DSC 4852 kopia

 

Každý z nás má rôzne želania a predstavy, ale celkom určite veľká väčšina má jednu túžbu rovnakú – bývať vo vlastnom rodinnom dome. Pre mnohých je to stále vzdialený sen, pre manželov Geletovcov už skutočnosť. Je to len celkom nedávno, čo sa presťahovali do vlastného domu. Čo tomu predchádzalo, bola téma nášho rozhovoru počas návštevy v ich v novučičkej stavbe v Rovinke pri Bratislave.

Aké boli Vaše bytové pomery predtým, než ste sa rozhodli pre stavbu vlastného rodinného domu? A vôbec, čo Vás k tomuto rozhodnutiu viedlo?
Na bytové pomery sme si ani v minulosti nemohli sťažovať. Ako rodina – máme dve deti – sme vlastnili dva byty. Trojizbový v paneláku na sídlisku a dvojizbový v centre. Oba v Bratislave. O vlastnom dome, predsa len tam má človek viacej súkromia, sme síce rozmýšľali už v minulosti, ale nejako sme sa k tomu nevedeli odhodlať. Toto rozhodnutie urýchlil zdravotný stav a vysoký vek mamičky, ktorá je už odkázaná na našu pomoc a chceli sme si ju vziať k sebe do podmienok, aby aj bola s nami, ale zároveň aj aby mala vlastné súkromie. A to v bytovom dome nešlo skĺbiť.

Vlastnili ste už pred rozhodnutím stavať rodinný dom pozemok?
Nie, nevlastnili. Keď sme sa rozhodli stavať, súčasne sme vybavovali potrebné úradné záležitosti, aj sme zháňali pozemok.

Rozmýšľali ste aj o alternatíve, že budete stavať svojpomocne, alebo ste sa rozhodli hneď pre stavbu na kľúč?
O svojpomocnej výstavbe sme vôbec neuvažovali. Jednoducho sme si to nemohli dovoliť z časového hľadiska, lebo ja aj manželka sme veľmi pracovne vyťažení. V rámci aktívneho odpočinku sme svojpomocne robili iba niektoré vonkajšie práce na úprave pozemku a záhrady.

Keď ste už vedeli, že si dom necháte postaviť na kľúč, aké boli Vaše ďalšie kroky, aby ste naplnili toto rozhodnutie. Podľa čoho ste si vyberali z množstva ponúk najdôveryhodnejšiu profesionálnu stavebnú spoločnosť?
Vzhľadom na to, že pracujem v stavebníctve, mal som prehľad o firmách pôsobiacich v tejto oblasti. Samozrejme, pomohli nám aj informácie v médiách. A pokiaľ ide o to, že sme sa z množstva možností rozhodli pre Ekonomické stavby, tak hlavným dôvodom bola ponuka, resp. možnosť financovania jednotlivých etáp výstavby, ale najmä kúpy pozemku. Nemali sme totiž prakticky žiadnu hotovosť iba dva byty v približnej hodnote domu vrátane pozemku. Hľadali sme teda najmä spôsob prefinancovania medziobdobia, kým bude dom hotový, my sa presťahujeme a byty predáme.

V podobe výberu Ekonomických stavieb sa Vám to podarilo. Kde ste však našli kontakt na Ekonomické stavby, s.r.o. a čo bolo rozhodujúce kritérium, že ste sa rozhodli práve pre ne?
Hlavným zdrojom informácií, ako som už naznačil, boli reklamné články v bytových a stavebných časopisoch. Z hľadiska našich potrieb nás oslovil najmä popis nového produktu – financovania pozemku. Na samotnú výstavbu domov je dosť veľa firiem, ktoré sú porovnateľné z cenového, kvalitatívneho aj časového hľadiska, ale financovanie pozemku ponúkajú Ekonomické stavby, s.r.o. ako jediná firma. To bolo rozhodujúce, všetky ostatné kritériá neboli pre nás až také podstatné.

Keď ste rozhodli pre Ekonomické stavby a šli ste na prvé rokovania, mali ste už konkrétnu predstavu, ako by mal vyzerať Váš budúci dom alebo ste si vyberali z hotovej ponuky v katalógu?
Základná požiadavka bola, aby mal dom samostatnú miestnosť na bývanie a sociálne zariadenie na prízemí pre ťažko sa pohybujúcu mamu, okrem obývačky a kuchyne. Druhá požiadavka bola na cenovú úroveň, ktorú sme boli ochotní a schopní zvládnuť. Najviac sa týmto predstavám a požiadavkám blížil typ rodinného domu „Martina“. Z katalógu sme si teda vybrali tento typový projekt, bolo však potrebné urobiť niektoré drobné úpravy.

 

 

Využili ste aj niektoré ďalšie služby, napríklad vybavovanie stavebného povolenia a iných administratívnych záležitostí, ktoré sú v ponuke Ekonomických stavieb?
Je sympatické, že Ekonomické stavby ponúkajú aj takéto služby. My sme ich však nevyužili, lebo ja robím presne takúto prácu, takže bolo pre mňa jednoduchšie a hlavne rýchlejšie vybaviť si tieto veci sám, vrátane stavebného povolenia.

Spomenuli ste, že ste išli do stavby prakticky s nulovou finančnou hotovosťou. Predpokladáme teda, že ste využili aj niektorú z ponúk finančného programu Ekonomických stavieb.
Predpokladáte správne. Na začiatku to bola kombinácia – pôžička z Ekonomických stavieb na pozemok a základy a múry prízemia, ďalej hypotéka, tá však bez pomoci Ekonomických stavieb, potom nasledoval predaj jedného bytu s platbou vopred, splatenie pôžičky od Ekonomických stavieb, dokončenie domu s platbou z predaja prvého bytu a hypotéky, nadväzoval predaj druhého bytu, presťahovanie, vonkajšie práce. Žiadne dotácie od štátu sme nemali.

Hádam najzložitejšia fáza je rozpočet stavby. Zasahovali ste do detailného rozpočtu alebo ste skôr volili lacnejší variant?
Pokiaľ šlo o hlavné materiály, mal som konkrétnu predstavu, menili sme iba niektoré drobnosti. Z hľadiska finančného som nešiel na lacný či najlacnejší variant, hľadal som skôr stred. Do rozpočtu som zasahoval podstatne, odsúhlasená bola až asi piata verzia .Napokon sme sa však dohodli a keď bol rozpočet schválený, bolo príjemné mať istotu, že v Ekonomických stavbách je cena rozpočtu pevná a záväzná.

Vyskytli sa nejaké komplikácie aj počas samotnej stavby?
Prvú spôsobilo počasie – hoci bolo stavebné povolenie vydané už v decembri , stavebné práce sa mohli začať až v apríli po skončení dlhej treskúcej zimy. Samotná stavba však prebiehala bez problémov, termíny sa dodržiavali, na kontrole stavby som bol prakticky denne.

Bývate už na novej adrese, ale kto má dom, nikdy nemôže povedať, že je všetko hotové...
To určite nie. Zostáva nám ešte dokončiť vonkajšie úpravy, postaviť prístrešok pre autá, záhradný domček, vonkajší krb, vysadiť kvety. Okolo domu je vždy čo robiť.

Ak sa spätne obzriete, ste v novom vlastnom dome spokojný? A hlavne - rozhodli by ste sa znovu pre stavbu na kľúč a vybrali by ste si na to opäť Ekonomické stavby?
Pokiaľ ide o mňa, ja si postupne zvykám na nové bývanie, ale manželka by sa v slabej chvíli neváhala vrátiť do bytovky. No ak by sme sa mali znovu rozhodovať, určite by sme sa rozhodli rovnako správne.

 

DSC 4857 kopia

 

Realizácia : Ekonomické stavby, s.r.o.

Názov domu : Pavla 8
Disp. riešenie : 5+1
Rozmery : 8,10 x 10,7
Zastavená plocha : 76,2 m2
Úžitková plocha : 125,6 m2
Strešný plášť : Bramac
Okná : plastové
Kúrenie : plynový kotol
Dvere : fóliované, zárubne : obložkové
Podlahová krytina : laminátová plávajúca podlaha

Pin It