1510217764

 

V bratislavskej Moyzesovej sieni vo štvrtok po 20. raz slávnostne udelia Ceny ARCH. Všetky nominácie účastníkom galavečera priblíži videoprojekcia aj s rekapituláciou všetkých diel, ktoré Cenu ARCH získali počas jej histórie.

Zámerom súťaže je vyzdvihnúť pozoruhodné diela domácej architektonickej scény a prispieť tak k jej ďalšej kultivácii. Nominácie na cenu udeľuje každoročne redakčná rada časopisu ARCH, ktorú tvoria osobnosti slovenskej a stredoeurópskej architektonickej scény. Nominované môžu byť iba diela, ktoré boli v uplynulých 12 mesiacoch publikované na stránkach tohto periodika.

Podľa jeho odbornej redaktorky Hany Kopeckej Cena ARCH má vysoký profesionálny kredit, ktorý zabezpečuje účasť špičkových európskych architektov v porote. Jej špecifickým znakom je pravidlo, že sa do nej nemožno prihlásiť. O udelení Ceny ARCH 2017 rozhodovala päťčlenná medzinárodná porota, ktorá posudzovala desať architektonických diel.

Sú to tieto: Dom pri jazere vo Vojke nad Dunajom navrhol architekt Peter Jurkovič, Dom v Dome, Bernolákovo (Martin Jančok, spolupráca Michal Janák, Ivana Čobejová, Ľubica Segečová, Michal Marcinov, Samuel Šimonovič), Pavilón na námestí, Žiar nad Hronom (Totalstudio/Aleš Šedivec, Tomáš Tokarčík, spolupráca Michal Kontšek, Tatiana Václavíková), Prestavba stodoly na rekreačný dom, Brestovec (Ľubomír Okruhlica, Aimée de Back), Kaplnka vzkriesenia a krížová cesta, vrch Krížová v Kvetnici (Samuel Netočný).

Vo výbere sú tiež Hájpark – 1. etapa, Bratislava-Petržalka (Katarína Jägrová, Drahan Petrovič, krajinní architekti Michal Marcinov, Ivan Juhás, návrh interiérov Peter Daniel, Alica Danielová), Obnova ortodoxnej synagógy, Bardejov (Peter Gomboš, Ján Krcho, Tomáš Lupták), Nova Village, Dunajská Streda (What architects/Tomáš Krištek, Ondrej Kurek, spolupráca Attila Hencze), Prezentácia stredovekej fresky v katedrále Nitrianskeho hradu (Viktor Šabík, spolupráca Marian Haberland) a Castellum Cafe, Nitriansky hrad (Martin Dulík, Marek Šumichrast, Lívia Dulíková).

Zdroj: TASR

Pin It