30. 1. 2018

K novej dominante Žiliny budú už čoskoro smerovať turisti. Na symbolickom vrchu Dubeň vyrástla vyhliadková veža, ktorej podoba vzišla z architektonickej súťaže.

Foto HSF System SK 3

S nápadom postaviť vyhliadkovú vežu prišla Oblastná organizácia cestovného ruchu Malá Fatra. Vo verejnej anonymnej architektonickej súťaži návrhov vyzvala architektov, aby dali na papier svoje nápady. Organizácia oprášila nápad Jána Slotu. Ten mal však s týmto dominantným vrchom vytvárajúcim siluetu Žiliny oveľa megalomanskejšie plány. V polovici deväťdesiatych rokov si zaumienil vybudovať na kopci zo všetkých strán viditeľný slovenský dvojkríž. Na gigantickú stometrovú stavbu s lanovkou, hotelom a múzeom chcel vyzbierať od Slovákov pol miliardy korún.

Aktuálne architektonické stvárnenie od pôvodných plánov dosť vzdialené a odráža požiadavky a hodnoty dnešnej doby. Porotu spomedzi 43 návrhov najviac zaujalo riešenie Ladislava Vikartovského a Gábora Nagya.

Veža v jednoduchej geometrickej forme kvádra s obdĺžnikovým pôdorysom zapadá do okolitého prostredia. „Objekt pôsobí stabilne a bezpečne v spodnej časti, smerom hore mení svoj charakter a splýva s okolitým prostredím. V diaľkových pohľadoch pôsobí nenápadne, čím zachováva súčasný obraz krajiny,“ napísala v hodnotiacej správe porota o víťaznom zámere.

Foto HSF System SK 1

Výstavba tridsaťmetrovej rozhľadne prebiehala bez väčších komplikácií. Stavbu ešte čaká kolaudácia. Pre návštevníkov by mohla byť otvorená počas marca.

Žilinská stavebná spoločnosť HSF System SK dokončila stavbu rozhľadne v termíne a v rámci rozsahu dodávky diela. „Väčšie komplikácie s výstavbou sme riešiť nemuseli. Trochu náročnejší bol prístup do horského terénu, s ktorým sme sa museli vyrovnať. S tým súvisela logistika projektu, materiálové i personálne zabezpečenie," hovorí Tomáš Kosa, konateľ dodávateľa stavby spoločnosti HSF System SK.

Vyhliadková veža na Dubni je vysoká 27,4 metra a má desať podlaží. Prvé nadzemné podlažie je vo výške 572 metrov nad morom, najvyšší bod konštrukcie veže je v nadmorskej výške 598 metrov. Hlavnými materiálmi na veži sú pozinkovaná oceľ a drevené dizajnové obklady.

„Som rád, že sme sa vybrali cestou verejnej architektonickej súťaže a že bol o ňu taký záujem. Verím, že výstavbou tejto vyhliadkovej veže sa nám podarí poskytnúť Žilinčanom a návštevníkom regiónu nový priestor pre oddych a relax, pretože Dubeň má potenciál byť parkovým lesom celomestského významu," skonštatoval žilinský primátor Igor Choma.

text: bk

foto: HSF System SK

Pin It