvorcovia tak navrhli oválny objekt, ostré hrany zaoblili, a aby bol efekt ešte výraznejší, na fasádu umiestnili tradičný šindeľ. „Konštrukčne je dom drevostavbou z masívnych drevených panelov. Plášť je zateplený drevovláknitou izoláciou, finálnou vrstvou sú smrekovcové šindle. Fasáda z rozštiepených šindľov dáva domu drobnejšie meradlo a spolupatričnosť s lesom za chrbtom, relatívne ľahko kopíruje tvar stavby,“ opísali svoj nápad autori.

06 MIMOSA architects Family House Dobříš 5 pro web

Drevodom je umiestnený v severnej polovici pozemku. Južnú časť využívajú domáci ako záhradku. Obytné miestnosti sú orientované do záhrady. V severnej časti domu sú umiestnené obslužné miestnosti. Na prízemí tvar domu zdôrazňuje vstup a otvorenie do záhradnej terasy. V interiéri je do veľkej miery priznaná konštrukčná podstata domu - masívne drevené panely stien a stropov. Časť stien je opatrená šindľami a hlinenou omietkou. Podlahy v celom dome sú kaučukové. Objekt je vykurovaný tepelným čerpadlom vzduch-voda a rekuperáciou dosiahla stavba pasívny štandard. 

MIMOSA architects Family House Dobříš 1 pro web

03 MIMOSA architects Family House Dobříš 3 pro web 1

text: bk

foto: BoysPlayNice

Pin It